Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Bolile de fiere- simptome, diagnostic, tratament, regim alimentar

Ce este colecistul, fierea?

Exista o confuzie intre colecist (care este un organ, o punga) si bila sau fiere (care este continutul lichid al colecistului). Sunt bolnavi care spun ca sufera de “bila” cand de fapt sufera de o boala de colecist.

Colecistul este un organ in forma de punga, situat sub ficat (liver), cu care comunica prin intermediul unui canal (bile duct).

Prin acest canal (canalul cistic), bila (numita popular fiere, ca si colecistul) secretata permanent de ficat ajunge in colecidg bolilor de foerest unde este stocata, pentru a fi eliminata cu ocazia meselor, ajutand astfel la digestia si absorbtia unor alimente – in special grasimi.

Datorita functiilor importante ale colecistului, scoaterea sa prin operatie, sau proasta sa functionare datorita anumitor boli, poate fi urmata de destul de multe neplaceri. In plus, anumite boli ale colecistului pot imbolnavi si pancreasul.

Care sunt cele mai importante simptome ale bolilor de fiere?de ce doare in dreapta

Cele mai importante simptome cu care vin la consult pacientii cu boala de fiere sunt urmatoarele:

Cum se pune diagnosticul unei boli de colecist (fiere)?

Diagnosticul unei boli de fiere il putem pune pe baza urmatoarelor elemente:

  • consult medical, care uneori depisteaza fierea marita (rar), dureroasa
  • ecografie abdominala – vezi subiectul pe site
  • uneori, mai rar, pot fi necesare si alte explorari
    • radiologice
    • endoscopice (colangiografie endoscopica retrograda)
    • CT
    • RMN (colangio-RMN)

De mentionat ca majoritatea afectiunilor de colecist apar la femei, cu un grad de obezitate si eventual colesterolul sanguin crescut.

Ce tratament trebuie sa faci cand ai o problema cu colecistul?

Tratamentul bolilor de fiere este diferit in fuctie de boala, stadiul acesteia si caracteristicile persoanei respective. deci nu este standard, putant fi luat copy-paste de pe net. In plus, exista riscuri de efecte secundare, iar asocierea altor medicamente (un pacient poate avea mai multe boli pentru care ia si alte medicamente) creste acest risc; de aceea, medicii prefera sa NU recomande tratament fara sa cunoasca pacientul si sa il poara urmari in timpul tratamentului prescris de ei

Ce regim trebuie sa tii cand ai o problema cu fierea?

Regimul in bolile colecistului este foarte important.

Desi el este oarecum. ..standard, trebuie si el individualizat de catre medic, pentru fiecare persoana

In general anumite alimente pot stimula evacuarea colecistului , care poate fi dureroasa (colica biliara), mai ales daca s-au format pietre (litiaza colecistica).pietre la fiere regim

Printre aceste alimente stimulante ale contractiei colecistului si pe care noi le semnalam pacientilor nostri pentru a le evita, se numara si urmatoarele:

  • grasimile de orice fel
    • maioneze
    • salata de vinete sau altele cu ulei
    • fripturi grase
    • afumaturi
    • smantana
    • unt
  • prajeli
  • tochituri
  • ouale
  • ciocolata

Acestea sunt recomandarile orientative pentru bolnavii de colecist, pentru a preintampina aparitia unei colici biliare si a complicatiilor sale.

La  consultatie medicul hepatolog sau gastroenterolog recomanda un regim alimentar personalizat, dupa ce stabileste toate caracteristicile pacientului respectiv.Aveti alaturat un exemplu de regim personalizat pe care il eliberez eu bolnavilor dupa consult, exempplu care nu are nici o legatura cu articolul de fataRegim pentur fiere

Evident ca exista si medicamente care pot rezolva simptomele pe termen mai lung sau mai scurt.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu fierea mai sus mentionate care nu se amelioreaza?

Daca aveti probleme cu fierea, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.

Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog  sau hepatolog cu experienta pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Acest lucru trebuie facut repede, am vazut cazuri in care amanarea lamuririi acestei situatii a facut ca problema sa se agraveze, iar tratamentul sa nu mai poata avea sanse de vindecare.

Cat poti sa astepti de cand ai simptome pana ajungi la medic?

Nu se poate spune care este  perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand  trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

Desi bolile biliare dau simptome suparatoare si zgomotoase, in principiu nu reprezinta o urgenta medicala. Riscul cel mai mare este ca boala  care are o evolutie blanda o perioada de timp, sa fie depistata in stadiu avansat, greu reversibil. Asta face necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect. Dupa aprecierea corecta a diagnosticului si gravitatii bolii, urmarirea de catre medic este mai..laxa, in functie de pacient. fiecare caz se evolueaza in felul lui, (vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa oricaror simptome ingrijoratoare).

Care este cel mai bun tratament si regim pentru fiere? Tin regim si iau tratament dar parca nu simt nici o ameliorare

Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in bolile de fiere exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi  recomandate, mai multe scheme corecte..

Problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie).

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, absolvent ca sef de promotie pe tara cu media generala xece, in prezent medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina cu peste 37 de ani de practica medicala, incepand cu medicina de familie la tara si terminand cu doctoratul.

Am 30  de ani de experienta in cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni ingrijind cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale si cca 30 de ani la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, pregatind studentii la medicina, medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez maxima!
Daca totusi aveti probleme cu fiarea si  aveti nevoie experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului si regimului alimentar, puteti solicita o programare la consultatie  la numarul de telefon de pe site 0758 751 841.

Puteti solicita programarea si direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil. In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web

 

 

 

6 comentarii la „Bolile de fiere- simptome, diagnostic, tratament, regim alimentar

    • Daca v-ati fi invins repulsia -fireasca- a unui om cult in fata unei asemenea greseli grosolane, si ati fi citit mai departe, ati fi avut satisfactia descoperirii a numeroase greseli de tot felul.. Din pacate, timpul pe care il am pentru site este foarte limitat, si deseori nu am timp sa corectez textele scrise, iar angajarea cuiva pentru corectarea site-urilor este destul de costisitoare, pentru un site care nu are nici un castig din reclame, trafic, etc, asa ca, nu am altceva de facut decat sa cer scuze pentru aceste greseli, inerente- consider eu.
      Oricum, multumesc pentru atentionare
      Cu stima

  1. Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la analiza unei biopsii/am rezultatul.
    descriere macroscopica-
    5461-5463/colecist cu dimen de 5/2/1cm,,sectionat,
    5464 piesa operatorie cu diametru de 1,2cm.
    descrierea microscopica-
    5461-5463/colecist cu pereti ingrosati,cu zone intinse de necroza,edem,hipermele,infiltrat hemoragic si infiltrat masiv cu polimorfonucleare,
    5464/fragment de tesut hepatic cu zone intinse de necroza,edem,infiltrat hemoragic si infiltrat masiv cu polimorfonucleare.
    DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC
    5461-5463/COLECISTITA ACUTA GANGRENOASA
    5464-5464/FRAGMENT DE TESUT HEPATIC CU ZONE INTINSE DE NECROZE,EDEM,INFILTRAT HEMORAGIC SI INFILTRAT MASIV CU POLIMORFONUCLEARE.
    interpretare analize ,va multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica