Aici puteti consulta Cv-ul Dr Ditoiu apoi oferta de servicii medicale si preturi si programari.

Palpitatiile – cauze

AUTOR: Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

Activitatea inimii este datorata unor impulsuri electrice formate la nivelul sistemului nervos cardiac, care este autonom (poate functiona chiar daca inima nu are nici o legatura cu organismul, fiind pusa intr-o solutie care ii asigura doar hranirea cu substante nutritive si oxigen).

Dupa cum se poate vedea in imaginea alaturata, impulsul nervos format intr-un nodul nervos cardiac, se transmite sub forma de unde in intreaga masa a inimii, comanda contractia muschilor cardiaci, cu deschiderea valvelor dintre camarutele inimii, si ejectarea sangelui in sistemul circulator.

Ce inseamna sa ai palpitatii

In mod normal, activitatea inimiii nu se simte in nici un fel.Palpitações e taquicardia

Palpitatiile = perceptia (simtirea) batailor cardiace in orice fel (rapide sau rare, regulate sau neregulate).

De ce poti sa ai palpitatii

Bataile cardiace normale, au urmatoarele caracteristici:

  • Ritmul cardiac normal = 60-100 pe minut, adica 4800 pe ora, sau 115.000 batai cardiace pe zi
  • De obicei ritmul cardiac este REGULAT, dar se admite ca exista si situatii de batai cardiace neregulate la persoane sanatoase

Tulburarea activitatii electrice a inimii - cum se vede in imaginea vecina – este urmata de tulburarea

Palpitações e taquicardia

ritmului cardiac, care se poate simti de catre pacien.

Daca aceasta tulburare poate fi de scurta durata (secunde) si fara repetarea crizelor si in acest caz de obicei nu este data de o boala de inima ci de un alt factor (deci exista palpitatii si la persoane sanatoase), sau de lunga durata sau permanenta, fiind de obicei data de o boala de inima, sau de unele modificari din organism care pot influienta inima (cum ar fimodificari ale ionilor, oxigenului,in otxicatii,etc) .

Ce tipuri de palpitatii exista

Exista mai multe situatii de tulburare a ritmului cardiac:

  •  Scaderea ritmului cardiac sub limita normala de numeste bradicardie, persoana care are aceasta tulburare putand sa o simta, sau sa aiba si ameteli, transpiratii, uneori chiar cu pierderea constientei.
  • Cresterea ritmului cardiac peste limita normala se numeste tahicardie, palpitatiile de obicei sunt simtite de pacient ca batai mai rapide ale inimii, si se pot insoti de ameteli, agitatie, dureri ale inimii.
  • Bataile neregulate ale inimii poarta numele de aritmie cardiaca, putand sa fie simtite sau nu de pacient; aceste batai neregulate pot fi rare, frecvente sau foarte frecvente, inlocuind ritmul normal al inimii.

Cea mai utila metoda de inregistrare a tulburarilor ritmului cardiac este electrocardiograma.

Daca tulburarea ritmului cardiac este periodica, nu este permanenta, este nevoie de o inregistrare pe 24 de ore a electrocardiogramei cu un sistem numit Holter, urmata de analizarea modificarilor; astfel se poate vedea cand apar tulburarile de ritm cardiac, in ce conditii, cand sunt mai rare, ce tip de tulburari apar, etc, si in functie de concluziile analizei, se poate decide tratamentul de urmat.

Unde trebuie sa mergi cand ai probleme cu inima (palpitatii, dureri, sufocare)

La medicul de familie, boli interne sau cardiolog.

PALPITATIILE – FORUM

1.De ce la unii apar palpitatii la stres si emotii si la altii nu?

Fiecare organism si om are caracteristicile lui, care il fac sa reactioneze intr-un anumit fel, in aceeasi situatie. In situatii de stres unii fac diaree, altii trasnpira, altii au modificari cardiace, mancarime de piele, etc.

2.De cateva zile am palpitatii si o neliniste in zona inimii ca sa fac?

Sa mergeti la un medic internist sau cardiolog pentru consult

3.Am batai puternice ale inimii in piept in fiecare zi dupamiaza si seara, am tensiunea 10 cu 6 am facut o electrocardiograma , mi s-a prescris CORLENTOR 5mg cate 1/zi doua sapamani imi este frica daca este altceva mai grav, ce sa fac?

Sa faceti o evaluare cardologica.

4. Ce trebuie sa faci cand ai palpitatii in crize?

I ncaz de palpitatii prelungite se poate incerca sa tragi aer in piept si sa il tii cat poti de mult, sa inghiti un dumicat mai maricel, dar trebuie neaparat sa faceti un consult cardiologic.

5. Am uneori palpitatii, care tin putin, ce sa fac?

De aceste probleme se ocupa medicul cardiolog

6.La stres simt ca ma apasa ceva pe inima si nu ma lasa sa respir normal, iar venele de la gat la fel mi se unfla de parca cineva mar strange de gat. Credeti ca am ceva la inima?

Poate fi de la inima, probabil bate mai repede

7. cand sunt stresata .. cand am o problema mai grava ..ma doare in jurul inimii , ma inteapa inima o anumita perioada apoi ma lasa, am dureri de cap .. lesin , ma sufoc.. ce sa fac?

Aveti raspunsul mai sus pe aceasta pagina

8. Daca ma duc  la medic ce analize trebuie sa.mi faca.. am auzit ca se fac analize la glande??

Daca va duceti la medic, nu dvs ii spsuneti ce analize sa va faca ci el va spune ce analize considera ca sunt necesare

9. Mi se infunda urechile, poate fi de la tensiune? Cum pot afla daca tensiunea este mai mare sau mai mica?

Urechile vi se pot infunda din zeci de motive, inclusiv tensiunea modificata; dupa parerea mea, cea mai obisnuita metoda de a afla daca tensiunea este modificata, este sa va luati tensiunea arteriala.


Dr Ditoiu Alecse Valerian Spitalul Fundeni Clinica Medicala

49 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *