Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Piercingul, frumusete sau pericol pentru sanatate.

In ultimii ani piercingul a intrat masiv si in Romania, mai ales in randul tinerilor, dar nu numai. Aspectul estetic nu poate fi comentat, fiecare om poate sa aiba gusturi proprii, care trebuiesc respectate, atat timp cat nu creeaza prejudicii celor din jur, dar pericolele potentiale trebuiesc relevate si popularizate.

Desi implantarea unui inel  sau cercel pare doar un fleac, pot sa apara probleme de sanatate destul de serioase, mai ales ca persoanele care risca sunt tineri, considerati in mod normal persoane sanatoase si foarte active.

Complicatiile piercingului pot fi uneori grave.

Ele pot sa apara la 15% dintre persoane, in 1% din cazuri fiind necesara internarea in spital.

La subiectii cu piercinguri au fost constate mai frecvent urmatoarele complicatii:

 • Abcese locale
 • Gangrene ale cartilajelor nasului sau urechii
 • Cicatrici in relief (cheloide)
 • Abcese cerebrale
 • Endocardite bacteriene (infectii la nivelul inimii)
 • Alergie la metalele din implant (toleranta este mai buna pentru aur sau titan)
 • Dureri locale uneori de lunga durata, necesitand scoaterea implantului
 • Sangerari necontrolate mai ales la nivelul limbii (care are foarte multe vase de sange)
 • Aspirarea pieselor de pe limba in plaman sau esofag
 • Transmiterea virusurilor hepatitei C, C sau HIV (SIDA)
 • Infectii gingivale, genitale, ale sprancenelor , scalpului (pielii capului) sau ombilicului – in functie de locul de implantare a materialului de piercing-.

Speram ca fotografiile alaturate sa fie relevante.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

0 thoughts on “Piercingul, frumusete sau pericol pentru sanatate.

 1. Buna seara! Doresc sa stiu care sunt sansele ca in urma unui implant mic de titan in ureche(in lob) sa apara complicatii? Va multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica