Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Ce boli are fierea, simptome, diagnostic

Ce boli are fierea, simptome, diagnostic

Cuprins

 1. Generalitati
 2. Ce simptome apar in bolile de fiere
 3. Ce boli poti sa ai la fiere
  1. Fierea marita
  2. Fierea cu peretii ingrosati
  3. Noroiul biliar
  4. Colecistul cudat
  5. Colecistul septat
  6. Polipii la fiere
 4. Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu fierea

Situatiile in care un pacient (de obicei o pacienta) are “probleme cu fierea” sunt relative frecvente si desi de obicei nu sunt grave, sunt deranjante, restrangand mult posibilitatile de alimentatie ale persoanei repsective.

Bolile de fiere sunt relative frecvente mai ales la femei, si desi sunt deranjante , de obicei nu sunt grave. Bolile colecistului te pot impiedica sa mananci multe slsimente, dar  de obicei aceasta nu se insoteste si de scadere in greutate.

 Simptomele bolilor de fiere

Simptomele bolilor colecistului (fierii) sunt in general asemanatoare, desi bolile sunt diferite:

 • Dureri sau jena in dreapta sub coaste (in zona ficatului / fierii) uneori chiar colica biliara,- aceste dureri pot fi considerate de pacient ca fiind de ficat, fierea aflandu-se sub ficat , partial inglobata in structura ficatului
 • Gust amar dimineata sau dupa unele alimente
 • Greata si uneori varsaturi bilioasa (galbui si amare)
 • Intoleranta la anumite alimente
 • Episoade de diaree sau constipatie
 • Episoade de migrena (“migrena biliara”)
 • Mai rar, icter sau febra

Care sunt bolile fierii:

Cele mai frecvente afectiuni ale veziculei biliare sunt:fiere maree

1.Fierea marita.

Exista situatia in care un pacient stie ca are “fiere marita”, fapt care il sperie ingrozitor. De fapt colecistul contine o cantitate de bila, care este evacuata periodic (de mai multe ori pe zi) in duoden; daca evacuarea nu s-a produs de mai mult timp din diferite motive, la ecografie colecistul este marit, pentru ca este plin cu bila (fiere). Situatia este in imensa majoritate a cazurilor trecatoare, la urmatoarele mese aparand evacuarea fieri, si la urmatoarea ecografie colecistul diind normal; evident situatia bulverseaza pacientul care face comparatie intre cele doua ecografii si… se mira de cat de diferite sunt.

In medicina nu exista acest diagnostic sau unul similar, dar la ecografia abdominala, se poate ca medicul sa-i spuna bolnavului (pentru a usura intelegerea acestuia) ca are “fierea marita”.

Fierea mare la ecografie:

Poate fi data de urmatoarele situatii:

 • Colecist hipoton (fiere lenesa) – afectiune fara gravitate, dar deranjanta
 • Colecist litiazic (cu pietre) – fierea marita prin blocarea unui calcul, este insotita de dureri mari, greata, si este o urgenta, probabil chirurgicala
 • Colecist malformat (cudat sau septat)– malformatie din nastere, fara gravitate.
 • Alimente care nu stimuleaza evacuarea fierii (grasimii, ciocolata, ou, unt, smantana, frisca, carne)
 • Spasm al muschiului ce inchide colecistul (Oddi)
 • Tumora a orificului de varsare a colecistului in duoden (papila) .

2.Colecist cu perete ingrosat.

Situatia este frecvent descrisa pe buletinele de ecografie.

Sunt mai multe situatii in care colecistul poate avea peretele ingrosat:

 • Vezicula biliara “de portelan” -apare la cei cu colecistita cronica, la care se depus saruri de calciu in peretele ei. Se poate asocia cu cancerul de colecist, de aceea unii recomanda operatia pentru vezicula de portelan
 • Colecistita acuta,  este o urgenta, cauza fiind de obicei litiaza (pietre) cu  infectie supraadaugata. Acestei modificari ecografice i se asociaza de obicie densificarea grasimii pericolecistice, cresterea circulatii in peretele colecistului (la ecografia Doppler) si semnele obtinute la examinarea clinica.
 • Colecistita cronica, da acelasi aspect ecografic, ingrosarea peretelui apare datorita inflamatiei cronice date de obicei de existenta litiazei biliare; pacientul prezinta dureri repetate in dreapta sub coaste
 • Cancerul de colecist, este rar, ecografic se poate vedea o ingrosare neuniforma a peretelui colecistului, sau formatiuni nodulare in interiorul sau; de obicie nu exista simptome, uneori poate da metastaze .
 • Ciroza hepatica si insuficienta cardiaca, sunt insotite de tulburarea circulatiei sangelui prin ficat (hipertensiune portala), acesta stagneaza in zona organelor digestive, inclusiv a colecistului, dand imaginea ecografica mentionata
 • Imagini asemanatoare dau uneori hepatita, pancreatita, adenomiomatoza colecistului sau colecistita xantogranulomatoasa

3.Namolul (noroi) biliar.

Noroiul biliar reprezinta un alt diagnostic ecografic, care poate speria bolnavul , care are frecvent cateva kilograme peste greutatea normala – apare mai frecvent la obezi..
Este o modificare vizibila ecografic, datorata unei evacuari incomplete a bilei din colecist.
Importanta acestei dereglari se datoreaza faptului ca din noroi biliar, se pot forma calculii biliari (pietre).

Noroiul biliar se poate trata medicamentos si cu respectarea unei anumite diete.

4.Colecistul cudat sau indoit

Colecistul este indoit, formeaza o cuta, care poate da probleme, dar de obicei NU da probleme , simptome

5.Colecist septat

Fierea are in mic perete care ii imparte cavitatea in doua camarute mai mici; poate fi cudat corporeal (la nivelul corpului) sau infundibular (la nivelul gatului).

6.Polipi din colecist

Polipii de la fiere sunt formatiuni localizate in colecist , prezente la cca 5% din populatie, de obicei fara a da nici un fel de simptom.

Polipii din colecist au de obicei sub 1cm,  fiind alcatuiti din colesterol si sunt asociati cu pietrele la fiere. Rar por fi cancerosi (adenocarcinom).

Polipii din colecist  nu necesita nici un fel de tratament, dar la persoanele peste 50 de ani care au polipi mai mari de 1cm, care pot fi  suspecti de a fi cancerosi, se poate recomanda colecistectomia.

Ce trebuie sa faci cand ai una din problemele mai sus mentionate ?

Desi este clar ce trebuie sa faci cand ai o problema medicala – sa mergi la un medic specialist-, postez aceasta intrebare deoarece mii de persoane ma intreaba pe  net ce sa faca atunci cand au o problema de gastroenterologie.

Atunci cand aveti probleme de genul celor de mai sus, care sunt persistente (nu se amelioreaza) sau recurente (reapar), cel mai intelept lucru este sa va prezentati la un consult gastroenterologic. Faptul ca faceti din proprie initiativa o ecografie, sau o endoscopie, sau analize, nu va amelioreaza simptomele, iar in final tot trebuie sa ajungeti la un specialist care sa le interpreteze, si eventual sa ceara alte explorari in completare, pierzand timp – uneori pretios din punct de vedere al evolutiei unei probleme de sanatate. Daca de obicei mergi la mecanic cand vezi ca a picat putin ulei, inainte sa crape motorul, cred ca este normal sa procedezi la fel cu propriul organism.

Daca nu aveti unde sa mergeti si sunteti din zona Bucuresti, va puteti programa pentru consult aici, in limita locurilor disponibile.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

22 de comentarii la „Ce boli are fierea, simptome, diagnostic

 1. Buna ziua…noapte cand dorm pe partea dreapta simt o durere sub coaste si in spate uneori…doar cand stau intins pe partea dreapta..precizez ca fac sport (fitness)de 13 ani..ce credeti ca ar putea fii?multumesc!

 2. buna ziua! acum un an si jumatate am facut o operatie gastric sleeve, dupa care toate obiceiurile alimentare mi s au schimbat, iar de jumatate de an, cu sau fara legatura cu operatia, am inceput sa am stari de greata, intoleranta la mancarurile grase ca smantana, icre, oua, carne grasa si stari de voma destul de frecvente, cateodata ma trezesc din somn pt ca imi vine sa vomit. ce analize ar trebui sa fac, ma puteti indruma? multumesc!

 3. Am o durere sub coaste si in spate spre umar partea dreapta, am facut analize pentru ficat si au iesit bine ecografie nam facut astept programarea dar ma ingrijpreaza , ce ar putea fii astept un raspuns domn doctor va rog o idee macar

 4. Am dureri in partea dreapta sub coaste ,am facut ecograf si mi sa spus ca am o fiere cu varful indoit din nastere si am infectie am urmat tratamentul dat si regim alimentar si durerea si starea de rau persista,nu am pofta de mancare ,stari de oboseala foarte mari nu stiu ce sa mai fac .Va rog frumos daca puteti sa.mi dati un sfat!Va multumesc!

  • Dupa cum am mentionat de cateva sute de ori pe site,consultul medical, interpretarea explorarilor medicale, recomandarile medicale parerile pe net sunt INTERZISE medicilor in Romania datorita riscului de eroare. Acestea trebuie sa fie facute de medicul consultant, care coreleaza datele consultului medical cu cele ale explorarilor medicale, ale datelor gasite la controalele medicale pe parcursul urmaririi pacientrului si face apoi recomandarile cuvenite in cunostinta de cauza.
   Date teoretice despre problemele mentionate gasiti pe site, de exemplu aici http://www.despreboli.ro/hepatologie-bucuresti/2014/dieta-fiere-septata-colecist-septat-3077/ dar ele NU se aplica automat cazului dvs medical.
   Cu stima

 5. multumesc pt informatii, si pt faptul ca ati formulat articolul pe intelesul tuturor. acum ca am inteles despre ce e vorba, sunt foarte linistita. sanatate multa!

 6. Acum 2 ani într o seara pur si simplu mi a venit sa vomit iar starea de voma s a menținut încă vreo 2 săptămâni. Am fost la medic in Anglia și mi s a zis ca am acid la stomac și mi a prescris omeprazole. Am urmat tratamentul am simțit o ameliorare dar a reapărut sentimentul de greata durere de omoplati o ușoară durere sub coasta în partea dreapta dar foarte rar si o durere in spate in partea dreapta sub omoplat.Am venit în tara am făcut ecografie abdominala și mi s a spus ca am gaze în stoman și colecistul mărit. Mi s a dat tratament lanzul 1 comprimat pe zi pepsane gel 1 plic pe zi și meteospasmyl 2 pe zi după mese.am deja o sapt de tratament dar ma apucat vomitatul intr o zi și sincer am intrat un pic în panica deoarece nu simt nici o ameliorare.iar ce nu înțeleg de ce nu mi s a dat ceva și pt colecist marit. Dacă aveți vreun sfat pt mine as fi foarte recunoscător. Eventual lăsați un nr de tel unde as putea sa ve contactez sau pentru o programare.Vă Mulțumesc anticipat.

 7. Am avut dureri puternice sub costale in partea dreapta urmate de temperaturi foarte ridicate si un gust amar foarte puternic in gura , am foast internata in spital timp de 4 zile cei de aici spunand ca nu au descoperit decat o pleomonie am urmat un tratament cu antibiotice timp de zece zile timp in care a fost mai bine. Acum dupa 3 saptamani durerile au reaparut mai puternice acelasi gust amar pe tot timpul zilei il simnt iar dimineata uneori chiar am varsaturi cu un lichid verde galbui . ce imi recomandati eu locuiesc in anglia si am medic de familie dar nu stiu ce investigati sa cer.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica