Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Foamea permanenta

Hunger, excessive appetite.

Foamea excesiva si permanenta apare rar, in caz de diabet zaharat, hipertiroidie, hipoglicemie de diferite cauze, depresie, consum de alcool  sau probleme psihice (bulimie)

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

„Mi-e foame permanent” este o situatie nu tocmai rara.

In aceasta situatie sunt frecvent femei, de obicei tinere, care au o pofta de mancare nestavilita, insotita de obicei si de cresterea in greutate corespunzatoare. Examinarea de catre medic si explorarile efectuate, nu evidentiaza de obicei nici o modificare, sunt in limite normale (dr Ditoiu).

Cauze de foame excesiva:

 1. Diabetul zaharat
 2. Hipoglicemia
 3. Hipertiroidia
 4. Mixedemul
 5. Tiroidita subacuta
 6. Unele tulburari psihiatrice
 7. Mania
 8. Parazitoze digestive – tenia saginata
 9. Boli ale hipotalamusului, unde se afla centrul foamei care poate fi dereglat
 10. Encefalite
 11. Tumori cerebrale sau ale maduvei spinarii
 12. Ateroscoleroza cerebrala
 13. Recuperarea dupa boli
 14. Depresia
 15. Bulimia
 16. Isteria
 17. Unele medicamente – steroizi, antihistaminice
 18. Anxietatea
 19. Sindromul premenstrual
 20. Efortul fixic excesiv
 21. Pubertatea
 22. Consum de marijuana, alcool

Diagnosticul cauzal al  foamei excesive

Pentru a putea despista cauza polifagiei, este importanta anamneze sindromului respectiv, cele mai importante aspecte fiind urmatoarele (dr Ditoiu):

 • Cand a debutat problema
 • Daca foamea este constanta, permanenta sau variabila „cu toane”
 • Cantitatea de mancare consumata zilnic
 • Daca a existat o variatie a cantitatii de mancare consumata zilnic
 • Cat efort fizic face pacientul
 • Daca exista / au existat probleme emotionale
 • Daca exista sentimentul de vinovatie fata de acest obicei
 • Daca exista tendinta de a elimina mancarea consumata exagerat prin varsaturi sau laxative
 • Ce alte boli sau simptome sunt asociate
 • Ce medicamente, ceaiuri, ierburi ia pacienta

In final evaluarea exacta a situatie o face medicul, dar daca investigatiile sunt normale, si nu se descopera nici o boala, pacientul accepta acest rezultat cu greu sau nu – l accepta deloc, considerand ca a ajuns la un medic incompetent, care il considera nebun nu bolnav.

Daca foamea excesiva este data de o probleme psiho-emotionala, nu inseamna ca pacientul este nebun sau anormal, ci doar ca trebuie sa aiba grija de elementele cauzatoare ele simptomelor si sa le inlature.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare telefonica
harta clinica