Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Ascita – lichidul in abdomen (burta)

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog hepatolog Bucuresti

Ascites (engleza).

Ascita (lichidul in abdomen) apare cel mai frecvent in ciroza hepatica, dar poate sa apara si in infectii intraabdominale, cancer abdominal, inflamatii ale organelor abdominale, boli autoimune, boli de inima sau rinichi. Tratamentul este in relatie directa cu cauza ascitei – detalii in articol

Ce este ascita?ascita

Ascita reprezinta acumularea de lichid in abdomen (burta) . Ea poate fi in cantitate mica, fiind vizibila doar la ecografie in zona de jos a abdomenului (fundul de sac Douglas), medie, cand se poate depista de catre medic la  examinare, fara aparatura, sau mare, cand o vede chiar si bolnavul si se asociaza de obicei cu edeme (umflarea membrelor inferioare). Ca regula, diagnosticul de ascita presupune o cauza destul de serioasa, care necesita a fi precizata, pentru a se putea prescrie un tratament corespunzator.

Ascita – cauze

Principalele  cauze datorita carora apare ascita sunt:

 • ciroza hepatica
 • alte boli de ficat – hepatita alcoolica, toxica sau virala, cancerul de ficat, sindromul Budd-Chiari, hiperplazia nodulara focala
 • cancere abdominale (stomac, pancreas, ovar, uter, rinichi, vezica urinara, peritoneu, plaman)
 • boli de rinichi (sindromul nefrotic, dializa peritoneala)
 • boli de inima (insuficienta cardiaca), pericardita sau palmani (cordul pulmonar cronic)
 • inflamatii (lupus, boli genitale la femeie)
 • boli infectioase (tuberculoza, peritonite infectioase netuberculoase)
 • pancreatita  acuta
 • inflamatii genitale
 • sindrom de hiperstimulare ovariana
 • hipotiroidie
 • perforatie de organ abdominal
 • sarcina extrauterina rupta

Ascita diagnostic

Semnele ascitei:

Daca aveti marirea permanenta de volum a abdomenului, fara legatura cu alimentatia, de obicei fara dureri, asociata cu crestere in greutate, este posibil sa aveti ascita.

Diagnosticul ascitei

Un medic competent poate sa puna diagnosticul de ascita doar prin consultatie, dar acesta trebuie confirmat prin ecografie, iar natura ascitei cautata prin celelalte metode de explorare, inclusiv paracenteza (scoaterea ascitei cu acul pentru analiza)

Ascita- tratament si complicatii

Ascita se trateaza diferit, in functie de cauza ei.

Gasiti acest tratament si regimul necesar aici

Daca un bolnav cu ciroza face ascita, nu inseamna neaparat ca boala este in stadiul terminal!

Cu regim si tratament corect si sustinut, ascita poate sa dispara, uneori definitiv.

Am ingrijit numerosi bolnavi cu ascita, unii cu cantitati de peste 10-15 l, care dupa regim si tratament nu au mai facut ascita!Una dintre bolnavele mele care a venit cu ascita mare, dupa doi ani de tratament si regim nu mai avea deloc lichid. Dupa alti doi ani ficatul era atat de bine , incat pacienta a putut duce o sarcina la terment si a nascut! Acum – dupa alti trei ani se mentine in continuare fara ascita, si isi creste copilul.

Ascita – forum

Inainte de a pune o intrebare, cautati pe site cu search si aveti mari sanse sa gasiti ce va intereseaza

Daca un bolnav are ascita si se scoate lichidul cu acul, bolnavul trebuie sa scoata ascita la fel toata viata? Mai are vre-o sansa?

Exista aceasta inpresie gresita in randul bolnavilor cu ciroza, care refuza uneori scoaterea ascitei prin punctie..

Ideea falsa se bazeaza pe faptul ca uneori se evacueaza ascita prin punctie, deoarece boala este prea avansata pentru ca lichidul sa fie eliminat prin urina. Datorita bolii avansate, ascita nu se poate elimina altfel decat cu acul.

Sunt insa numeroase cazuri in care ascita se scoate cu acul pentru analiza, sau se evacueaza deoarece este in cantitate atat de mare incat nu se poate astepta eliminarea sa prin urina. In aceste ultime situatii, scoaterea ascitei prin punctie, nu trebuie repetata neaparat, ascita eliminandu-se prin urina cu ajutorul medicamentelor.

Daca i s-a umflat cuiva abdomenul inseamna ca are ascita?

Abdomenul marit de volum (burta umflata), poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind:

 1. Gaze in exces din diferite motive (abdomen balonat) – abdomenul este sonor ca o toba
 2. Grasime – la obezi
 3. Musculatura peretelui abdominal prea moale (lipsa de efort, scadere in greutate rapida si masiva, eventratii, hernii, operatii pe abdomen, sedentarism)
 4. Lichid in abdomen (ciroza, insuficienta cardiaca, boli de rinichi, sarcina extrauterina rupta, peritonita, tuberculoza peritoneala, lupus, SIDA, etc)
 5. Tumori mari in abdomen (colon, ficat, splina, uter, rinichi, etc)
 6. Sarcina
 7. Ocluzie intestinala
 8. Anevrism mare de aorta
 9. Constipatie cronica
 10. Colon iritabil
 11. Pareza intestinala
 12. Boli ginecologice
 13. Lipoame subcutanate

Deci, umflarea abdomenului NU inseamna de obicei ca ai ascita

Daca i s-a umflat cuiva abdomenul, presupunand ca are ascita, inseamna ca are ciroza in faza avansata?

Ascita poate sa apara in ciroza de gravitate medie, dar si in alte situatii ca

 • cancere abdominale (stomac, pancreas, ficat, ovar, uter, rinichi, vezica urinara, peritoneu, plaman)
 • boli de rinichi (sindromul nefrotic, dializa peritoneala)
 • boli de inima (insuficienta cardiaca) sau palmani (cordul pulmonar cronic)
 • inflamatii (lupus, boli genitale la femeie)
 • infectii (tuberculoza, peritonite netuberculoase)
 • inflamatii genitale
 • sindrom de hiperstimualre ovariana
 • hipotiroidie
 • perforatie de organ abdominal
 • sarcina extrauterina rupta

Deci, o persoana cu ascita poate avea ciroza sau.. altceva, chiar daca consuma alcool sau nu.

Ciroza hepatica – FORUM:

Inainte de a pune o intrebare, cautati pe site cu search si aveti mari sanse sa gasiti ce va intereseaza

Mama mea in varsta de 74 de ani a fost diagnosticata cu ciroza hepatica. In urma cu trei saptamani in cavitatea abdominala s-a format lichid ascitic, pana la acesta data nu cunosc forma lichidului ascitic.In momentul de fata face perfuzii, dar nu reuseste sa elimine lichidul din abdomen. Intrebari : ce tratament exista pentru eliminarea in totalitate a lichidului ascitic in abdomen – daca punctia este recomandata in acest caz

Tratamente pentru ascita din ciroza- albumina, plasma, manitol diuretice, paracenteza.
Uneori este indicata punctie evacuatorie a ascitei – nu stiu daca este sau nu cazul mamei dvs, medicul curant stabileste asta avand pacientul in fata, eu asa fac cu bolnavii mei.

Mama a facut o cura de detoxifiere si acum a facut ascita , poate fi din cauza detoxifierii?

Detoxifierea nu exista ca termen medical ci doar  ca ..folclor in reclame. In medicina in situatiile de intoxicatie (cu detoxifiereaciuperci, toxice industriale sau medicamentoase, otraviri, etc) sau de proasta functionare a mecanismelor de epurare ale organismului (ficat si rinichi)  se poate incerca eliminarea sau neutralizarea toxicelor prin metode de epurare a sangelui cu filtrarea lui prin diferite membrane, dar nici aceste metode nu poarta numele de detoxifiere ci plasmafereza, epurare extrarenala, MARS, ultrafiltrare, etc.

Prin „detoxifierea” la care se face reclama peste tot, nu se elimina decat fecale, pe care le puteti elimina cu orice laxativ sau purgativ, fara nici o actiune specifica de eliminare a vre-unui toxic din vre-un organ sau organism. Deoarece nu stiu cu ce s-a facut „detoxifierea”, nu pot spune daca ea a cauzat ascita.

Daca cineva are tumora la ficat si face tratament cu ytrium, este normal sa faca ascita?

De obicei tumorile la ficat apar la cei cu ciroza; in caz de tumora hepatica ascita poate sa apara fie datorita faptului ca ciroza evolueaza, fie pentru ca tumora a dat metastaze peritoneale.

Care ar fi semnele cirozei?

Cautati subiectul pe site, uneori ciroza nu are nici un simptom sau semn, alteori da oboseala, stelute rosii pe piele, palme rosietice, caderea parului, uneori marirea abdomenului, sangerari si icter, etc, etc.

Mama mea care are ciroza cu lichid de 1 an si 2 luni. De atunci merge la spital sa-i scoata apa la fiecare 2 luni. A auzit de catva timp de o interventie chirurgicala (baypass spune ea ca se numeste, sa-i puna niste furtunase in asa fel incat sa nu se mai stranga apa in burta) care s-ar face la Fundeni.

Aceasta interventie (shunt peritoneojugular – vezi poza) nu se face in Romania; ar fi bine sa mai consultati  si alt medic in privinta ascitei mamei dvs, poate totusi tratamentul si regimul nu sunt chiar corecte; spun asta deoarece extragerea ascitei o data la doua luni este cam rar pentru o ascita refractara, si cam des pentru o ascita obisnuita. Am avut bolnavi carora li se scotea ascita periodic, si cu tratament adecvat au putut elimina ascita sau rari mult paracentezele.

Tatal meu are ciroza lichida , are o burta enoooorma, picioarele sunt foooarte umflate, iar pielea arata ciudat. este galben la fata la fel si ochii. De cateva zile nu mai mananca. Refuza cu vehementa orice fel de tratament iar cand aducem vorba de spital nici nu vrea sa auda…As vrea sa tiu ce urmeaza ca mama este disperata.
Ajutati-ma si spuneti-mi ce sa facem in cazul acesta si cum sa-l convingem sa mearga la spital.

O ascita netratata se poate infecta, poate duce la oprirea eliminarii urinii, encefalopatie hepatica sau chiar deces. Cel mai usor il convinge sa mearga la spital medicul de familie sau alt medic.

Ascita pe scurt:

 1. Orice om sanatos are cca 0,5 l ascita
 2. Ascita apare datorita cresterii presiunii sangelui in vasele peritoneului sau inflamatiei acestuia
 3. Diagnosticul cel mai usor de ascita se pune prin ecografie abdominala
 4. Cea mai frecventa cauza de ascita este ciroza.
 5. Exista inflamatii („raceli”) abdominale cu ascita
 6. Tratamentul ascitei din ciroza se face cu diuretice si albumina
 7. Scoaterea ascitei cu acul nu da dependenta
 8. In caz de ascita se pot consuma lichide dupa cerintele organismului
 9. In caz de ciroza cu ascita este interzis consumul de sare

Am ciroza cu ascita, pot sa vin la dvs sa ma programez, unde?

Daca aveti probleme cu ficatul sau ascita, puteti solicita o programare la consultatie , putati sa o faceti la programaredrditoiu@yahoo.com sau programareurgenta@yahoo.ro sau  completand formularul de mai jos

 

 

89 de comentarii la „Ascita – lichidul in abdomen (burta)

 1. De la inceputul anului ma confrunt cu o boala care nimeni nu stie sa zica ce ar putea fi .am fost operată in ianuarie si mi s-a scos splina si trompele uterine. Dupa zece zile am fost reoperata pentru o respălare abdominala si drenaj. In luna aprilie am fost din nou la doctor ptr ca abdomenul meu era din nou cu lichid.de data aceasta au găsit lichid limfatic si nu se stie de unde provine în abdomen.acum sunt pe tratament cu medrol ,salofalk si spirolactona.de este de facut ? Catre ce sectie medicală sa mă îndrept ca sa stiu si eu un diagnostic corect .Va Multumesc!

   • Splina era polichistica si trompele uterine (dupa operatia de cezariana facuta in urma cu un an) erau de culoare gri-negricios. In urma analizelor de la anatomie patologică nu a iesit nimic tumoral.La ultima operație din 18 04 lichidul care era acumulat in abdomen era lichid limfatic .

   • Bună ziua! Mama mea în vârstă de 50 ani a fost diagnosticata cu cancer la ficat acum 7 luni . Are vreo 2săptămâni i se umfla burta și picioarele . A fost la Cluj și i s-au dat pastile NEXAVAR dar ea este din ce în ce mai rău . Ce ne recomandați să facem și unde să ajungem?

 2. Buna seara.Va rog frumos sa imi dati o informatie sau cum pot sa ajung la dumneavoastra.Doctorii din Spania au zis ca inima pompeaza sange dar nu are putere sa il traga inapoi.in Oradea doctorii au spis ca trebuie sa se gandeasca la un transplant de inima.va multumesc.

 3. Buna ziua!Tatal meu este programat la sfarsitul lunii pentru scoaterea vezicii urinare!As dori sa stiu daca la noi in tara si in special la spitalul Fundeni,se face reconstructia unei vezicii urinare dintr-o portiune de intestin subtire!
  Va multumesc!

 4. Buna ziua! De ceva timp tot aveam abdomenul usor umflat si uneori starea se agrava si era mai umflat. Dupa cercetari care nu au dus niciunde, pana la urma un doctor(medic ginecolog) mi-a spus ca am lichid in Douglas si ca este destul de mult (presupunere a fi de la un chist care s-a spart). Mi s.a dat 7 zile flamexin si sa revin peste o sapt, situatia la fel era si dupa saptamana respectiva. Mi s.a spus sa revin peste 2 sapt. Abdomenul este tot umflat. Intrebarea mea este ce am de facut acum? Am citit pe internet ca unele femei au luat antibiotic sau li s.a facut punctie. Ar fi mai bine sa merg la un doctor gastroenteorolog?

 5. Buna ziua,
  Cred ca este foarte folositor acest site si banuiesc ca va ocupa din timpul Dv.pretios si pt.acest lucru va multumesc.
  Nu va cer un diagnostic pe net ci doar un sfat in legatura cu mama care dupa operatia de inversare a stomei care vine dupa operatia de indepartare a tumorilor de pe colon si ovar i-a aparut la doua luni lichid in abdomen.
  Precizez ca atunci cand a facut op. de inversare a stomei chirurgul a indepartat si doua mici tumori de la ficat dar nu a reusit sa o indeparteze pe cea principala care are in jur de 7 cm pt. ca era vascularizata si avea si o vena principala.
  Intrebarea este daca lichidul se poate indeparta prin medicatie sau punctie avand in vedere ca nu are ciroza ci o tumora la ficat
  O zi buna.

 6. Buna seara am si eu o intrebare tatal meu e diabetic si acum doua zile am fost cu el la spital pt ca se simtea rau i sa facut un ecograf si un CT si i sa spus ca are lichid ascita in burta el avand burta umflata si piciorul drept de la talpa pana la genuchi vreau sa stiu daca ma puteti ajuta si ce ar trebui sa fac precizez ca el nu bea si nu fumeaza multumesc !!

 7. Mama mea are ciroza hepatica virusata si varice de gradul 2 si mai are si lichid in burta …….Ce tratament trebuie sa faca pentru ai elimina lichidul din burta ?
  Va multumesc ….Astept raspunsul dumneavoastra …..

 8. Buna ziua . Am tatal cu ciroza hepatica si ascita internat la oncologie piatra neamt. Face perfuzii de o saptamana si a reusit sa elimine prin urina ceva, dar nu deajuns!i se face perfuzie cu arginina glucoza no spa analgin b6 na cl torasemid arnitine dar se umfla mai rau!acum e slabit deabea respira si nimeni nu face nimic!are limba rosie si buzele arse!doctorita zice ca intra in insuficiența hepato renală!si totusi nu se face nimic! Să il inmormantez deja? Sau se mai poate face ceva? VA ROG!!
  Precizez ca are si adenom la prostata ciroza hepatica din cauza hepatita B cu sindrom japonez 3 tumori pe ficat si etc!!

 9. Daca elimini ascita medicamentos ti regim fara sare este normal sa ai dureri deburta jos in partea stanga si burta vanata de jos pana la buric avand sitrombocite 47000 si ciroza hepatica?

 10. Buna ziua!
  Am 8 chimioterapii făcute, dupa a 7 chimie mi s-a depistat Ascită. Am dureri abdominale in partea dreaptă. Constipatie. Am stări de greață si comit de la primele ore a dimineții…! Ce pot face?

   • Buna seara ,
    Ma numesc Bulancea Luciana sunt din Arad si o am pe mama care este diacnosticata cu ciroza hepatica si varice de gradul 2 de aproximativ 10 ani iar acum 10 zile a vomitat sange si am adus-o de urgenta la spital , dupa investigatii ne-au comunicat ca are lichid in burta si s-a micsorat ficatul .Va rog sa-mi spuneti ce tratament ar trebui sa urmeze sau daca se poate face transplant de ficat in Romania avand in vedere ca varsta mamei este de 72 de ani si cat ar costa . Daca considerati ca aveti nevoie de documentele medicale vi le pot trimite pe e-mail daca imi dati o adresa . Va multumesc si astept raspuns din partea dumneavoastra . Cu stima
    Bulancea Luciana .

    • Evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege in Romania – articolul 31 din Codul deontologic medical.
     In Romania se face transplant de ficat, el este gratuit pentru persoanele cu asigurare medicala. Indicatiile si contraindicatiile transplantului sunt postate pe site, dar, repet, evaluarea medicala a unui pacient nu se face pe net
     Cu stima

 11. Buna seara,tatal meu are tumore cap pancreas cu metastaze,acum are si ascita (avand burta foarte )mare IAR doctorul de pe sectia gastroentorologie Galati ,spune ca nu i poate scoate apa pt k nu se mai practica asa ceva . e posibil ???

  • TEORETIC ascita se poate scoate in tumora de cap de pancreas
   PRACTIC, in cazul tatalui dvs, nestiindu-i situatia medicala nu stiu daca trebuie scoasa ascita si daca se poate scoate ascita, este posibil ca medicul curant ,stiindu-i situatia , sa aiba dreptate.
   Cu stima

 12. Buna ziua.
  In februarie 2015, tatal meu a fost operat de cancer la colon cu metastaze. Concluzie CT inaintea operatiei:
  – neoplasm colon descendent cu invazie locala 9 invadeaza si depaseste fasciile pararenala si lateroconala stangi, invadeaza spatiul perirenal stang prin prezenta unor diseminari modulare la acest nivel, posibila invazie a peretelui lateral abdominal stang, invadeaza o ansa jejunala fara a determina stenoza
  – cateva ADP perilezionale si mezenterice
  – leziuni secundare hepatice
  – chist cortical renal drept
  – memangioame corpi vertebrali lombari.
  Mentionez ca din septembrie 2014, in urma unei interventii chirurgicale de urgenta pentru ocluzie intestinala si peritonita generalizata, are anus contra naturii. Atunci i s-a descoperit tumora.
  – colostomie transversa localizata paramedian drept in etajul abdominal superior
  – la nivelul colonului descendent, imediat sub unghiul splenic se identifica o formatiune tumorala stenozanta, manifestata prin ingrosarea circumferentiala si neregulata a lumenului in contur extern neregulat si infiltrativ, cu iodofilie neomogena, ce se intinde pe o lungime de 13 – 14 mm; se recomanda aprecierea ca o entitate tumorala cu dimensiuni axiale maxime de 60/57 mm (AP/T)
  – ingroasa, invadeaza si depaseste fascia lateroconala, ajungand in contact cu peretele lateral abdominal fara plan de separatie (posibila invazie a muschiului transvers abdominal)
  – ingroasa si invadeaza fascia pararenala stanga, dincolo de care se identifica infiltrarea grasimii pararenale stangi si prezenta catorva noduli iodofili dintre care cel mai mare de 17/15 mm AP/T este placat pe fata mediala a fasciei pararenale, iar cel putin alti trei (cel mai mare cu diametrul 9,5 mm) vin in contact, fara plan de separatie, cu fascia perirenala la nivelul convexitatii spre polul inferior
  – in portiunea anterioara invadeaza o ansa jejunala pe o portiune de 4 cm in plan CC
  – aspect infiltrat al grasimii perilezionale de-a lungul formatiunii tumorale
  – cateva adenopatii perilezionale, cea mai mare in contact cu leziunea si cu dimensiuni de 16/13 mm AP/T
  – cateva adenopatii mezenterice cu diametru max. 12 mm; cateva ADP inter-aortico- cave si latero- aortice cu diam. max. 14 mm
  – ficat cu dimensiuni crescute (diam. AP al LHD 198 mm, al LHD 94 mm) contine doua leziuni hipodense, imprecis delimitate, inalt sugestive pentru leziuni secundare posibil necrozate situate la limita segmentelor IV – VIII 36/29 mm si in segmentul V 15/23 mm
  La operatia din 2015 s-au indepartat chirurgical rinichiul stang, suprarenala, o parte din intestinul subtire, s-a curatat colonul dar nu s-a intervenit in nici un fel asupra leziunilor de la ficat.
  De atunci s-au administrat citostatice (pastile) 2 saptamani/lunar si chimioterapie cu Avastin din trei in trei saptamani. Spre toamna/ iarna a aparut ascita neoplazica si s-a umflat piciorul stang pana la genunchi. A fost internat de mai multe ori din cauza durerilor pe care le acuza.
  Iata ce apare pe Fisa de Iesire din spital din data de 05.02.2016:
  Tumora maligna colon fara precizare
  Tumora maligna secundara a ficatului
  Tumora maligna secundara a retroperitoneului si peritoneului
  pT4bN2b M1
  Anemie secundara
  MTS hepatice
  Ascita neoplazica
  Terapie biologica cu AVASTIN
  CHT Paliativa – Capecitabina SDR algic
  In spital s-a administrat Vendal 30mgx2/zi si Morfina 1f
  Recomandare la externare: Vendal 30mgx2/zi; Sevredol 10mgx3/zi; granisetron si metoclopamid
  Din 26 februarie este din nou internat; in 26 era programata si chimioterapia cu AVASTIN, dar nu i s-a mai administrat.
  Cat timp este in spital este mai binisor (cu injectii si perfuzii) dar acasa este groaznic – nu doarme noaptea deloc si nu mananca din cauza durerii, chiar daca ia tratamentul cu cele doua tipuri de morfina tablete.
  Doamna doctor oncolog si chirurgul au spus ca durerile sunt date de ascita care apasa pe organe dar ca nu pot face nimic pentru a o scoate deoarece este prea aproape de ficat.
  S-au umflat ambele picioare pana la genunchi, unghiile au o culoare ciudata (spre verzui) si, la taierea lor, curge un lichid.
  Si psihicul este la pamant – personal, cred ca are halucinatii, uita tot (urmeaza si tratament pentru Parkinson st.3 cu plasturi neurologici).
  Doamna doctor oncolog si chirurgul au spus ca durerile sunt date de ascita care apasa pe organe dar ca nu pot face nimic pentru a o scoate deoarece este prea aproape de ficat.
  Va rog foarte mult sa ne lamuriti care este situatia reala si la ce sa ne asteptam- doamna doctor oncolog se fereste sa ne dea prea multe explicatii. Aceasta ascita neoplazica se reabsoarbe singura?
  Va multumesc.

  Multumesc.

   • Daca nu doriti astfel de intrebari si contacte de ce tineti pagina deschisa? Doar ca bietii pacienti sa faca programari la dumneavoastra? Nu e deontologic sa procedati asa. Vorbele bune aduc mai multa alinare pacientilor decat atitudinea pe care ati vocalizat-o in acest mail.

    • Stiu ca vorbele bune fac bine pacientilor dar … nu ii vindeca, nu vindeci un om cu vorbe, dar poti sa si il faci sa creada ca va fi bine si sa nu recurga la medic, intarziind diagnosticul si tratamentul corespunzator
     Dupa cum ati vazut (probabil), sfatuiesc pacienti SA MEARGA LA MEDICUL LOR , nu la mine, deci acuzatia dvs nu este justificata, oricum am suficient de multi, si daca ati sti cat de mult timp consuma intretinerea unu iastfel de site, poate ati precia munca mea( cautati alt site similar, si veti vedea daca gasiti..). Din fericire, majoritatea utilizatorilor apreciaza munca mea, si informatiile pe care le ofer fara nici o pretentie.
     Daca ati fi citit ce ofera siteul http://www.despreboli.ro/?s=scopul ati fi vazut urmatoarele – citez
     „Pe site NU OFER CONSULTATII MEDICALE, PARERI MEDICALE, DIAGNOSTIC SAU TRATAMENT MEDICAL PE NET”, lucru de altfel nepermis de regulamentul profesiei de medic- articolul 31 din Codul deontologic medical.
     Consultul medical pe net este de altfel interzis prin lege in Romania
     Daca gasiti un site prin care un medic ofera diagnostic si tratament pe net, va sfatuiesc sa il folositi.
     Cu stima

  • Stomacul are o secretie lichida, care se poate vedea si la ecograf.
   Nu stiu daca aceasta este semnificatia descrierii dvs, dar este posibil sa fie asa sa nu (nu stiu CAT lichid este, daca este normal sau nu)
   Cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu medicul care v-a consultat si v-a trimis sa faceti ecografia
   Cu stima

 13. Buna ziua, am citit o parte din mesajele de pe acest site si as vrea sa subliniez cateva amanunte: in primul rand stimate dr AV Ditoiu cu tot respectul dar oamenii care intra in contact cu medicii nu stiu, nu cunosc sau nu inteleg termenii DVS medicali. Ar fi cazul sa le vorbiti oamenilor pe limba lor sa stie daca si cum trebuie sa ia o decizie,deci sa fie informati nu sa le spune-ti niste nuante sau termeni pentru care ” nu au incotro”. Un alt element este DE CE MEDICII DIN ROMANIA NU EXPLICA PACIENTILOR CA ODATA DECLANSATA O BOALA , PROTEINELE ANIMALE ( LAPTE, CARNE, BRANZA, OUA ) NU MAI TREBUIESC CONSUMATE PENTRU CA HRANESC CELULA CANCEROASA SAU CELULA CARE S-A ACTIVAT FORMAND DIFERITE AFECTIUNI…??? Participati in acest caz direct la uciderea populatiei in masa. Le dati tratamente pe baza de chimicale si termene de viata. STIMATI MEDICI, NUMAI DUMNEZEU STIE CAND VENIM SI CAND PLECAM. NU MAI SPUNETI PACIENTILOR CAT MAI AU DE TRAIT, PENTRU CA DOAR ATUNCI CAND O FACETI CONSTIENT PE BAZA ACESTOR MEDICAMENTE DIN COMERT PUTETI DA TERMENE IAR ASTA SE NUMESTE UCIDERE DIN CULPA. DE CE NU IA NIMENI MASURI? DRAGI OAMENI,…TREZITI-VA LA REALITATE, O BOALA SE POATE TRATA NATURAL IN CATEVA SAPTAMANI FARA MEDICAMENTELE CHIMICE PRESCRISE DE MEDICI.

  • 1. O celula canceroasa este mai rezistenta decat o celula normala, ea murind „de foame” dupa ce celulele nomale sunt moarte de mult; deci ideea de a omora prin infometare celulele canceroase nu prea este logica. In lipsa proteinelor din hrana, celulele canceroase iau din proteinele din structura organismului umnan, de aceea pacientul cu cancer slabeste – asta i-ar mai trebui, infometare.
   2. Nimeni nu stie cat mai are de trait o persoana anume, dar oricine din meserie stie care este media de supravietuire a unui lot de pacienti cu a anumita boala, prin calcul statistic pe mii de cazuri.
   3. Daca tot veni vorba de chimicale: toti consumam NaCl (sare) H2O (apa) , CO2 (bioxide de carbon), Ca (calciu), K(potasiu), si O2 (oxigen), sau Fe suntem inconstienti? Nu sunt substante chimice>
   4. Cred ca stiu peste o suta de persoane, evident care nu sunt cercetatori in domeniul medical care, asemeni dvs au descoperit in ultimul cauza aparitiei cancerului si o sura de metode de a preveni sau vindea cancerul. Se intampla asta frecvent, oamenii disperati presupun multe, dar din pacate.. totul trece, si apare altcineva cu alta metoda care se perimeaza..
   Cu stima

 14. Am fost diagnosticata cu „fina lama de lichid perihepatic,in satiul interhepatorenal”acum 5 luni,dr care mi-a facut investigstiile,i-a spus sotului ca”daca nu ma duc sa-mi scoata lichidul,la un anumit dr,nu mai traiesc decit maxim 2 luni. Eu ma simt minunat,maninc,fac miscare,nu ma doare nimic,atit ca am slabit de la 104 kg cit aveam inainte,la 48 kg. Ce ar trebui sa fac in cazul acesta ? Tinind cont ca am 62 de ani.

  • In cazul in care ati fost diagnosticata cu “fina lama de lichid perihepatic,in spatiul interhepatorenal” si ati slabit trebuie sa va internati intr-o sectie de boli interne, gastroenterologie sau hepatologie pentru a fi depistata cauza modificarilor mentionate. Chiar daca va simtiti bine, nu uitati ca numeroase boli nu dau simptome decat in stadii avansate.
   Nu pierdeti timpul cautand explicatia simptomelor dvs pe net , nu va neglijati sanatatea si mergeti la un medic competent din zona dvs!

 15. Buna ziua, am 45de ani sunt diagnosticata cu HTP-Primitiva din 2003, de anul trecut mai precis din august 2014 am facut ciroza cardiaca-ascita,am fost la Fundeni la dr.Coman dupa o luna jumatate eram 90%refacuta. La o luna dupa externare lichidul a inceput din nou sa se acumuleze, acum in acest moment am slabit foarte mult si acumulat mult mai mult lichid. Nu mai vreau sa ma internez, urmez diuretic -furosemid si spironolactona- spuneti -parearea dv si totodata va tog un regim alimentar si ce altceva mai pot lua? Va multumesc anticipat!

 16. i-mi scad trombocitele. cum se cheama intervestia chirurgicala care elibereaza presiunea in ficat? cel putin asa am inteles la o prima discutie cu medicul curant.

 17. buna ziua tatal meu are ciroza si de 2 luni i se unfla burat ii scoate tot la 2 sap chear si la o sap apa cam 24 de l .el bea in continuoare isi mai ia si tabletele dar nu tot timpu ce se poate intanpla cu el si ceas putea face

 18. Am burta umflata de cand ma stiu,chiar si cand aveam 52 de kg la 165.multa vreme am pus asta pe seama grasimii dar arat ca si cum as fiii insarcinata in 3-4 luni in conditiile in care restul corpului este normal,mai slab.Ce ar trebui sa fac sa aflu daca am vreo problema!multumesc!

 19. buna ziua
  mama mea este diagnosticata cu ciroza hepatica toxica decompensata
  a intrat in coma acum 8 luni si si a revenit ,starea ei de sanatate este f.rea ,analizele la sange sunt f.slabe.
  a intrat iar in coma acum 4 zile ,problema este ca este f umflata la corp ,fata,capul si gatul sunt enorme ,va rog sa mi spuneti daca exista vreun tratament pt eliminarea apei din corp,mentionez ca ii dau un furosemid pe zi ,dr.la care am tratat o nu mi a dat nici o sansa de viata .va multumesc

 20. Buna ziua! Va rog sa ma ajutatica pentru ca sunt disperata. Tatal meu are ciroza lichida sau cum s-o numi ea. Nu a mai fost la dr. de cel putin 3 ani. Nu a tinut tratament si a baut in continuu, nu pot sa va spun cat pt ca nu m-ar crede nimeni. Acum se afla inu rmatoarea situatie. Are o burta enoooorma, picioarele sunt foooarte umflate, iar pielea arata ciudat. este galben la fata la fel si ochii. De cateva zile nu mai mananca. Refuza cu vehementa orice fel de tratament iar cand aducem vorba de spital nici nu vrea sa auda…
  As vrea sa tiu ce urmeaza ca mama este disperata.
  Ajutati-ma si spuneti-mi ce sa facem in cazul acesta si cum sa-l convingem sa mearga la spital.

  Astept si eu un raspuns cat mai urgent.
  Va multumesc

 21. Buna ziua,

  Va contactez cu privire la mama mea care are ciroza cu lichid de 1 an si 2 luni. De atunci merge la spital sa-i scoata apa la fiecare 2 luni.
  A auzit de catva timp de o interventie chirurgicala (baypass spune ea ca se numeste, sa-i puna niste furtunase in asa fel incat sa nu se mai stranga apa in burta) care s-ar face la Fundeni.
  Ati putea sa-mi dati o pista de cautare cu privire la acest tratament, numele unui doctor de la Fundeni, un numar la care sa sun sau orice altceva?

  Va multumesc anticipat

 22. Buna ziua,am si eu o intrebare daca va rog frumos ,am pe cumnatul meu ,care de 2 saptamana are ochii galbeni spre portocaliu,are pielea portocalie ,mai degraba maro,si ia crescut burta ,el este slab la picioare,nu e gras deloc,nu prea mai mananca,precizez ca bea zilnic,vin,nu poate sta fara,vreau sa stiu daca cumva se poate ca acestea sa fie semne de ciroza lichida?poate sa fie avansata?il doare si spatele si burta,nu doarme noaptea decat 3 ore…acum va merge la dr .va multumesc pentru raspuns.

 23. fac 400 de abdominale si cand incordez burta se vad patratzelele dar normal e umflata nu este pt ca sunt gras este pt ca sunt balonat domnule doctor spunetzimi cear trebui sa fac. mersi

 24. am burta umflata si nustiu daca este pt ca am gaze sau e vreo boala cum asi putea face ca sa stiu??? nu ma doare burta doar ca am burta umflat ma simt balona. daca este din cauza gazelor ce ar trebui sa iau, sa beau ceaiuri sau vreo pastila??? raspundetzi pls

 25. buna!socrul meu a fost in austria pt un tratament la ficat,dupa ce ii aparuse o pata care mai apoi a devenit tumoare la ficat.in ro medicii vroiau sa il opereze,astfel a plecat in austria si a facut un tratament cu yttrium 90,medicii de acolo i-au spus ca o sa se simt rau ceva timp pana isi face efectul.de cateva sapt a inceput sa se umfle in burta si picioare,analizele i-au iesit f bine.astazi la ecograf a aflat ca are apa in abdomen ceea ce nu a fost prevazut de medicii di austria.nici nu stim la ce sa ne mai gandim.tratamentul a costat peste30.000 euro,bani imprumutati,iar efectul zero.ne consolam cu ideea ca poate asa e normal?

 26. mama mea are 59 de ani si a fost diagnosticata cu ciroza hepatica child c de 2 ani.In mementul de fata este dupa cum ne-au spus medicii in ultima faza, pentru ca au externat-o din spital desi avea hemoragie in scaun si nu mai elimina apa din organism.Are organismul plin de apa- burta ,picioare . Nu stiu ce sa mai facem ,medicul ne-a spus ca nu mai are ce sa-i faca ca o sa moara cat mai curind, dar de unde stie ea cand moare omul.Daca se poate sa-mi dati un sfat, multumesc.

 27. mama a suferit o colecistectomie acum o luna si trei saptamani si de atunci in abdomen ce acumuleaza cantitati mari de lichid pe care medicii nu le pot explica mentionez ca mama are si leucemie promilocitara acuta puteti sa imi explicati de unde pot proveni aceste acumilari de lichid?

 28. buna ziua. Tatal meu in varsta de 52 de ani este diagnosticat cu ciroza hepatica de vreo 6 luni. La inceput a fost internat la spitalul militar unde iau facut o serie de analize printre care si biopsia si analizele la lichidul de ascita dar mai mult de atat nu iau dat un regim anume sau o medicametatie speciala ci pur si simplu ii scoteau doar ascita din abdomen. dupa o criza de cadere de tensiune a fost internat la spitalul sf pantelimon la sectia gastro aici i-au prescris o reteta si pe lanaga faptul ca-i scot ascita din abdomen ii introduc si albumina umana. din ianuarie si pana in prezenta cred ca i-a fost scos cam 80 de litri de ascita, a slabit foarte mult se vaita de burta ca-l doare si are momente cand delireaza si este foarte nervos. intrebarea este daca se va opri vreodata aceasta ascita sau se va forma mereu si credeti ca mai sunt sanse de vindecare a bolii? mentionez ca dupa biopsie diagnosticul a fost unul destul de dur 6-12 luni ii mai dau de trait

 29. Buna ziua domnule doctor.Mama mea in varsta de 74 de ani a fost diagnosticata cu ciroza hepatica. In urma cu trei saptamani in cavitatea abdominala s-a format lichid ascitic,pana la acesta data nu cunosc forma lichidului ascitic.In momentul de fata face perfuzii, dar nu reuseste sa elimine lichidul din abdomen.
  Intrebari : ce tratament exista pentru elimnarea in totalitate a lichidului ascitic in abdomen
  – daca punctia este recomandata in acest caz

 30. am fost la un doctor azi si mi-a explicat care este treaba cat de cat deci tumoara este tumoare aia m-am lamurit dar asa cum am citit si pe internet despre ascita asta este in abdomen si dupa cate imi explicase dl doctor ciroza este posibila saa fie in metastaza bine el nu e doctor specialist in boli de ficat dar avea habar sa imi explice ce a vazut luni ma duc sa mai iau niste rezultate care i lea cerut tatalui meu pt diabet si am impresia ca ia facut si analize pt ficat si o sa postez aci rezultatul si dat fiind ca sunteti medic specialist in asa ceva si daca credeti ca puteti sa ma ajutati cu aceasta problema o sa vedem cum putem face dv sa cititi rez de la analize va trimit si copiile de la rmn si de la rez de la sange si poate n=vom face o programare si vom veni la dv la bucuresti sau le cititi si va uitati la filmul de la rmn imi dati un tratamen si eu va fac plata cum o sa spuneti dv ca va fi mai bn noi suntem din galati si ne e greu sa venim la bucuresti dar ca sa scape tatal meu vom veni astept un rasp de la dv pe email sau pe yahoo messenger la id frumusik_16_2005 multumesc o seara buna

 31. diagnostic trimitere: Formatiune tumorala triunghi scarpa drept. ciroza hepatica decompensata.

  protocol de examinare : secvente t2 axial, sagital, coronal, STIR axial, T1 coronal, sagital, axial nativ si postcontrast.

  REZULTAT:

  Formatiune cu semnal tisular, godonilofila, relativ bine delimitata, avand contur policiclic, localizata in 1/3 superioara a coapsei drepte, in contact cu muschiul croitor. Leziunea masoara 35/55 mm, vine in contact in profunzime cu pachetul vascular femural fara plan evident de separatie pe aproximativ 10 mm si determina modificari de edem in tesuturile de vecinatate.Fara adenopatii patologice inghinal bilateral.
  Vezica urinara, vezicule seminale, prostata – aspect RM in limite normale.
  Acumulare cu semnal lichidian in micul bazin.

  Concluzii: Tumora 1/3 superioara coapsa dreapta.Ascita

  In primul rand vreau sa stiu cat de grava este problema cum se poate trata daca e de operatie ce doctor imi recomandati in galati sau braila ce recomandati tratament naturist sau operatie pt eliminarea lichidului ?
  Mi-am facut o idee despre ce ar fi vorba da numai ca tumoarea asta ascita este pe picior nu in abdomen cum am citit pe net ca ar trebui sa se afle ascita rog raspunsul cat mai repede si daca se ofera vreun doctor din galati sa rezolve problema asta mai bine multumesc cu stima si respect lupoaie costel.

 32. La analize am obtinut ACE 3,92 ng/ml (<10) CA 8647,44 U/ml ( <37) nu stiu sa citesc rezultatul , va rog daca ati putea sa ma lamuriti si pe mine cu acest subiect . Va multumesc si Sarbatori fericite.

 33. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spitalul Fundeni si la Universitatea de Medicina Carol Davila Bucuresti si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII SI NU-MI DAU CU PAREREA PE NET DESPRE CAZURILE SAU EXPLORARI MEDICALE. . DATELE POSTATE SE REFERA LA BOLI, SI SE POT APLICA SAU NU LA UN ANUMIT BOLNAV.
  Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
  Multumesc pentru intelegere

 34. Buna ziua,
  As avea o intrebare domnul doctor.am obs la o pers draga de ceva vreme cam 1 an ca i s-a umflat abdomenul f tare in comparatie cu restul corpului.precizez ca femeia in cauza consuma alcool cam 1 data la trei zile in ultima vreme dar este consumatoare de vreo 18 ani.Este posibil sa aiba ascita si daca da asta inseamna ca ar avea ciroza in faza avansata?Va multumesc si astept cu nerabdare rasp.

 35. buna ziua.am fost la medicul ginecoloc si am facut o ecografie abdominala si mi-a spus ca am lichid in abdomen.ce trebuie sa fac in continuare,ce analize si unde?doctorul a spus ca nu e grav dar ma simt umflata mereu in burta.multumesc

 36. Probabil face encefalopatie hepatica.
  Cauzele pot fi numeroase -hemoragie digestiva, ficat cu limite functionale depasite, exces de carne si proteine, alcool, medicamente, diaree, varsaturi, infectie, lichid abdominal in exces, etc (sunt si alte cauze).
  Este nevoie NEAPARAT de consult medical, pentru a se putea depista si inlatura cauza.
  Cu placere

 37. tatal meu are ciroza hepatica toxica decompensata si de vreo 2 luni are dureri de burta.are ascita si nu ia scos niciodata lichidul iar de vreo 2 luni a facut o data knd nu stia c face,vorbea aiurea.acum am observat k iar face asa.va rog sami spuneti ce pot face.va multumesc anticipat.

 38. buna ziua.tatal meu are 56 ani si sufera de ciroza hepatica decompensata de cativa ani si anul trecut i sa depistat k ia aparut lichid in burta.ia furosemid din decembrie 1 pe zi dar nu elimina cum elimina cand facea furosemid in vena knd elimina vreo 5 litri pe zi.niciodata nu ia scos likidul din burta.asta inseamna ascita?va multumesc

 39. Nu se administreaza standard, doza se stabileste de catre medic. Nu v-as recomanda sa va tratati singur, iar eu nu dau tratament pe care nu il pot urmari, deoarece raspund de ce recomand
  Daca doriti sa va autotratati, cautati cu google, diurex doze si veti gasi
  Sanatate

 40. In ciroza hepatica decompensata vascular cu ascita , tratamentul cu DIUREX 50 cum se administreaza?(IN CE DOZE?)Se poate administra de 2 ori pe zi???

 41. Nu prea stiu cu ce sa va ajut…
  Spuneti ca „bunicul meu cancer de pancreas metastaza pe care am eliminat o, are 4 metastaze la ficat ” .. ori are cancer de pancreas, ori are metastaza de cancer la pancreas… metastaza ati eliminat-o … cum? A fost operat? Daca era matastaza la pancreas, de unde provenea?
  Ascita in cazul bunicului dvs , probabil NU este data de ciroza (nu spuneti nimic de ciroza, iar metastazele din ficat, nu dau ascita ca in ciroza), deci NU se elimina cu furosemid sau albumina sau spironolactona, arginina, etcca in ciroza.
  Ascita fiind data – probabil- de cancer, nu se poate elimina decat cu acul, prin injectare de citostatice in peritoneu, sau prin tratarea cancerului.
  Sigur aceste lucruri le stiu si medicii care il trateaza pe bunicul dvs,, deci bazati-va pe ei, deoarece stiind cazul, sunt sigur mult mai competenti decat cineva care nu stie decat povestea cazului (cum este cazul meu)

 42. Buna ziua, bunicul meu cancer de pancreas metastaza pe care am eliminat o, are 4 metastaze la ficat de care vroiam sa scapam prin intervetia HIFU-HCU dar a aparut ascita, burta lui nu scade, i s a eliminat in total 4l in 2 reprize, ia furosemid una pe zi , spironolactona 6 pe zi , ii facem perfuzii cu albumina de 100 ml pe zi pe langa aminoplasmal hepa, arginina, aspatofort… el scade in greutate il monitorizez zilnic, dar in talie nu scade ramane la 96 cm , plus ca se constipa. Esta foarte obosit de abea se mai misca si are dureri de mijloc probabil din cauza lichidului. Ajutati ma va rog am fost peste tot cu el si daca nu rezolvam aceasta problema o sa l pierdem din cauza ficatului care este ciuruit. Va multumesc in speranta unui raspuns cat mai rapid

  • Buna Ioana, am aceeasi problema cu mama mea acum, de 2 zile are abdomenul tare ca piatra, vomita intr-una si nu mai mananca; tu ai gasit vreun tratament pana la urma pentru bunicul tau?

 43. Nu caut diacnostic pe net…am fost la vreo 3 medici si mare lucru nu ne-au spun,unul singur a spus ca ii da max 3 ani de viata…este deja la a doua coma hepatica cu toate ca respecta si regimul alimentar si cel medicamentos…momentan este internat….si vroiam sa stiu cum se manifesta ciroza in ultima faza….

 44. Buna ziua,

  Socrul meu sufere de ciroza hepatica si i s-a extras lichid prin puntie in jur de 2litri (acum vreo 2 luni).
  De ceva timp il avem acasa…starea lui este din ce in ce mai proasta,in sensul ca nu mai reuseste nici pana la toaleta sa ajunga fara ajutor…nu mai are putere nici sa vorbeasca…are o privire ”dusa”daca ma intelegeti …pur si simplu sta intins in pat si priveste becul…daca il intreb de vorba proceseaza foarte greu informatia…
  Acestea sunt semnele metastazei???multumesc

 45. Pingback: Cancerul de colon (intestin gros): cauze, simptome, diagnostic, tratament, intrebari, raspunsuri : despreboli.ro
 46. BUNA!
  Am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta.
  Mama mea are 41 de ani si s-a operat acu o saptamana de colecist pentru ca avea pietre iar la ecograf i-a iesit ca are si ciroza hepatica. I-am facut analizele de HVB si HVC si au iesit amandoua negative.Azi dupa o saptamana de la operatie medivul imi spune ca are ascita pentru ca lichidul care se scurge in sonda in urma operatiei continua sa curga,iar doctorul ii spune mamei ca poate sa manamce orice. Mama mea nu a avut pana acuma probleme cu ficatul,singurul lucru ce o mai supara era colecistul. burta nu i s-aunflat niciodata,semne de apa sau altceva.
  Va rog mult lamuriti-ma si pe mine se poate sa aiba ASCITA IN CIROZA HEPATICA POST TRAUMATICA?… Si daca da ce trebuie fecut?…Ce tratament trebuie urmat?
  Va multumesc pentru timpul acordat.
  Astept raspunsul dumneavoastra.

 47. buna seara,

  matusa mea, Lazar Elena, are sindrom ascitic, dar nu se stiu cauzele. maine vine in bucuresti si vreau sa o indrum catre dvs. am inteles ca mai este un dr. Gheorghe, tot la Fundeni, care ar putea trata ascita. raspundeti-mi, va rog, pe mail sau la tel: 0726 449 725 / 0761 105 236
  toate rudele cred ca matusa mea va muri dar eu nu cred acest lucru
  multumesc mult!
  cu stima,
  Adriana, 25 ani, Bucuresti

 48. am afectiuni renale fac dializa si d citva timo mi se umfla burta,sint convins ca am ascita.Cum scap d ea in afar de procedeele cunoscute pina acum-punctie

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica