Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Cazuri medicale neobisnuite – ciroza cu ascita permanenta

Deseori pacientii cu ascita se sperie la propunerea de a scoate ascita cu acul, deoarece circula vorba ca daca ai scos o data ascita, trebuie sa o scoti permanent cu acul, iar sfarsitul este aproape.

Lucrurile nu stau chiar asa, si voi prezenta pe scurt cazul unui astfel de pacient cu ascita permanenta de o perioada de timp si extrageri repetate cu acul a lichidului de ascita.

In urma cu vre-o 6 luni a venit la consult un pacient de 58 de ani din zona Constanta, cu o burta imensa. Avea ciroza cunoscuta de peste 6 ani, iar de 3 ani avea permanent ascita (ciroza decompensata portal).

De doi ani i se scotea permanent lichid de ascita din 10 in 10 zile, iar lichidul se forma din nou.

De obicei se scoate lichid atat de des in ascita refractara la alt tip de tratament.

Incercand sa vad daca ascita lui este chiar refractara la tratament, am considerat ca mai intai este necesara modificarea schemei de tratament si a regimului alimentar.Initial i-am scos si eu ascita de doua ori (avea foarte multa ascita, nici nu putea respira si nu puitea urina din cauza presiunii ascitei pe rinichi) si simultan i-am modificat tratamentul si regimul alimentar.

La primul control dupa o luna scazuse in greutate cca 5kg, apoi dupa alta luna inca 6kg, si nu l-am mai vazut  din luna iunie. Ieri a venit la consult fara ascita de cca doua luni – desi nu i-a mai fost scoasa ascita cu acul de peste 4 luni – iar scaderea totala in greutate in ultimele 6 luni a fost de aproximativ 54kg (atat lichid avea), acum avand vre-o 70kg.

Urma strict tratamentul si regimul alimentar prescrise.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

4 thoughts on “Cazuri medicale neobisnuite – ciroza cu ascita permanenta

 1. Mama mea are cancer de pancreas cu metastaze in ficat. De cateva zile a inceput sa de umfle, a crescut in abdomen greutate umflarea picioarelor. Refuza sa mearga la urgente, Luni avem programare la Oncologie in timisoara, ce ne recomandati in sistem de urgenta va rog?
  Cu multumiri
  Cristina

 2. Va multumesc foarte mult dle doctor pentru tratamentul aplicat mamei mele, si va rog SA PERMITETI POSTAREA ACESTUI COMENTARIU, stiu ca stergeti de pe site comentariile care va luada si apreciez aceasta atitudine, dar situatia mamei mele a fost realmente disperata si merita spusa ca exemplu pentru altii aflati in aceeasi situatie.
  Dupa cum stiti (sau va reamintesc eu, la cati pacienti aveti ..poate mama mea este un caz obisnuit pentru dvs..) mama are ciroza virala cu lichid permanent, care in doua spitale mi s-a spus ca este netratabila, si ca mai are de trait o luna, maximum doua. I se scotea apa cu acul la 4-5 zile, dar urina mai deloc si tot crestea in greutate, ajunsese la 105kg (era si ceva mai grasuta)..
  In disperare de cauza am hotarat sa incerc si la dvs. v-am gasit acest site incercand sa inteleg boala mamei.
  Ca sa fiu sincera, m-a atras din cv-ul dvs faptul ca plecand de la tara, ati terminat facultatea ca sef de promotie cu zece, ca lucrati la Fundeni, ca sunteti de douazeci de ani secretarul Asociatiei Romanesti pentru studiul ficatului si ca aveti o uriasa experienta medicala.
  Am zis sa incerc, oricum nu aveam ce pierde, iar pretul consultatiei nu este cine stie ce, .. il dai pe mancare in primul magazin.
  La consultatie nu mi-ati zis ca este simplu, si nici ca rezolvati problema mamei (chiar m-am gandit caam venit degeaba pana la Bucuresti), ci doar ca nu se poate trata un astfel de caz acasa (mama abia mai respira din cauza burtii imense, si nu mai urina deloc, chiar parea pe moarte..)
  Ati internat-o si desi era in crestere accelerata in greutate datorita retinerii de apa, dupa doua zile urina 3 litri, iar dupa 7 zile scazuse in greutate 9kg, imens…..
  Deoarece se simtea putin mai bine ati externat-o, iar la controlul de dupa o luna, avea 15kg mai putin (fara sa i se scoata apa cu acul.
  Acum sunt sase luni de cand am venit primadata la dvs, mama are 76kg, nu mai sta la pat de trei luni, merge, iar la dvs nu am mai fost de doua luni (suntem din Constanta), este alt om, ia tratamentul, tine regimul..
  Va multumim mult pentru ajutor, sa va uram sa fiti sanatos ca sa puteti ajuta si alti oameni disperati. De aceea am si postat acest comentariu…
  Cu respect Fam Diaconescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *