Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Alimente indicate, alimente interzise in diferite boli

Alimente indicate, alimente interzise in diferite boli

Sunt destule persoane care cauta pe net ce alimente sunt bune pentru anumite boli – ulcer, gastrita, ciroza, hepatica, hipertensiune, diabet, etc-, sau pentru anumite …organe- alimente bune pentru plaman, pancreas, ficat, stomac, duoden, colon, etc. Nu exista aliemente care sa vindece o boala, dar unele pot agrava boala, iar altele pot favoriza vindecarea.

Ce alimente sunt  indicate intr-o anumita boala?

Din pacate pentru ei, NU EXISTA ALIMENTE CU CARE SA TRATEZI O ANUMITA BOALA SAU BUNE PENTRU UN ANUMIT ORGAN. In schimb, exista ALIMENTE RELE, SAU CONTRAINDICATE IN ANUMTE BOLI, iar acestea sunt mentionate la tema „regimuri” de pe acest site.

Desi este larg raspandita ideea ca „daca mananci… nu stiu ce, te vindeci de o anumita boala”, ea NU este adevarata. Sigur ca este bine sa manaci ficat sau spanac pentru continutul lor de fier, daca daca astepti sa rezolvi o anemie doar mancand ficat sau spanac, dar fara sa depitsezi si opresti sursa unei sangerari.. probabil ca va trece mult timp. Legumele si fructele contin multe substante folositoare organismului, dar nu vindeca nici o boala, chiar daca acestea sunt bine tolerate in anumite boli.

La vindecarea unei anumite boli contribuie un anumit regim alimentar, atat prin evitarea anumitor alimente care pot agrava boala, cat si prin alimentele ce contin unele substante care pot fi necesare organismului in boala respectiva, dar mai este nevoie si de medicamente, operatie, etc.

Regimul alimentar sau anumite alimente pot contribui la vindecarea unei boli, daca bolnavul este in stare severa de denutritie (slabire), si are nevoie de vitaminele din alimente, dar acestea sunt situatii exceptionale, extrem de rar intalnite in practica medicala.

In cei 33 de ani de meserie, am auzit de numeroase alimente sau metode de „vindecare”: alimente complet crude, untura de oaie sau miel sau ied sau purcel, ulei extravirgin de…, diferite sucuri de fructe, ceapa, varza, coaja de.., motorina pura, petrol de sonda, lut, huma, argila, alcool cu.. tot felule de substante. Dar NICIUNA nu s-a demonstrat ca vindeca ceva, desi au fost la moda, o perioada mai lunga sau mai scurta.

Daca dereglarea organismului provine din alimentatie (cum este cazul unei diareei simple) , alimentele pot ajuta organismului la rezolvarea problemei (orez, morcovi, paina prajita, cei de menta), dar acesta este un caz particular, stiut de toata lumea.

Dar de regula, nu va bazati pe CONSUMUL anumitor alimente pentru vindecarea anumitor boli, dar EVITATI anumite alimente pentru a scurta perioada in care apare vindecarea si a evita agravarea bolii.

Exista alimente rele?

Indiferente de boala, exista alimente si obiceiuri alimentare care nu fac bine organismului

 • Alcoolul
 • Prajelile
 • Condimentele
 • Sarea in exces
 • Grasimile in exces
 • Dulciurile in exces
 • Consumul exagerat sau prea scazut al oricaror categorii alimentare, fie ele proteine (carne), grasimi sau dulciuri, fier, cupru, magneziu, apa,  sau vegetale, fibre
 • Mesele luate prea rar
 • Mesele luate prea frecvent
 • Mesele prea bogate sau prea reduse cantitativ

Exista alimente bune in orice boala?

Orice aliment, indiferent cat de ..bio este poate sa fie bun sau rau, in functie de boala.
Iata cateva exemple
 • Alimentele dulci, fac rau in diabet, dar si in steatoza hepatica, ciroza hepatica sau obezitate
 • Proteinele (carnea in special) sunt utile organismului pentru regenerare, dar pot baga un coma un pacient cu ciroza sau pot accentua cresterea ureei si creatininei in insuficienta renala
 • Grasimile, in general nu sunt indicate ca… tratament in nici o boala
 • Legumele si fructele  nefierte, desi contin vitamine, cresc aciditatea gastrici sa durerile in ulcer, gastrita, sau boala de reflux gastroesofagian
 • Ceaiurile, desi par foarte bune pentru ca sunt .. naturale (dar si cucuta si matraguna sunt naturale, ca si veninul de vipera, virusul hepatitei B sau C, sai HIV) pot sa aiba numeroase efecte secundare, inclusiv sa dea hepatita toxica

Regimul alimentar trebuie sa fie personalizat pentru fiecare bolnav, aveti alaturi un regim pe care l-am recomandat unui pacient, dar care nu are nici o legatura cu articolul de fata

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

 

2 comentarii la „Alimente indicate, alimente interzise in diferite boli

 1. Vă mulțumim pentru interesul acordat nouă oamenilor de pe rețeaua facebook!Vă urmăresc cu mare interes! Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru noi! Vă doresc sănătate si sărbători fericite alături de cei dragi dv! Baboi

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica