Hranirea artificiala

| 13 Comentarii

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Artificial feeding (engl).

Ce inseamna hranirea artificiala?

Hranirea artificiala este definita ca asigurarea alimentatiei unei persoane prin introducerea alimentelor in tubul digestiv printr-un tub introdus pe gura sau printr-un orificiu facut in abdomen.

Tot hranire artificiala se numeste si hranirea sugarului altfel decat prin supt la san (aceasta fiind denumita hranire naturala). In continuare nu ne vom referi la aceasta problema ci la primul sens al definitiei.

Nu se numeste hranire artificiala administrarea de perfuzii bolnavilor, pentru simplul motiv ca astfel nu poti hrani o persoana, ci poti doar aduce de obicei o cantitate de lichide (apa), si saruri minerale, dar nu si cantitatea necesara de lipide, proteine, glucide, vitamine, etc, pe care o contine alimentatia normala.

Cand este necesara hranirea artificiala?

Hranirea artificiala este indicata in cazul pacientilor care nu se pot alimenta natural din diferite motive:

 1. Pacienti care nu pot inghiti (boli neurologice, coma, tumori sau stenoze esofagiene de alta natura)
 2. Pacienti care nu vor sa inghita (dementa, alte afectiuni,  protest voit)
 3. Pacienti care nu au apetit, iar scaderea in greutate le pune viata in pericol (anorexie mentala sau alte boli)

Cum se face hranirea artificiala?

Hranirea artificiala se poate face prin mai multe metode:

 • prin introducerea unei sonde in stomac pe gura sau nas, pe aceasta facandu-se alimentatia cu cele necesare vietii, medicamente, etc
 • prin introducerea prin operatie sau endoscopie a unui tub in stomac sau intestin (gastrostomie, enterostomie)

Ce efecte secundare poate sa aiba hranirea artificiala?

Complicatiile hranirii aretificiale pot fi numeroase:

 1. Rani esofagiene (esofagita)
 2. Ulceratie pe traiectul sondei
 3. Obstructia sondei
 4. Inhalarea continutului alimentar in plamani
 5. Diaree datorita lipsei digestiei bucale sau alimentatiei cu debit mare
 6. Infectii digestive
 7. Scadere in greutate datorita alimentatiei dezechilibrate

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

13 Comentarii

 1. În cazul unei radioterapii a unei tumori mediastinale cu punct de plecare esofagerian este obligatoriu să montam peg?

 2. Buna ziua as dori sa va intreb in legatura cu tatal meu care sufera de Alzheimer si are introdusa sonda peg in stomac,eu i administrez zilnic mancarea prin sonda (Nutricia Flocare 3 tuburi de 500 mg si 800 de mililitri de apa)+medicamentele de 4 luni avand sonda.Intrebarea este pot sa i administrez mancare usoara oral si daca da cat timp sa fac pauza intre administrarea prin sonda si mancare.Va multumesc.

 3. IMI PUTETI RECOMANDA PE CINEVA ?

 4. DOMNULE DOCTOR CAND NE PUTETI PROGRAMA SA VENIM LA DVS CU COPILUL PT OPERATIE?

 5. BUNA SEARA! AM UN COPIL IN VARSTA DE 1 AN SI 4 LUNI CARE S-A NASCUT CU PROBLEME NEUROLOGICE.
  IL HRANESC DE 3 LUNI PRIN SONDA NAZOGASTRICA PE CARE O SCHIMB LA 3 ZILE
  VREAU SA STIU DACA SE POATE FACE O OPERATIE DE INTRODUCERE A UNEI SONDE PE CARE SA O SCHIMB DUPA UN TIMP MAI INDELUNGAT SAU SA STEA IN PERMANENTA,DEOARECE ESTE UN CHIN PT EA SCHIMBAREA LA 3 ZILE A SONDEI.
  VA MULTUMESC!

 6. BUNA ZIUA!
  AM UN BAIETEL DE 6 ANI CARE DE 2 ZILE ESTE HRANIT PRIN SONDA PENTRU CA SUFERA DE STENOZA ESOFAG, SA MONTAT UN STEND LA ESOFAG CU DIAMETRU DE 8CM DUPA O DILATATIE DE 12CM. CAND SE ADMINISTREAZA MEDICAMENTATIA SI SUPA COPILUL STRANUTA SI II VINE NAPIO UN LICHID PE LANGA SONDA CA SI CUM IAR GURGE NASUL, ALTA PROBLEMA ESTE CA NU VORBESTE SI NU-SI INGHITE SALIVA REFUZA SI SA INGHITA GURA. CE CREDETI? EXISTA O PROBEMA . IMI FAC ACESTE GRIJI PENTRU CA O INFIRMIERA A TAIAT TUBUL SONDEI SI D-NUL DR. LA LIPIT IN NARA CU SUPER GLU. VA ROG SA-MI RASPUNDETI SUNT DISPERATA

 7. invatat o multime

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.