Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Tratamentul bolilor, regimul alimentar

Tratamentul bolilor, regimul alimentar

Dr AV Ditoiu, specialist gastroenterolog hepatolog Spitalul Fundeni Bucuresti

Datorita aglomerarii medicilor, nu prea mai exista timp pentru a da explicatiile necesare pacientului referitor la medicatie si regimul alimentar necesar.

Dr Ditoiu Fundeni

De aceea, pacientul cauta aceste explicatii prin forumurile sau site-urile medicale.

Incerc sa raspund la unele intrebari legate de tratament si dieta:

Cat timp sa iau tratament pentru o boala?

Durata tratamentului depinde de boala, uneori este mai scurta, alteori mai lunga, sau chiar toata viata. De retinut ca disparitia simptomelor nu coincide de obicei cu vindecarea bolii, iar tratamentul trebuie urmat si dupa diparitia simptomelor; exista si situatia inversa, ca unele dintre simptome sa persiste dupa terminarea corecta a tratamentului

Cat timp sa tin regim alimentar pentru o boala?

Regimul alimentar trebuie tinut de obicei pentru a grabi vindecarea bolii, si rareori pentru ca medicamentele luate presupun anumite restrictii alimentare. Ca si in cazul tratamentului, regimul alimentar se tine uneori perioade scurte (in diareea acuta de exemplu), medii (in ulcer sau gastrita) sau toata viata (in ciroza, hipertensiune arteriala sau insuficienta renala cronica)

Mi s-a recomandat tratament si regim. Chiar trebuie sa le iau?

Daca medicul considera ca este nevoie de tratament si regim, trebuie sa le luati.

Mi s-a recomandat un regim, iar eu suport unele mancaruri care mi-au fost interzise; chiar trebuie sa nu le mananc?

Regimul recomandat de medic unei persoane este teoretic, fiind util majoritatii pacientilor; sunt si situatii cand un aliment care ar trebui sa ii faca rau unui pacient, sa nu aiba nici un efect nefavorabil; in aceste conditii pacientul il poate consuma cu avizul medicului.

ACEST ASPECT NU SE REFERA LA ALCOOL SI SARE, CARE, CHIAR DACA NU PAR SA FACA RAU, CHIAR TREBUIESC INLATURATE DACA ACESTA ESTE SFATUL MEDICULUI.

Poate o boala se se vindece doar cu regim?

Da, o boala se poate vindeca doar cu regim; sute de ani nu au existat medicamente, si bolile se vindecau convenabil doar prin regim.

O BOALA SE POATE VINDECA DOAR CU REGIM.

Dar, ATENTIE: medicul stabileste daca boala se poate vindeca doar cu regim!!! Daca dvs luati aceasta hotarare… este posibil ca boala sa evolueze.

Sunt frecvente situatiile in care boala NU SE VINDECA DOAR CU REGIM.

Daca simptomele persista, pot continua tratamentul?

Daca medicul v-a prescris medicamente pentru o perioada limitata de timp, iar simptomele persista dupa terminarea tratamentului, este recomandabil sa mergeti la control la medic, NU sa continuati tratamentul mai mult timp; este posibil ca persistenta simptomelor sa fie data de o aparitie a unei complicatii, iar continuarea tratamentului poate sa nu amelioreze situatia ci dimpotriva.

Daca simptomele au reaparut, pot relua acelasi tratament ca mai inainte?

Daca ati avut un tratament pentru o anumita boala cu anumite simptome, iar peste o perioada, reapar simptomele, va puteti gandi ca este vorba de reaparitia bolii si sunteti tentat sa repetati tratamentul; lucrurile pot sta asa, dar exista si situatia ca simptomele, chiar daca par ca reprezinta elementele bolii deja stiute, sa fie de fapt elementele altei boli; de aceea, cel ma bine este sa va sfatuiti cu medicul care va stie deja situatia de sanatate. O masina poate avea defecte diferite.

Daca simptomele s-au agravat, pot sa cresc dozele de medicamente?

Agravarea unor simptome sub tratament, de obicei reprezinta semnele unei evolutii nefavorabile a bolii sau aparitiei unor complicatii; de obicei acestea NU se rezolva prin cresterea dozelor de medicamente, ci prin schimbarea tratamentului adaugarea altor medicamente, asocierea regimului, etc; si in aceasta situatie, cel mai intelept lucru este sa va sfatuiti cu medicul care va stie afectiunea.

9. Am simptome de ulcer, este grav?

Gravitatea unei boli se stabileste pe baza consultului medicului si investigatiilor, AMBELE fiind OBLIGATORII.

10. Daca am avut cancer, fara metastaze, si m-am operat, mai am vre-un risc de aparitie a cancerului?

Risc exista cca 5 ani de la tratarea cu susces a cancerului, perioada in care se face control.

11. Am ulcer gastric si medicul mi-a prescris doar regim; este suficient?

Tratamentul unei boli se stabileste pe baza examinarii medicale si explorarilor aferente.
Nu va cunosc caracteristicile si nici explorarile. De aceea, va pot raspunde doar TEORETIC, si posibil fara aplicatie la cazul dvs. Sigur ca se poate face mai mult pentru ulcer, dar probabil in acest stadiul de boala regimul este necesar si suficient.

12. Am transaminaze crescute si medicul mi-a spus ca e posibil sa nu am hepatita; atunci de ce sunt crescute?

Sunt sute de cauze de crestere a transaminazelor, una dintre cauze fiind hepatita dar sunt si zeci de alte cauze; cautati date suplimentare pe www.hepatite.ro

Inapoi la prima pagina

 

Lasă un comentariu

programari
Adresa clinicii