Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cancerul de colon, simptome

Referitor la simptomele cancerului de colon mentionez pe scurt:

 • In functie de localizare poate sa evolueze destul de mult timp fara nici un simptom
 • Poate fi descoperit uneori in stadii foarte avansate, inoperabile
 • Cele mai frecvente simptome sunt tulburarile de scaun si sangerarea prin scaun
 • Cea mai buna metoda de explroare este colonoscopia cu biopsie

Cancerul de colon fara simptome sugestive

Uneori cancerul se descopera intamplator, pacientul neavand simptome sugestive pentru aceasta boala, ci simptome care se pot intalni in numeroase alte boli sau chiar la persoane sanatoase.

Diagnosticul cancerului de colon in aceste situatii poate porni de la diverse situatii:

 • O ecografie care descopera noduli in ficat sau ascita (lichid abdominal) , iar apoi se descopera cauza lor , care este o tumora de colon.
 • VSH  marit fara alt simptom, medicul ajungand la diagnosticul de cancer de colon prin excluderea cauzelor de crestere a VSH
 • Colonoscopia facuta unui pacient fara nici un simptom, dar care are in familie cazuri de cancer de colon (motiv pentru care se si face colonoscopia chiar daca nu ai nici un simptom)
 • Descoperirea la o radiografie de rutina a unor metastaze, si apoi descoperirea cauzei- un cancer de colon asimptomatic

Cancerul de colon – simptome sugestive

Sunt situatii in care manifestarile cancerului de colon pot fi sugestive pentru diagnostic:

 • Schimbarea caracteristicilor scaunului
 • Diaree (mai mult de doua scaune pe zi)
 • Constipatie (un scaun la mai mult de doua zile)
 • Alternanta diaree/constipatie
 • Scaune moi
 • Senzatia de eliminare incompleta a scaunului
 • Discomfort sau dureri abdominale pe traiectul colonului
 • Balonare cu debut recent
 • Scaune cu sange (rectoragie)
 • Dureri la defecatie
 • Zgomote hidro-aerice abdominale

Cancerul de rect are simptome mai precoce, deoarece leziunea este mai aproape de iesirea materiilor fecale, cele mai sugestive simptome fiind:

 • Sangerarea prin materiile fecale
 • Tulburarile de defecatie (defecatie dureroasa, scaun subtire, dureri la defecatie)

Simptome asociate cancerului de colon

In afara de simptomele mentionate care pot sugera oarecum direct un cancer de colon, sunt si simptome care pot sugera un cancer cu orice localizare:

 • Scadere in greutate de cauza neexplicata, prin consumul substantelor nutritive de tumora, sau pierdere prin scaunele diareice
 • Lipsa poftei de mancare prin intoxicatia neoplazica
 • Paliditatea tegumentelor (pielii) prin pierderea de sange
 • Ocluzie intestinala in cazuri avansate, prin cresterea tumorii care astupa intestinul
 • Febra de lunga durata de cauza neinfectioasa
 • Aparitia unei tromboflebite aparent fara cauza
 • Descoperirea intamplatoare a unei anemii la analizele de laborator efectuate pentru altceva
 • Balonare abdominala veche nemodificata in timp, care la explorarea cauzala se descopera a fi data de un cancer de colon
 • Icter prin invazia ficatului sau cailor biliare

Evident ca unele dintre simptomele mentioante apar si in alte boli in afara de cancerul de colon (colon iritabil, boala Crohn, rectocolita, diverticuloza intestinala, polipii intestinali necancerosi, parazitoze digestive, hemoroizi, etc).

Exista insa situatii in care o persoana cu aceste simptome are riscul sa aiba cancer de colon- vezi poza.

FORUM cancer de colon:

1. Cancerul de colon doare?

Am scris mai sus, uneori pot fi dureri, dar in stadii mai avansate.

2. Daca am simptomele mentionate am sigur cancer de colon?

Nu este sigur cancer, pot fi alte boli cu aceleasi simptome, colonoscopia lamureste lucrurile.

3. Daca poti sa nu ai nici un simptom si totusi sa ai cancer, inseamna ca trebuie sa facem toti colonoscopie?

Daca nu aveti nici un simptom de boala de colon, nu trebuie sa faceti colonoscopie pentru verificarea daca aveti cancer de colon, decat daca aveti factori de risc pentru aceasta boala (vezi tabelul de mai sus).

4. Sora mea are 17 ani..are dureri abdominale,constipatie ce dureaza de la 3 la 5 zile,si diaree,dar imediat se constipa din nou..e palida in fata dar nu stim dc ii facem mereu analize dar e vanata in jurul ochilor tot timpul…si palida in fata …poate fi bolnava??

Sigur este bolnava dar numai un consult medical poate despita cauza simptomelor ei.

4. De ce in cancerul de colon sunt crescute T.A si pulsul?

Cine a spus ca sunt crescute? Pot fi crescute daca se asociaza si altceva (hipertensiune, anemie, boala de inima, etc)

5. Cu  toate analizele bune (vsh, hemoragia oculta, sideremie, colonoscopia totala ok, hemoleucograma buna), poti ai cancerde colon?

In medicina desi exista rerguli, sunt foarte multe exceptii, de naici derivand si dificultatera de a pune un diagnostici  n unele situatii. Am avut cazuri de cancer de colon,fara nici un simptom si cu toate analizele normale

6. Daca ai multe din simptomele enumerate de d-vstra pentru cancerul de colon sau toate simptomele, ai cancer de colon?

Simptomele cancerului de colon pot fi date si de alte boli, deci faptul ca cineva are aceste simptome, nu inseamna ca obligatoriu are si cancer de colon

7. Am putina sangerare prin scaun. Sunt tanara, am 29 de ani. Gastroenterologul ce s-a ocupat de mine a spus ca, cancerul de colon apare la persoane mai in varsta. Din experienta dumneavoastra, asa este?

Am postat pe site cine are risc sa faca un cancer de colon, dar exista si exceptii . Am diagnosticat cancer de colon si la 18 ani la o fetita .

8. V-as mai intreba in cat timp evolueaza (se formeaza un cancer de colon?). Trebuie luni de zile, ani de zile? Cum de colonoscopia a fost normala?

Cancer de colon nu are evolutie constanta, nu evolueaza uniform in timp, evolutia poate fi lenta (ani) sau accelerata (luni). Colonoscopia poate fi normala daca nu exista nimic de vazut

9. Este o regula ca tumorile maligne de colon sa doara doar in stadii avansate? Scriati undeva aici ca ele pot sa dea dureri in stadii mai avansate.

Durerea intr-un cancer apare in general atunci cand tumora irita un nerv din zona prin invazie sau prin obstructia colonului care duce la distensia peretelui colonului.

Nervii colonului nefiind la suprafata mucoasei ci mai in profunzime , rezulta ca invazia unui nerv poate sa apare cand tumora care de obicei incepe din mucoasa, merge mai in profunzime, deci este mai avansata. Evident ca exista si exceptii, ca in medicina.. |Vedeti si pozaalaturata

10. Vroiam sa intreb: in stadii incipiente tumorile maligne de colon pot sau nu sa dea dureri ?

Asa este de regula

11. Cancerul de colon poate sa apara in5 luni de cand am facut colonoscopia?

Cancerul de colon apare atunci cand din inmultirea celulelor mucoasei colonului rezulta o celula mai .. ciudata, care nu raspunde la semnalele organismului care controleaza inmultirea celulelor, si in consecinta se dezvolta non-stop. Deci o celula canceroasa apare intr-o secunda nu in 5 luni. Dezvoltarea tumorii de la celula initiala la un grup de celule suficient de mare pentru a da simptome si a putea fi vazut la colonoscopie, cere mai multe luni de obicei. Daca presupunem – prin absurd- ca acum 5 luni cineva avea o tumora dar aceasta era sub limita vizibilitatii la colonoscopie, in perioada mentionata cresterea tumorii poate sa o faca suficient de mare incat sa fie vizibila la colonoscopie.

12.Acum 5 luni aveam dureri, poate mai mari decat acum, si colonoscopia nu a aratat nimic atunci. era normala. Ce credeti? pot avea vreo tumora? este posibil sa am vreun microb,vreo infectie in intestin? pt ca totul a inceput de la faptul ca am avut o toxinfectie alimentara urata, si de atunci m-a tot durut abdomenul, in partea de jos, stanga

Date teoretice despre durerea abdominala in stanga sunt deja postate pe site

13.Zgomotele hidro-aerice abdominale prezente noaptea sunt simptom de cancer la colon, sau mai pot indica si alte afectiuni mai usoare?

Zgomotele hidro-aerice abdominale prezente noaptea sunt simptom de cancer la colon, dar mai pot indica si alte afectiuni mai usoare…

14. Am descoperit de curand cateva fâșii de sange pe hartia igienica si am greutate la defecatie dar nu am dureri in zona rectului .Mentionez ca am doar 18 ani. Ce ar trebui sa fac?

Parerea mea este ca ar trebui sa mergeti la un gastroenterolog pentru consult si colonoscopie; orice boala poate sa apara chiar la 18 ani.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

28 de comentarii la „Cancerul de colon, simptome

 1. Buna ziua. Mult timp am crezut ca sufar de colon iritabil. Cand am mentionat asta medicului a zis ca pentru linistea noastra sa facem totusi un test de scaun. Care liniste ca am pierdut-o cu totul!?! A aparut ceva inflamatie, am ajuns la colonoscopie. Cu ochiul liber parea perfect normal. La biopsie au aparut insa mici modificari care zice ca „nu par a fi de boala inflamatorie” . Mi s-a mai spus ca aceste modificari pot aparea in urma consumului unor medicamente pe care nu le-am folosit unele niciodata iar altele de cativa ani buni. Am facut iarasi test din scaun pentru ceva bacterii care a iesit normal. Acum trebuie sa astept 2 luni pentru alta programare. Mentionez ca nu sunt in tara. Nu pot sa-mi explic cum pot sa dea un astfel de raspuns gen”ai ceva dar nu stim ce”.
  Daca se poate va rog un sfat cu ce alte analize pot sa cer sau o parere cu ce ar putea fi.

 2. Buna ziua, de 2 luni ma confrunt cu o problema, durere anala in timpul sederii si intepaturi in timpul contractiei, am fost la medic si in urma consultului am facut un tratament pentru hemoroizi dar nu sa schimbat nimic. Acum sunt plecat din tara si ca sa vin pentru un alt control ar insemna sa mi dau demisia si nu stiu ce sa fac

 3. Daca am 16 ani … 53 kg … obosessc dar nu des , uneori … ma ustura fundul iar cand ma duc afara nu prezint sange in scaun dar am observat putin … foarte putin sange pe hartia igienica … dar nu mereu …poate fi o fisura anala sau cancer de colon ?

 4. Daca am 16 ani … 53 kg … obosessc dar nu des , uneori … ma ustura fundul iar cand ma duc afara nu prezint sange in scaun dar am observat putin … foarte outin sange in scaun … dar nu mereu …poate fi o fisura anala sau cancer de colon ?

 5. de doi ani am probleme cu scaunul: este normal la inceput ca apoi sa se subtieze, este putin, consistenta este ba normala, ba mai moale, dar merg la baie in fiecare zi la 8-9 dimineata. in ultimele doua luni au aparut si dureri joase, abdominale, nu foarte puternice. analizele de sunge sunt bune, vsh bun. ecografia abdominala este buna (le-am facut in luna aprilie 2013). de asemenea, la inceputul lunii decembrie in urma unui CT ABDOMINAL TOTAL AU IESIT TOATE BUNE, MAI PUTIN UN CHIST HEPATIC DE 4 MMM SI MEGADOLICOCOLON* dr care l-a vazut a zis ca asa m-am nascut, dar eu pana acum doi ani nu am mai avut probleme cu scaunul niciodata. nimeni nu mi-a recomandat colonoscopie. e posibil sa fie ceva rau?. va rog frumos sa-mi raspundeti. sunt f speriata. am 43 ani.

 6. BUNA ZIUA, DOMNUL DOCTOR. Am 29 de ani si in urma unor dureri abdominale am facut toate analizele, si Colonoscopia. Rezultatele au fost bune. Colonoscopia a fost facuta acum 6 luni, a fost totul bun,normal. A zis ca am colon iritabil. Acuma 2 luni am avut ceva sangerare usoara pe hartia igienica 3-4 zile. Am mers inapoi la gastroenterolog m-a consultat, tuseu rectal si tot, si a zis ca poate mi s-a spart un vas de sange acolo in colon sigmoid sau rect. As vrea va rog frumos sa imi spuneti daca este posibila aceasta ipoteza?
  Eu nu stiu deloc medicina. va multumesc. o zi frumoasa.semida.

 7. Buna dimineata Domnu doctor,
  De 3-4 ani ani am constipatii care tin 2-3 saptamani si dupa perioada de constipatie am scaune subiri (de dimensiunea unui creion)urmate de diaree si am perioade cand ma doare in partea stanga,care dureaza cateva zile si se amplifica.Am facut tratament cu debridat si nospa dar nu ma ajutat cu nimic.
  Am facut o ecografie generala si mi s a spus ca am colonul umflat in partea stanga,am mai intrebat un medic si mi a spus ca dupa simptome pare sa fie un hematom.Este posibil sa fie hematom?Multumesc

 8. Acum 6ani am fost operata de fistula perianala complexa de domnul profesor Mircea Beurean si nu ammai avut nici un fel de probleme de atunci.dar.de ceva timp ma supara o durere in partea stanga sus .sub coasta si nici cu scaunul nu stau foarte bine .nu am diaree si constipatie .pur si simplu nu fac cateva zile …mie frik de colonoscopie.de fapt mie frik sa o iau de la cap cu toate.mie frik de rezultat..analizele la sange au iesit bune toate….dumneavoastra ce parere aveti?stiu ca trebuie sa merg la control.dar as vrea sa mi spune ti parerea….va multumesc!!

 9. Am descoperit de curand cateva fâșii de sange pe hartia igienica si am greutate la defecatie dar nu am dureri in zona rectului .Mentionez ca am doar 18 ani. Ce ar trebui sa fac?

 10. Si acum 5 luni aveam dureri, poate mai mari decat acum, si colonoscopia nu a aratat nimic atunci. era normala. Ce credeti? pot avea vreo tumora? este posibil sa am vreun microb,vreo infectie in intestin? pt ca totul a inceput de la faptul ca am avut o toxinfectie alimentara urata, si de atunci m-a tot durut abdomenul, in partea de jos, stanga. va multumesc anticipat!

 11. domnul doctor, va rog aveti amabilitatea de a-mi raspunde si mie.
  in urma cu 5 luni am facut o colonoscopie pt dureri abdominale joase, a iesit normala. in 5 luni se poate forma un cancer?

 12. Foarte utile informatiile domnule doctor. Va urmaresc demult. Prezentati pe intelesul tuturor. Spuneti ca exista exceptii. Este o regula ca tumorile maligne de colon sa doara doar in stadii avansate? Scriati undeva aici ca ele pot sa dea dureri in stadii mai avansate.

 13. Am toate analizele bune (vsh, hemoragia oculta, sideremie, colonoscopia totala ok, hemoleucograma buna) si am multe din simptomele enumerate de d-vstra pentru cancerul de colon. Am putina sangerare prin scaun. Sunt tanara, am 29 de ani. Gastroenterologul ce s-a ocupat de mine a spus ca, cancerul de colon apare la persoane mai in varsta. Din experienta dumneavoastra, asa este? V-as mai intreba in cat timp evolueaza (se formeaza un cancer de colon?). Trebuie luni de zile, ani de zile? Cum de colonoscopia a fost normala? Multumesc. O zi buna. camelia.

 14. Buna ziua, am mai multe probleme. In ultimul an corpul meu a suferit foarte multe transformari…mi-au aparut foarte multe bube pe corp (cosuri imense), pielea a inceput sa-mi miroasa ingrozitor, respiratia este la fel de ingrozitoare, parul a inceput sa-mi cada.am inceput sa ma ingras, am luat 20 de kg in ultimele 4 luni. Tin sa specific ca nu am luat niciodata droguri sau alte substante (am fost intrebata de cativa doctori). Nu stiu ce sa mai fac la ce doctori sa apelez, pur si simplu viata mea este distrusa. Acum un an mi-am rupt mana si am fost expusa la multe radiatii, dar nu cred ca acesta este motivul. Va implor sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.

 15. buna ziua,

  Va rog sa imi dati un sfat, ce investigatii sa urmez, daca este cazul. De jumatate de an am vanturi destul de dese. Am avut si hemoroizi in acest timp (o umflatura mica in exterior care a disparut dupa un timp). De o luna am fost diagnosticat cu BRGE (iau motilium si omeprazol). Imi fac griji sa nu am ceva la colon sau nu stiu… , deoarece am slabit de la 76kg la 69kg in ultima luna, iar la analize am eozinofile 10.9.

  multumesc mult,

 16. Buna ziua,

  De aproximativ 6 ani am sangerari in scaun (anul acesta implinesc 26 de ani). La inceput, cantitatile de sange nu erau ingrijoratoare. Insa de doua luni, am sangerat aproape 4 zile in continuu. In cele 4 zile am avut 3 scaune pe zi si tot de atatea ori am sangerat abundent, dar fara sa am vreo durere. Mentionez ca am dureri in partea stanga jos a abdomenului si balonari. Pana acum am facut doar o rectoscopie si mi s-au gasit 5 hemoroizi interni in stadiul 2. Este posibil ca sangerarile sa fie cauzate doar de hemoroizi?

  Va multumesc!

 17. De ceva timp am scaun mai subtire , la inceput este mai gros pt. ca la final sa devina de marimea degetului mic . Consistenta este normala , nu am observat urme de sange sau mucus. Am scaun 1 data , maxim de 2 ori pe zi. Am facut colonoscopie rezultatul fiind ” aspect colonoscopic normal”. Sa fie din cauza colonului iritabil?
  Multumesc

 18. sora mea are 17 ani..are dureri abdominale,constipatie ce dureaza de la 3 la 5 zile,si diaree,dar imediat se constipa din nou..e palida in fata dar nu stim dc ii facem mereu analize dar e vanata in jurul ochilor tot timpul…si palida in fata …poate fi bolnava..??

 19. „Nu trebuie sa faceti colonoscopie decat daca aveti factori de risc pentru cancerul de colon (vezi tabelul de mai sus)”
  foarte bine punctat pentru ca mai nou toata lumea face colonoscopie, ca are ca nu are simtomele mentionate, probabil ca exista si riscuri la procedura de colonoscopie : spargerea unor vase , iritarea mucoasei, depunerea unor microbi sau virusi de pe aparate (oricat ar fi de sterilizate ) si altele. .

 20. am vsh 53 dar medicul spune ca nu este nimic grav am facut colonoscopie de ap un an si jumatate nu era nimic sp medicul doar un vas de singe ramificat de care nu sia explicat de unde provine.va multumesc

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica