Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Va doare ficatul? Cititi despre durerea de ficat

Ficatul doare rar, in caz de tumori mari, insuficienta cardiaca, icter mecanic sau hepatita acuta virala, in celelalte situatii de durere in zona ficatului cauza durerii putand fi o boala de fiere, cai biliare, colon sau perete abdominal

Exista situatii in care o durere abdominala in dreapta sub coaste este considerata durere de ficat. Sunt numeroase erori din partea pacientilor in problema durerii de ficat.

Ficatul doare sau nu?

Durerea “de ficat” ( hepatalgia) este relativ frecvent acuzata de bolnavi, inaintea consultului medical. La intrebarea medicului “ce va supara” bolnavul raspunde direct si simplu, “ma doare ficatul”!

Deseori am constatat ca asa zisa durere “de ficat” nu este .. de ficat, de altfel ficatul doare foarte rar.
Durerea din dreapta sub coaste (hipocondrul drept) poate avea cauza hepatica , dar exista mult mai numeroase alte scauze de durere cu aceeasi localizare.

Cauzele durerilor din zona ficatului

Tesutul hepatic este inconjurat de o capsula protectoare (numita capsula Glisson – vezi poza), care are numeroase terminatii nervoase pentru durere.

Daca aceasta capsula hepatica este destinsa, umflata, de exemplu prin marirea masei tesutului hepatic, apare durerea hepatica. La fel sa intampla atunci cand intepam capsula ficatului (accidental, in cursul biopsiei hepatice sau a unei interventii chirrugicale).

De ce doare ficatul

Cele mai frecvente situatii intalnite de noi in care o durere in dreapta sub coasta este data chiar de o problema hepatica sunt urmatoarele:

  • Boli de inima cu marirea ficatului, si distensia capsulei hepatice
  • Tumori mari sau chiste mari hepatice
  • Traumatisme (lovituri) in zona ficatului
  • Hepatita acuta virala sau alcoolica
  • Icter mecanic

Alte cauze de dureri in hipocondrul drept

Asa cum am mentionat cea mai frecventa cauza de durere in hipocondrul drept o constituie afectarea altui organ, nu a ficatului.

Durerea din hipocondrul drept poate fi cauzata  de imbolnavirea altor organe:

  • Durere de colecist (fiere) – de obicei litiaza (pietrele la fiere), dar si dischinezia biliara
  • Durere de intestin gros (colon) – in constipatie, cancer, boli inflamatorii, colon iritabil, etc
  • Durere de coaste (nevralgia intercostala, fracturi, metastaze in coaste, zona zoster intercostala)
  • Durere de rinichi drept – durerea apare de obicei in litiaza renala, dar si in tumori, chiste mari sau infectii renale
  • Durere de glanda suprarenala dreapta (glanda endocrina ce se situeaza deasupra rinichiului drept)
  • Durere de coloana vertebrala ( durerea de coloana este iradiata in dreapta sub coaste)
  • Durere de apendicita (durerea este iradiata in hipocondrul drept, sau apendicele este situat mai sus decat in mod obisnuit).
  • Durere de ulcer (durerea este iradiata in hipocondrul drept)
  • Durere de pancreas

Cum doare ficatul?

Durerea de ficat are unele caracteristici:

  • se accentueaza de obicei cu respiratia sau chiar nu permite efectuarea miscarilor respiratorii la amplitudinea lor maxima
  • se poate insoti de astenie (oboseala) importanta
  • se poate insoti uneori si de icter
  • se poate insoti de urini portocalii si scaune decolorate
  • uneori bolnavii mei declara prezenta de sangerari din gingii, greata si lipsa poftei de mancare.

Nici unul dintre simptomele mentionate nu este suficient de sugestiv pentru a permite etichetarea durerii din dreapta sub coaste ca fiind de origine hepatica.

Extrem de rar hepatita cronica sau ciroza hepatica se insotesc de durere, desi frecvent pacientii cu aceste boli spun ca au “durere in zona ficatului”. De obicei durerea in aceste boli lipseste, este vmoderata sau…falsa, pacientul avand in subconstient ideea ca “trebuie sa ai durere de ficat” daca ai o boala a acestui organ.

Cum poti afla daca te doare ficatul?

O durere aparuta in zona ficatului, si care nu este trecatoare sau se insoteste de simptome alarmante (icter, oboseala extrema, sangerari gingivale, mancarime de piele, etc), trebuie sa va faca sa mergeti la consult la medicul dvs sau un medic hepatolog sau gastroenterolog. Noi ne putem orienta destul de rapid asupra originii hepatice sau non-hepatice a durerii, si se pot prescrie o serie de explorari preliminare, cel mai frecvent:

  • Ecografie abdominala cu vizualizarea ficatului, splinei si cailor biliare
  • Hemograma, VSH, ALT, fibrinogen, protrombina, albuminemie, bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, GGT

In functie de rezultatul acestor explorari preliminare, de obicei putem stabili un diagnostic prezumptiv, ce este confirmat prin alte teste, daca se poate chiar prin teste histologice (biopsie).

Tratamentul durerii de ficat

Durerea de ficat nu se trateaza cu medicamente antialgice ci se treateaza diferit in functie de cauza sa.

Durerea de ficat forum

Ma doare in dreapta sub coaste, oare ce oi avea la ficat?

Nu stiu daca vadoare chiar ficatul cititi ce scrie mai sus

Daca ai ficatul intoxicat ai dureri in dreapta, multumesc?

Nustiu ce intelegeti prin „ficat intoxicat”…Insuficienta hepatica nu da dureri

Am oboseala la efort si ma doare ficatii, de ce?

Probabil aveti o boala de inima cuficatul marit.

Cat de mare trebuie sa fie durerea din zona ficatului si cat timp poti sa astepti pana mergi la medic?

Nu se poate raspunde la aceasta intrebare a dvs deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. Sunt multe situatii in care simptomele nu sunt de speciat dar situatia bolnavului si analizele pot fi dezastruoase si impun o evaluare medicala rapida , fara a astepta aparitia in serie a altor simptome sau modificari de analize. Fiecare caz se evalueaza separat – vad destul de des pacienti cu boli serioase diagnosticate intamplator, in lipsa unor simptome ingrijoratoare-

Pentru linistea dvs cred ca este mai bine sa faceti o  evaluare medicala cand nu ar trebui decat sa o faceti prea tarziu.

Durerea de ficat poate fi data si de cancerul de ficat?

Da.

O tumora de ficat necanceroasa dar mare poate sa iti dea dureri de ficat?

Este posibil

Chistele de la ficat dau dureri?

De obicei chistele hepatice nu dau dureri. Pot fi dureroase daca sunt mari sau s-au complicat

Poti sa ai dureri la ficat de la hemagiomul hepatic?

Hemangiomul hepatic mare sau complicat poate sa dea dureri de ficat. De obicei hemangiomul hepatic nu are simptome

Am hepatita cromnica si am dureri de ficat, hepatita cronica poate sa dea dureri de ficat?

Este neobisnuit ca o hepatita cronica sa dea dureri de ficat.

As dori daca se poate un raspuns din partea domnului doctor in urma unei dureri de ficat am ramas cu o senzatie de parca ar vibra ceva cotinuu intre coaste mentionez ca in urma cu vreo 15 ani am avut un mic accident de masina exact pe partea dreapta am fost luata cu oglinda

Nu am auzit de un astfel de caz, probabil nu este o durere de ficat, dar mai sugur este sa consultati un hepatolog din zona dvs.

Buna ziua puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Am dureri in zona abdominala dreapta in zona ficatului dar nu sub coasta,si simt cum gheortaie exact in zona ficatului.Sunt de la tara si nu tin regim mananc ce am,beau alcool dar nu fac abuz.Am varsta 33ani. Un nr de telef sa vb. mai pe intelesul meu, pot plati convorbirea.Va multumesc.

Durerea din dreapta de sub coaste poate tine de peretele toracic, coaste, ficat, fiere, colon, rinichi, etc

Imi pare rau dar nu am timp pentru discutii la telefon

Am 27 de ani si nu mai am colecistul de 7 ani. In conditiile in care am tinut regim doar 6 luni dupa operatie, as vrea sa stiu daca durerea pe care o simt acum in zona ficatului este chiar de la ficat.

Durerea poate fi de la ficat (mai putin probabil) cai biliare, colon, coaste, etc

Ma doare mereu i nzona ficatului dar doar cateodata, si nu ma doare rau, doar o intepatura-doua de cateva secunde, ce poate fi?

Pot fi mai mutle cauze cititi articolul dem ai sus

Avnado o durere in zona ficatului, pe parcursul acestor ani am mai baut diverse ceaiuri care ajuta ficatul dar imi este teama sa mnu mi fi imbolnavit ficatul cu ceaiurile alea, este posibil?

Am avut mai mutle cazuri de hepatita toxica dupa ceaiuri, dar de obice ifara dureri

Am dureri in dreapta sub coaste, ar trebui sa imi fac griji? In perioada asta am avut si unele necazuri din cauza carora m-am suparat mult, iar durerea din zona ficatului parca incepe sa fie mai intensa.  Ce imi recomandati? Mutumesc.

Va recomand sa va sfatuiti cu un medic din zona dvs, care dupa consult se poate lamuri mai usor decat mine.Este cazul sa va faceti griji – poate nejustificate- decat sa ajungeti prea tarziu la medic

Mai bine de 16 ani am purtat aceasta durere acuta de ficat cu mine ! Toti doctori la care am fost mi-au spus ca ficatul nu doare …. sincer nu doresc nimanui acea presiune sub coaste si durere permanenta! Asa ca NU mai sustineti tare si mare ca ficatul nu doare !!!!!

O durere din zona ficatului poate avea multe cauze, inclusiv hepatica, exista desigur si durere cauzata de ficat, aveti caracterele ei mai sus

Buna seara.de mai bine de jumatate de an am niste intepaturi in dreapta sub coaste atunci cand sunt obosita sau fac efort.am facut ecografie si mi s-a zis k am nisip la fiere si rinichi si k fierea este usor lenesa(dar eu cred k e foarte lenesa pt k am o digestie proasta si ma balonez aproape in fiecare seara).va rog sa ma sfatuiti ce analize ar trebui sa fac?

Aveti datele mai sus in articol

Taticul meu a fost diagnosticat cu tumoare hepatica de 8,5cm.are 81 ani,.pe langa regimul alimentar,essentiale si silimarina ce tratament pt dureri poate sa ia?multumesc

Datorita efectelor secundare potentiale,tratamentele se prescrie de catre medic numai atunci cand cunosc situatia medicala a persoanei respective

Buna ziua, De o luna jumatate am o durere localizata in partea dreapta sub coaste (preponderent in spate este localizata durerea), ce poate fi?

Cititi articolul dem ai sus si veti afla cauzele posibile

De doua saptamani am inceput sa am  durere i ndreapta burtii si ameteli aproape zilnice, ce ar ptuea fi ce sa fac?

Cititi articolul dem ai sus si veti afla cauzele posibile. Ar trebui sa consultati un hepatolog din zona dvs

Am o durerea noapte de ficat care dispare pana dimineata, dupa ce incep activitatea sau daca este frig(la frig incepe sa ma doara mai tare aproape instant), si daca sunt obosit ce paote fi?

Cititi articolul de mai sus si veti afla cauzele posibile

Am durere in dreapta sub coaste seara dupa orele 18 de obicei este pronuntata durerea, cum ma asez sau daca dorm se diminueaza spre zero. Am facut ecografie si toate au iest normale, si la sange mi-am facut o sumedenie de teste,si nu a iesit nimic, dar durerea totusi persita, ce sa  fac?

Cititi articolul dem ai sus si veti afla cauzele posibile

Am durere in drap[ta care a apraut intr-o zi cand lucram in jurul orelor 14,iar eu am continuat sa lucrez pana pe la orele 23.Nu stiu cata relevanta are acest aspect si nu stiu ce sa fac.

Aveti postate ceva mai sus cauzele durerilor din dreapta din zona ficatului

Buna seara, ce analize recomandati pt un pacient care acuza intepaturi si undeori dsurere in parte adreapta in zona ficatului/ multumesc

Analizele se recomanda diferentiat fiecarui pacient in functie de boala sa si starea organismului sau

Am si eu o intrebare. se poate sa ma doare in partea dreapta sub coaste din cauza efortului?in ultimele zile am facut mult efort fizic. va multumesc anticipat

Durerea din dreapta poate sa fie si din cauza efortului, sau din alta cauza. Uneori la efort poate sa doara ficatul.

Buna seara !Am 16 ani, 1,60 si 74 de kg .Ieri mi-am facut o ecografie abdominala deorece aveam dureri jos in partea dreapta si am mare colesterolul si probleme cu fierea mia dat si niste pastile, iar acum ma doare in zona ficatului dar spre spate si e umflat si-mi da junghiuri spre cap . Imi puteti spune ce sa fac ? Va multumesc !

Consult gastroenterologic

Buna ziua! tatal meu are o afectiune hepatica numita dischinezie biliara hipotonica. Medicul de familie i-a prescris ca tratament nospa, medicament ce are ca efect relaxarea muschilor netezi. Din moment ce vezica sa biliara este lenesa, nospa nu i-ar face mai mult rau ?Multumesc anticipat

Diskinezia biliara nu este o boala hepatica ci de cai biliare. Medicul care l-a consultat stie sigur mult mai bine decat mine

buna ziua domnule doctor am 32 de ani si de circa un an am ficat dureros,  prezint dureri in partea dreapta zona ficatului am facut tot felul de analize din care rezulta ficat gras si bilirubina crescuta. mai precizez ca in urma cu 10 ani am avut hepatita de tip B si mi este frica sa nu am ceva foarte grav. as dori un consult la dumneavoastra daca se poate. multumesc mult

Aveti datele de contact pe site

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

  • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
  • 3 ani la tara la dispensar
  • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

10 comentarii la „Va doare ficatul? Cititi despre durerea de ficat

  1. Buna ziua, am dureri in partea dreaptă sus de vreo 2-3 săptămâni, am fost la medic dar mi a spus ca nu am nimic, dar ma doare incontinuu, si nu pot sa trag aer cat am nevoie.. Ce poate fi? Va mulţumesc!

  2. Buna ziua!
    Ma numesc loana 26 ani si recent dupa ecografii abdominale in care nu a iesit nimic..analizele de sange (rutina) la fel au iesit bune, am auzit un puternic PAC” zomot urmat de o circulatie a unui lichid mai rece in abdomen.am o durere pe partea dreapta sub coaste care vine pleaca…nu prea am avut pofta de mancare si am senzatia de voma.talpile se fac usor portocalii si o durere puternica de spate in zona rinichilor ( ca o inflamatie) care vine pleaca dar care iti taie respiratia, urinare frecventa, cosuri pe fata gat si spate dar mici, am pierdut putin in greutate din lipsa poftei de mancare si am trecut automat pe dieta legume fructe.Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac si ce poate sa fie.
    Va multumesc!

  3. Buna ziua.
    Sunt o tanara de 23 ani si ma doare in partea dreapta a abdomenului, intr-un singur punct numai in momentul in care stau intinsa pe partea stanga. De fapt nu e o durere propriu-zisa, ci mai mult o jena. As dori sa va intreb de la ce poate fi si la ce specialist sa apelez.
    Va multumesc!

  4. Buna seara
    Am 35 de ani.De vreo 2-3 ani ma umflu in burta si am dureri dupa fiecare masa iar in ultimul timp sunt umflat tot timpul si am dureri in partea dreapta(in dreptul ficatului) fata si spate. Am probleme cu trigliceridele( valoarea de 2-3 ori mai mare ). Am facut ecografii, endoscopii, teste la sange…Singurele probleme care se gasesc sunt cu trigliceridele si ficatul marit.Nimic altceva…si eu ma simt din ce in ce mai rau.?
    Va multumesc
    Cezar Ciobanu

  5. Pingback: Medicina online: boli interne, gastroenterologie, gastroscopie, colonoscopie, hemoroizi … » Blog Archive » Dureri abdominale (dureri de burta) in dreapta: cauze, organe responsabile
  6. Pingback: Cum se trateaza…? : despreboli.ro
  7. Pingback: Boli de inima, simptome, cum se pune diagnosticul : despreboli.ro
  8. ma doare in partea dreapta sub coaste numai cand ma incordez ex. cand ma ridic din pat sau cand stau intinsa si ma mut de pe o parte pe alta. Ce ar putea fi?

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica