Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Cazuri medicale neobisnuite – ciroza cu ascita permanenta

Deseori pacientii cu ascita se sperie la propunerea de a scoate ascita cu acul, deoarece circula vorba ca daca ai scos o data ascita, trebuie sa o scoti permanent cu acul, iar sfarsitul este aproape.

Lucrurile nu stau chiar asa, si voi prezenta pe scurt cazul unui astfel de pacient cu ascita permanenta de o perioada de timp si extrageri repetate cu acul a lichidului de ascita.

In urma cu vre-o 6 luni a venit la consult un pacient de 58 de ani din zona Constanta, cu o burta imensa. Avea ciroza cunoscuta de peste 6 ani, iar de 3 ani avea permanent ascita (ciroza decompensata portal).

De doi ani i se scotea permanent lichid de ascita din 10 in 10 zile, iar lichidul se forma din nou.

De obicei se scoate lichid atat de des in ascita refractara la alt tip de tratament.

Incercand sa vad daca ascita lui este chiar refractara la tratament, am considerat ca mai intai este necesara modificarea schemei de tratament si a regimului alimentar.Initial i-am scos si eu ascita de doua ori (avea foarte multa ascita, nici nu putea respira si nu puitea urina din cauza presiunii ascitei pe rinichi) si simultan i-am modificat tratamentul si regimul alimentar.

La primul control dupa o luna scazuse in greutate cca 5kg, apoi dupa alta luna inca 6kg, si nu l-am mai vazut  din luna iunie. Ieri a venit la consult fara ascita de cca doua luni – desi nu i-a mai fost scoasa ascita cu acul de peste 4 luni – iar scaderea totala in greutate in ultimele 6 luni a fost de aproximativ 54kg (atat lichid avea), acum avand vre-o 70kg.

Urma strict tratamentul si regimul alimentar prescrise.

6 comentarii la „Cazuri medicale neobisnuite – ciroza cu ascita permanenta

 1. Bună ziua. Soția mea are metastaze, oase , ficat,plămânii ganglioni. Tot porneste de la san. A fost operată acum 7 ani din pacate a recidivat. Acum a facut ascita. Nu a făcut chimioterapie. Vă rog să mă credeți, nu stiu ce sa întreb, sunt disperat.

 2. Mama mea are cancer de pancreas cu metastaze in ficat. De cateva zile a inceput sa de umfle, a crescut in abdomen greutate umflarea picioarelor. Refuza sa mearga la urgente, Luni avem programare la Oncologie in timisoara, ce ne recomandati in sistem de urgenta va rog?
  Cu multumiri
  Cristina

 3. Va multumesc foarte mult dle doctor pentru tratamentul aplicat mamei mele, si va rog SA PERMITETI POSTAREA ACESTUI COMENTARIU, stiu ca stergeti de pe site comentariile care va luada si apreciez aceasta atitudine, dar situatia mamei mele a fost realmente disperata si merita spusa ca exemplu pentru altii aflati in aceeasi situatie.
  Dupa cum stiti (sau va reamintesc eu, la cati pacienti aveti ..poate mama mea este un caz obisnuit pentru dvs..) mama are ciroza virala cu lichid permanent, care in doua spitale mi s-a spus ca este netratabila, si ca mai are de trait o luna, maximum doua. I se scotea apa cu acul la 4-5 zile, dar urina mai deloc si tot crestea in greutate, ajunsese la 105kg (era si ceva mai grasuta)..
  In disperare de cauza am hotarat sa incerc si la dvs. v-am gasit acest site incercand sa inteleg boala mamei.
  Ca sa fiu sincera, m-a atras din cv-ul dvs faptul ca plecand de la tara, ati terminat facultatea ca sef de promotie cu zece, ca lucrati la Fundeni, ca sunteti de douazeci de ani secretarul Asociatiei Romanesti pentru studiul ficatului si ca aveti o uriasa experienta medicala.
  Am zis sa incerc, oricum nu aveam ce pierde, iar pretul consultatiei nu este cine stie ce, .. il dai pe mancare in primul magazin.
  La consultatie nu mi-ati zis ca este simplu, si nici ca rezolvati problema mamei (chiar m-am gandit caam venit degeaba pana la Bucuresti), ci doar ca nu se poate trata un astfel de caz acasa (mama abia mai respira din cauza burtii imense, si nu mai urina deloc, chiar parea pe moarte..)
  Ati internat-o si desi era in crestere accelerata in greutate datorita retinerii de apa, dupa doua zile urina 3 litri, iar dupa 7 zile scazuse in greutate 9kg, imens…..
  Deoarece se simtea putin mai bine ati externat-o, iar la controlul de dupa o luna, avea 15kg mai putin (fara sa i se scoata apa cu acul.
  Acum sunt sase luni de cand am venit primadata la dvs, mama are 76kg, nu mai sta la pat de trei luni, merge, iar la dvs nu am mai fost de doua luni (suntem din Constanta), este alt om, ia tratamentul, tine regimul..
  Va multumim mult pentru ajutor, sa va uram sa fiti sanatos ca sa puteti ajuta si alti oameni disperati. De aceea am si postat acest comentariu…
  Cu respect Fam Diaconescu

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica