Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841
Diagnosticul de hepatita cronica

Diagnosticul de hepatita cronica

Hepatita = inflamatia ficatului (indiferent de cauza), hepatita cronica = inflamatia ficatului care dureaza de cel putin sase luni, diagnosticul se pune pe baza cresterii transaminazelor,descoperii cauzei si evaluarii starii ficatului prin biopsie sau metode similare, iar tratamentul se face de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog (medicul de boli infectioase nu trateaza decat hepatita acuta virala care este rara si simptomul sau principal este icterul, specialitatea sa nefiind de medic de boli de ficat)

Ce inseamna hepatita cronica

Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului de diferite cauze (virusuri, alti microbi, substante toxice, alcool, fenomene autoimune, etc).

Hepatita cronica este o boala inflamatorie a ficatului cu durata mai mare de 6 luni.

Diagnosticul de hepatita cronica

Pentru a pune diagnosticul de hepatita cronica, sunt necesare urmatoarele elemente:

 • Simptomele bolnavului (sunt nespecifice, nu se poate pune diagnosticul doar pe baza simptomelor)
 • Analize de laborator care sa arata transaminaze crescute (de obicei, dar exista si hepatita cronica cu transaminaze normale), dar si hemograma, GGT, colesterol, fosfataza alcalina
 • Analize care se demonstreze prezenta cauzei boli (factorului etiologic) -virusuri, alcool, autoimunitate, etc –
 • Biopsia hepatica cu examinarea tesutului recoltat la microscop, care sa evidentieze inflamatia tesutului hepatic.
 • Explorari relativ recente, care tind sa inlocuiasca biopsia hepatica:
  • Fibrotest
  • Fibroscan
  • Actitest

Fara TOATE aceste elemente, nu se poate pune diagnosticul sigur de hepatita.

De aceea, nu pot raspunde la intrebari de genul „am transaminazele… ce fel de hepatita am?” Nu pot raspunde, deoarece nu am TOATE elementele necesare unui diagnostic corect.

De mentionat ca relativ frecvent, se porneste la diagnosticul unei hepatite cronice de la cresterea transaminazelor.

Important este si faptul ca deseori cresterea transaminazelor este data de incarcarea ficatului cu grasime, afectiune numita steatohepatita.

Hepatita cronica – FORUM:

1.Daca am avut in familie hepatita cronica pot sa fac si eu?

In orice familie in care a existat o boala (indifernet care, inclusiv hepatita), ceilalti membrii ai familei au risc sa faca aceeas iboala din urmatoarele motive:

 • Traiesc in acelasi mediu, care poate cauza boala
 • Au aceleasi obiceiuri alimentare (de exemplu consum de elcool, condimente, tututn, etc) si de viata
 • Pot sa ia di nfamilei unii microbi (de exemplu tuberculoza, virusuri, ciuperci)
 • Pot mosteni genetic o sensibilitate la boala respectiva.

Deci puteti (sau nu) avea si dvs hepatita.

2.Sunt un roman stabilit in Italia , sant bolnav de hepatita “c” din anul 1998 .Am incercat diferite cure cu INTERFERON SI RIBAVIRINA ,iar din 2004 nu am mai facut nici o terapie .Ultima cura a fost cu PEGINTERFERON ALFA – 2B + RIBAVIRINA .De trei ori pe saptamana ,dar a trebuit sa renunt pt . ca ma simteam f slabit ,obosit ,cu dureri articulare si emicranii foarte dese .In prezent am GOT=164 ,GPT=172. VIREMIE =3.360.000 .VREAU UN SFAT ,O PARERE DE SPECIALIST DIN PARTEA DV.DESPR STAREA MEA DE SANATATE .DE CURAND AU APARUT SI VARICE PE ESOFAG .AM NUMAI 35 DE ANI SI UN COPIL DE 9 ANI ,VREAU UN RASPUNS REALIST DIN PARTEA DV .

Pare sa fie o hepatita care nu a raspuns la tratament, posibil cu evolutie catre ciroza hepatica, dar, nu am toatele elementele necesare pentru stabilirea acestei ultime supozitii de diagnostic (ecografie, colesterol, protrombina, fibrinogen, etc) – vedeti aici despre diagnosticul de ciroza.

3. Am facut colestaza de sarcina la ambele sarcini in ultimul trimestru, cu valori mari ale transaminazelor TGP= 700, TGO 200.
Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face pentru ficatul meu si daca e pericol in urma acestor valori….ce le-am avut doar in sarcini.Daca trebuie sa fac alte investigatii.

Aveti aici datele despre bolile hepatice si sarcina.

4. Daca am transaminazele mari, am hepatita cronica sigur?

Nu

5. Am virusul C, am hepatita sigur?

Nu este sigur

6. Se poate pune ecografic diagnosticul de hepatita?

Cititi articolul de mai sus,  precizeaza exact cum se pune diagnosticul de hepatita.

7.Daca am transaminaze mari si consum alcool, este o problema? Pot sa mor?

Este o mare problema, poate fi o hepatita acuta sau cronica alcoolica. Este posibila si evolutia catre ciroza si cancer si eventual deces.

Ce trebuie sa faci atunci cand ai probleme cu ficatul?

Daca aveti hepatital, nu trebuie sa fiti disperat, dar nici nu trebuie sa neglijati problema.Cel mai bine este sa mergeti la un specialist gastroenterolog bun pentru o evaluare corecta a situatiei, am vazut situatii in care amanarea lamuririi unei situatii medicale a facut ca tratamentul sa nu mai aiba rezultatele corespunzatoare. Este mai intelept sa mergi la mecanic nu cand a crapat motorul, ci cand vezi ca a curs putin ulei.

Daca articolul a lamurit situatia dvs   medicala este foarte bine, dar daca aveti nevoie de un consult pentru a sti exact cum stau lucrurile si ce aveti de facut mai departe, va puteti programa la consult in zilele lucratoare orele 8-20  la numerul de telefon de pe site 0758 751 841

9 comentarii la „Diagnosticul de hepatita cronica

 1. buna am fost diagnostitcat cu hepatita cronica in urma unei ecografi abdominale as vrea sa stiu daca se poate diagnostica in urma acestei ecografi

 2. buna seara,am 36ani in ani 90 am avut hepatita virala si pe26.01 2012 am fost dianosticata cu hepatita cronica si infectie urinala primele analize sunt;VSH 24;WBC 09.08; RBC 05.10;HGB 14.75;HCT 46.21;MCV 90.57; MCH 28.92; MCHC 31.91; RDW 11.30;PLT 00429;MPV09.34 GLICEMIE 80,UREE 30,ALT/TGP 26,AST/TGO 18,BILIRUBINA TOTALA 0.3, CALCIU 9.7,COLESTEROL 167, TRIGLICERIDE 159, ACID URIC 3.1, MAGNEZIU 2.14,CREAT 0.8, iar pe 30 cind am repetat analizele VSH 16, WBC 09.33,RBC 04.72,HGB 14.22, HCT 43.16, MCV91.53, MCH 30.15,MCHC 32.94, RDW 11.42, PLT 00342, MPV 08.83, GLICEMIE 77, UREE 26, ALT/TGP 37, AST/TGO 23, BILIRUBINA TOTALA 0.7, CALCIU 8.6, COLESTEROL 196, TRIGLICERIDE 72, ACID URIC 4.3. MAGNEZIU 1.96, AMYLASE 55, ALP 126, CREAT 0.7 SI URMEZ TRATAMENTUL URMATOR:CETEBE 1/2PE ZI,VITAMINA E 1 PE ZI, SILIMARINA 35mg 1/2PE ZI, MECOPAR 1PE ZI VA ROG SA-MI SPUNETI CE PARERE AVETI DV. ASTEPT RASPUNS.VA MULTUMESC.

 3. Buna, o intrebare:am tansaminazele crescute,de regula sint normale dar acum la o analiza mi-au iesit marigot=76,gpt=116 le- am mai avut mari acum vreo 7-8 luni,dar in rest valori normale.ce poate fi si mai ales ce tratament recomandati?Multumesc!

 4. Am facut colestaza de sarcina la ambele sarcini in ultimul trimestru, cu valori mari ale transaminazelor TGP= 700, TGO 200.
  Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face pentru ficatul meu 🙂 si daca e in pericol in urma acestor valori….ce le-am avut doar in sarcini.Daca trebuie s afac alte investigatii.
  Multumesc

 5. POT CRESTE TRANSAMINAZELE LA VALORI DE TGO 57 u/l si TGP 350 u/l intr-un an de zile? VA MULTUMESC
  Daca imi puteti spune si in ce zona aveti cabinetul medical.

 6. In mod normal, pentru diagnosticul unor simptome este necesara:

  1.Descrierea simptomelor de bolnav.
  2. Chestionarea bolnavului de catre medic referitor la simptomele descrise (cand apar, cum apar, succesiune, de ce se insotesc, etc) sau alte simptome nespuse de bolnav.
  3. Examinarea bolnavului
  4. Efectuarea unor analize
  5. Prescrierea unui tratament de proba si urmarirea evolutiei sub tratament.
  6. Efectuarea altor explorari (ecografie, endoscopie, radiologie, etc).

  Cu cat ai mai multe dintre elementele de diagnostic mentionate, cu atat sansa unui diagnostic corect este mai mare.
  Cu datele de la punctul 1, pe care le furnizeaza utilizatorii de net, sansa de diagnostic corect este de cca 15-20%.
  CONCLUZIA

  : nu se poate pune diagnosticul pe net doar pe baza povestirilor.

 7. Buna seara ,sant un roman stabilit in Italia , sant bolnav de hepatita „c” din anul 1998 .Am incercat diferite cure cu INTERFERON SI RIBAVIRINA ,iar din 2004 nu am mai facut nici o terapie .Ultima cura a fost cu PEGINTERFERON ALFA – 2B + RIBAVIRINA .De trei ori pe saptamana ,dar a trebuit sa renunt pt . ca ma simteam f slabit ,obosit ,cu dureri articulare si emicranii foarte dese .In prezent am GOT=164 ,GPT=172. RNA -QUANTITATIVO =3.360.000EMATOCRITO =47,5%,BILIRUBINA TOTALA =0,71,DIRECTA=0,24,INDIRECTA =0,47,FIER=22ng/ml.VREAU UN SFAT ,O PARERE DE SPECIALIST DIN PARTEA DV.DESPR STAREA MEA DE SANATATE .DE CURAND AU APARUT SI VARICE PE ESOFAG .AM NUMAI 35 DE ANI SI UN COPIL DE 9 ANI ,VREAU UN RASPUNS REALIST DIN PARTEA DV .

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica