Edemele (umflarea picioarelor) – forum

| 10 Comentarii

Umflarea gambelor este data in majoritatea cazurilor de retentia de apa (edeme), iar acestea pot fi date la randul lor de boli de rinichi, boli de inima, ciroza hepatica, modificari hormonale (edemele legate de fazele ciclului menstrual) sau de insuficienta venoasa insotita de obicei de varice ale membrelor inferioare.

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

EDEMELE forum:

Ce cauze pot sa aiba edemele aparute dupa o operatie?

Edemele aparute dupa o interventie chirurgicala poate avea legatura un interventia (sectionarea unor vase de sange sau limfa cu aceasta ocazie, edeme fiind localizate in zona respectiva, infectie locala) sau fara relatie cu operatia – existenta unor boli de inima, ficat sau rinichi, care s-au decompensat cu ocazia interventiei chirurgicale.

De obicei edemele de cauza generala sunt la membrele inferioare daca pacientul sta in picioare sau cu picioarele atarnate, si dispar daca el sta culcat. In pozitie culcat, daca edemele sunt mari, lichidele se pot acumula pe partea pe care se sta culcat, in aceasta zona aparand o tumefiere (umflatura).

Cum se pune diagnosticul de edem?

Diagnosticul edemelor il punem prin examinarea zonei respective (membrele inferioare, abdomen etc) care de obicei lasa semn (godeu) la apasarea cu degetul.

Cum se pune diagnosticul cauzei edemelor?
Pentru a afla cauza edemelor este nevoie de:

 1. Anamneza si consult medical
 2. Explorari speciale pentru functia rinichilor, ficatului, inimii, tiroidei, etc

M-am umflat, am edeme ce sa fac, ce sa ma tratez?

Dupa cum ati vazut exista mai multe cauze si grupe de cauze ele edemelor.

De aceea, tratamentul edemelor nu se face global, la fel pentru toti pacientii (cu diuretice, albumina sau plasma), ci diferentiat, in functie de cauza edemelor si pacient – analizel si bolile asociate. In majoritatea cauzelor, cei cu edeme trebuie sa mannace fara sare.

Edemele membrelor inferioare in ce categorie de edeme se incadreaza?

Edemele membrelor inferioare apar cam in toate bolile care dau edeme (boli cardiace, ciroza, boli renale) dar si in boli localizate la acest nivel (tromboflebita, erizipel, etc)

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

10 Comentarii

 1. Buna ziua.Bunicul meu in varsta de 85 de ani,a suferit recent doua operatii.Una de iernie inghinala si una de prostata,La 4 zile dupa externare sau umflat ambele picioare pana la genunchi.Este sub tratament cu Senna complex si un antibiotic.Care ar putea fi cauza umflarii?Multumesc.

 2. Buna seara. Un prieten deal meu a avut ceva probleme cu mijlocul si vreo doua saptamani a stat mai mult la pat. Dupa ce a inceput sa mearga a observat ca i se umfla laba picioarelor si il doare de nu poate sta in picioare. Daca sta in pat nu are nimica da cum se da jos face 10 pasi si i sau umflat. Piciorul nu isi schimba culoarea doar se umfla si devine dureros.
  Ceva sfaturi cum sa se trateze? Suntem cam departe de casa si doctorii de aici dabia lau bagat in seama.

 3. Buna seara , de 10 ani mi se umfla picioarele de la genuchi pana la glezne. Am fost la doctor si mi-a spus sa fac terapie . Este buna terapia sau trebuie sa iau medicamente? Tot de 10 ani am nisip la rinichi.

  • Raspuns automat
   Citare de pe site
   Tratamentul edemelor:

   Edemele se trateaza cauzal, de fapt se trateaza cauza. Majoritatea merg cu diuretice, dar in ciroza sau bolile renale este nevoie si de albumina sau plasma, in tromboflebita de enticoagulante, in erizipel de penicilina, etc

 4. buna seara as vrea sa va intreb ceva…poate exista vreo boala cu care te poti naste la rinichi care sa iti manance rinichi:|?iar la varsta de 18 ani sa existe o posibila operatie in care sa nu ai sanse la viata?va rog am nevoie de raspuns mar ajuta mult o seara placuta

 5. Am suferit o operatie(abdominoplastie) in urma cu 3 luni si de 1 luna au inceput sa mi se umfle picioarele(sunt tari, dure, le simt grele si dor), poate fi o complicatie aparuta in urma operatiei sau alta ar fi cauza? La ce doctor ar trebui sa ma adresez? Mentionez ca sunt diagnosticata cu diabet zaharat, iar operatia nu a fost facuta in tara.

 6. Pingback: Hepatita autoimuna: care sunt manifestarile sale, ce simptome sunt? : despreboli.ro

 7. Pingback: Boli de inima, simptome, cum se pune diagnosticul : despreboli.ro

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.