Cancerul de colon, simptome

Posted by Dr AV Diţoiu -Spital Fundeni, specialist gastroenterolog-hepatolog - Mar-30-2012

Referitor la simptomele cancerului de colon mentionez pe scurt:

 • In functie de localizare poate sa evolueze destul de mult timp fara nici un simptom
 • Poate fi descoperit uneori in stadii foarte avansate, inoperabile
 • Cele mai frecvente simptome sunt tulburarile de scaun si sangerarea prin scaun
 • Cea mai buna metoda de explroare este colonoscopia cu biopsie

Cancerul de colon fara simptome sugestive:

Uneori cancerul se descopera intamplator, pacientul neavand simptome sugestive pentru aceasta boala, ci simptome care se pot intalni in numeroase alte boli sau chiar la persoane sanatoase.

Diagnosticul cancerului de colon in aceste situatii poate porni de la diverse situatii:

 • O ecografie care descopera noduli in ficat sau ascita (lichid abdominal) , iar apoi se descopera cauza lor , care este o tumora de colon.
 • VSH  marit fara alt simptom, medicul ajungand la diagnosticul de cancer de colon prin excluderea cauzelor de crestere a VSH
 • Colonoscopia facuta unui pacient fara nici un simptom, dar care are in familie cazuri de cancer de colon (motiv pentru care se si face colonoscopia chiar daca nu ai nici un simptom)
 • Descoperirea la o radiografie de rutina a unor metastaze, si apoi descoperirea cauzei- un cancer de colon asimptomatic

Cancerul de colon – simptome sugestive

Sunt situatii in care manifestarile cancerului de colon pot fi sugestive pentru diagnostic:

 • Schimbarea caracteristicilor scaunului
 • Diaree (mai mult de doua scaune pe zi)
 • Constipatie (un scaun la mai mult de doua zile)
 • Alternanta diaree/constipatie
 • Scaune moi
 • Senzatia de eliminare incompleta a scaunului
 • Discomfort sau dureri abdominale pe traiectul colonului
 • Balonare cu debut recent
 • Scaune cu sange (rectoragie)
 • Dureri la defecatie
 • Zgomote hidro-aerice abdominale

Cancerul de rect are simptome mai precoce, deoarece leziunea este mai aproape de iesirea materiilor fecale, cele mai sugestive simptome fiind:

 • Sangerarea prin materiile fecale
 • Tulburarile de defecatie (defecatie dureroasa, scaun subtire, dureri la defecatie)

Simptome asociate cancerului de colon

In afara de simptomele mentionate care pot sugera oarecum direct un cancer de colon, sunt si simptome care pot sugera un cancer cu orice localizare:

 • Scadere in greutate de cauza neexplicata, prin consumul substantelor nutritive de tumora, sau pierdere prin scaunele diareice
 • Lipsa poftei de mancare prin intoxicatia neoplazica
 • Paliditatea tegumentelor (pielii) prin pierderea de sange
 • Ocluzie intestinala in cazuri avansate, prin cresterea tumorii care astupa intestinul
 • Febra de lunga durata de cauza neinfectioasa
 • Aparitia unei tromboflebite aparent fara cauza
 • Descoperirea intamplatoare a unei anemii la analizele de laborator efectuate pentru altceva
 • Balonare abdominala veche nemodificata in timp, care la explorarea cauzala se descopera a fi data de un cancer de colon
 • Icter prin invazia ficatului sau cailor biliare

Evident ca unele dintre simptomele mentioante apar si in alte boli in afara de cancerul de colon (colon iritabil, boala Crohn, rectocolita, diverticuloza intestinala, polipii intestinali necancerosi, parazitoze digestive, hemoroizi, etc).

Exista insa situatii in care o persoana cu aceste simptome are riscul sa aiba cancer de colon- vezi poza.

Are you at risk for colon cancer? Colon cancer risks, colorectal cancer risks: colorectal polyps, inflammatory bowel disease, ulcerative colitis, Chron's

FORUM cancer de colon:

1. Cancerul de colon doare?

Am scris mai sus, uneori pot fi dureri, dar in stadii mai avansate.

2. Daca am simptomele mentionate am sigur cancer de colon?

Nu este sigur cancer, pot fi alte boli cu aceleasi simptome, colonoscopia lamureste lucrurile.

3. Daca poti sa nu ai nici un simptom si totusi sa ai cancer, inseamna ca trebuie sa facem toti colonoscopie?

Daca nu aveti nici un simptom de boala de colon, nu trebuie sa faceti colonoscopie pentru verificarea daca aveti cancer de colon, decat daca aveti factori de risc pentru aceasta boala (vezi tabelul de mai sus).

4. Sora mea are 17 ani..are dureri abdominale,constipatie ce dureaza de la 3 la 5 zile,si diaree,dar imediat se constipa din nou..e palida in fata dar nu stim dc ii facem mereu analize dar e vanata in jurul ochilor tot timpul…si palida in fata …poate fi bolnava??

Sigur este bolnava dar numai un consult medical poate despita cauza simptomelor ei.

4. De ce in cancerul de colon sunt crescute T.A si pulsul?

Cine a spus ca sunt crescute? Pot fi crescute daca se asociaza si altceva (hipertensiune, anemie, boala de inima, etc)

5. Cu  toate analizele bune (vsh, hemoragia oculta, sideremie, colonoscopia totala ok, hemoleucograma buna), poti ai cancerde colon?

In medicina desi exista rerguli, sunt foarte multe exceptii, de naici derivand si dificultatera de a pune un diagnostici  n unele situatii. Am avut cazuri de cancer de colon,fara nici un simptom si cu toate analizele normale

6. Daca ai multe din simptomele enumerate de d-vstra pentru cancerul de colon sau toate simptomele, ai cancer de colon?

Simptomele cancerului de colon pot fi date si de alte boli, deci faptul ca cineva are aceste simptome, nu inseamna ca obligatoriu are si cancer de colon

7. Am putina sangerare prin scaun. Sunt tanara, am 29 de ani. Gastroenterologul ce s-a ocupat de mine a spus ca, cancerul de colon apare la persoane mai in varsta. Din experienta dumneavoastra, asa este?

Am postat pe site cine are risc sa faca un cancer de colon, dar exista si exceptii . Am diagnosticat cancer de colon si la 18 ani la o fetita .

8. V-as mai intreba in cat timp evolueaza (se formeaza un cancer de colon?). Trebuie luni de zile, ani de zile? Cum de colonoscopia a fost normala?

Cancer de colon nu are evolutie constanta, nu evolueaza uniform in timp, evolutia poate fi lenta (ani) sau accelerata (luni). Colonoscopia poate fi normala daca nu exista nimic de vazut

9. Este o regula ca tumorile maligne de colon sa doara doar in stadii avansate? Scriati undeva aici ca ele pot sa dea dureri in stadii mai avansate.

Durerea intr-un cancer apare in general atunci cand tumora irita un nerv din zona prin invazie sau prin obstructia colonului care duce la distensia peretelui colonului.

Nervii colonului nefiind la suprafata mucoasei ci mai in profunzime , rezulta ca invazia unui nerv poate sa apare cand tumora care de obicei incepe din mucoasa, merge mai in profunzime, deci este mai avansata. Evident ca exista si exceptii, ca in medicina.. |Vedeti si pozaalaturata

10. Vroiam sa intreb: in stadii incipiente tumorile maligne de colon pot sau nu sa dea dureri ?

Asa este de regula

11. Cancerul de colon poate sa apara in5 luni de cand am facut colonoscopia?

Cancerul de colon apare atunci cand din inmultirea celulelor mucoasei colonului rezulta o celula mai .. ciudata, care nu raspunde la semnalele organismului care controleaza inmultirea celulelor, si in consecinta se dezvolta non-stop. Deci o celula canceroasa apare intr-o secunda nu in 5 luni. Dezvoltarea tumorii de la celula initiala la un grup de celule suficient de mare pentru a da simptome si a putea fi vazut la colonoscopie, cere mai multe luni de obicei. Daca presupunem – prin absurd- ca acum 5 luni cineva avea o tumora dar aceasta era sub limita vizibilitatii la colonoscopie, in perioada mentionata cresterea tumorii poate sa o faca suficient de mare incat sa fie vizibila la colonoscopie.

12.Acum 5 luni aveam dureri, poate mai mari decat acum, si colonoscopia nu a aratat nimic atunci. era normala. Ce credeti? pot avea vreo tumora? este posibil sa am vreun microb,vreo infectie in intestin? pt ca totul a inceput de la faptul ca am avut o toxinfectie alimentara urata, si de atunci m-a tot durut abdomenul, in partea de jos, stanga

Date teoretice despre durerea abdominala in stanga sunt deja postate pe site

13.Zgomotele hidro-aerice abdominale prezente noaptea sunt simptom de cancer la colon, sau mai pot indica si alte afectiuni mai usoare?

Zgomotele hidro-aerice abdominale prezente noaptea sunt simptom de cancer la colon, dar mai pot indica si alte afectiuni mai usoare…

14. Am descoperit de curand cateva fâșii de sange pe hartia igienica si am greutate la defecatie dar nu am dureri in zona rectului .Mentionez ca am doar 18 ani. Ce ar trebui sa fac?

Parerea mea este ca ar trebui sa mergeti la un gastroenterolog pentru consult si colonoscopie; orice boala poate sa apara chiar la 18 ani.

Daca aveti probleme nelamurite cu colonulsi aveti nevoie de o evaluare, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

 

Calendar is loading...
- Click pe o casuta verde

captcha

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

 

In: