Regimul alimentar in cancerul gastric, inainte si dupa operatie

| 0 Comentarii

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Regimul alimentar in cancerul gastric nu vindeca boala dar poate ameliora simptomele, alimentele greu digerabile pot provoca dureri si uneori imposibilitatea alimentatiei, in perioadele cu simptome reduse sau absente, regimul alimentar poate fi mai larg, aproape de normal- detalii n articol

La pacientii cu cancer gastric noi consideram ca regimul alimentar este necesar atat inainte de operatie pentru ameliorarea simptomelor, cat si dupa operatie deoarece scoaterea chirurgicala a unei bucati de stomac face digestia mai dificila si bontul gastric ramas mai sensibil.

Regimul alimentar in cancerul gastric in criza dureroasa?

In cazul in care exista simptome, regimul alimentar poate fi benefic.

Regimul se tine 3-6 saptamani in perioadele cu simptome.

De regula noi recomandam pacientilor nostri sa evite urmatoarele alimente sau categorii de alimente

  • Supele si ciorbele de carne (zeama de carne creste acidul din stomac)
  • Prajelile, inclusiv painea prajita
  • Rantasurile
  • Fasole uscata, varza, maioneze, salata de vinete
  • Carne de peste crud, carne de oaie, porc, rata, gasca
  • Sunca, caltabosi, piftie, chiftelute marinate, sarmale, carnati condimentati, mititei
  • Condimentele de orice fel (ardei iute,sare de lamaie, mustar, ceapa cruda, usturoi, piper, kechup), muraturi, lamaie, otet, etc,
  • Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, miere, rahat, ciocolata, etc)
  • Legume si fructe crude (nefierte) -se pot manca sote-uri si compoturi
  • Cafea, alcool, bauturi cu cola, pizza, mancaruri fast-food, apa minerala gazoasa
  • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
  • Fumat / alcool
  • Mancaruri prea fierbinti sau reci
  • Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)

In cazul in care simptomele sunt reduse, regimul alimentar poate fi mai larg, fiecare pacient putant sa isi testeze propria sensibilitate, dar majoritatea alimentelor mentionate anterior sunt greu de suportat fiind iritante gastric.

Ce poti sa mananci cand ai cancer gastric?

La pacientii cu cancer gastric sau stomac operat pentru cancer, teoretic putem recomanda urmatoarele alimente care sunt suportate mai usor:

  • Supe si ciorbe de legume sau salata, cu sau fara bors
  • Cartofi natur sau piure,fierti, salata orientala fara otet
  • Lapte nu foarte gras, lactate, branzeturi
  • Carne fiarta sau fripta (nu prajita)
  • Sote-uri de legume -dovlecei, morcovi, fasole verde
  • Placinte fara grasime
  • Tocanite fara prajeala
  • Compoturi nu foarte dulci
  • Apa plata sau de robinet, ceai de menta sau sunatoare,
  • Fatinoase – painea sa fie veche de o zi nu prajita (cea proaspata creste secretia de acid gastrica), biscuiti simpli (nu cu cacao sau foarte dulci), paste fainoase, orez cu lapte (nu pilaf de pasare), fulgi de ovaz, gris cu lapte sau in budinci, arpacas
  • Dulciuri .. nu foarte dulci – prajituri de casa cu aluat fiert, budinca, piscoturi, crema de vanilie, gelatina de fructe, lapte de pasare
  • Fructe nu foarte dulci – banane, pepene galben
  • Ca si condimente – marar, patrunjel, leustean.

La mai multe luni dupa operatie, regimul alimentar se poate largi, putandu-se ajunge uneori la o alimentatie apropiata de normal.

Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare).

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.