Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Cand se iau antibioticele (indicatia lor)?

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

Antibioticele se iau deseori aiurea, fara sa existe nici o indicatie.

Cele mai frecvente situatii cand antibioticele se administreaza gresit sunt:

 • Febra de orice cauza
 • Viroze respiratorii
 • Diaree
 • Durere cu orice localizare (mai ales durere de gat, ureche, hipogastru)
 • Fenomene urinare (urinare frecventa, urina tulbure, usturimi la urinat)
 • Rinoree (secretie nazala)
 • Tuse
 • Durere in zona sinusurilor fetei

Indicatiile de tratament cu antibiotice sunt foarte clare: infectii bacteriene (nu virale, ca viroza respiratorie, rinita, etc), cu germeni sensibili la antibioticele administrate. Aceasta sensibilitate se stabileste pe baza antibiogramei din secretiile zonei respective (puroi, sputa, urina, lichid de punctie etc), iar indicatia de tratament o stabileste medicul.

Si daca iau antibiotic fara sa-mi spune medicul, ce se intampla? Poate-mi face bine!

Este adevarat ca antibioticul poate sa faca bune chiar daca este luat fara prescriptie medicala, dar este posibil si sa va faca rau. Si daca incercati sa va reparati singur masina, o puteti repara, sau o puteti strica .. iremediabil.

De obicei pacientul ia antibioticul care i-a facut bine cu alte ocazii, dar in aceasta situatie exista riscul ca administrarea repetata a aceluiasi antibiotic, sa faca microbul respectiv rezistent la el.

Administrarea frecvente si fara indicatie a antibioticelor, poate da – in afara aparitiei rezistentei microbiene- si alte efecte nedorite:

 • Efecte secundare alergice, toxice, etc
 • Dezechilibre intre diferitii microbi din organism- unii dintre ei fiind folositori-.
 • Prin distrugerea bacteriilor, se inmultesc ciupercile, apar micozele, iar acestea se trateaza foarte greu, mult mai greu decat bacteriile
 • Daca tratamentul cu antibiotice nu trebuia administrat, prin administrarea lui se intarzie tratamentul corect, uneori efectele acestei intarzieri putand fi catastrofale.

Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni  Clinica Medicala

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 thoughts on “Cand se iau antibioticele (indicatia lor)?

 1. daca apar unele mici reacti adverse de la antibiotice gen mancarime,sau stari de caldura,sau mici bubite,sau gust metalic trebuie intrerupt tratamentul? sau trebuie scazuta doza? sau pur si simplu sunt reactii normale pe care le dau unele antibiotice.eu unu vorbeam de amoxacilina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica