Regimul alimentar (dieta) in ulcer sau gastrita

ACIDITATEA GASTRICA CRESCUTA SI CONSECINTELE SALE

Bolile digestive cu aciditatea crescuta dau simptome asemanatoare, si datorita cauze comune au si regim dietetic comun.

Bolile cauzate de aciditatea gastrica crescuta, sunt:

  • Esofagita (iritatia/rana pe esofag)
  • Gastrita (iritatie pe stomac)
  • Ulcerul gastric (ulceratie/rana pe stomac)
  • Duodenita (iritatie pe duoden)
  • Ulcerul duodenal(ulceratie/rana pe duoden)
  • Dispepsia non-ulceroasa (simptomele sunt ca in ulcer sau gastrita, dar cu endoscopie digestiva superioara normala)

In toate aceste boli simptomele apar mai frecvent primavara si toamna.

Desi in majoritatea cazurilor de ulcer se poate gasi Helicobacter Pylori, exista ulcer fara aceasta bacterie, si exista si persoane cu Helicobacter fara ulcer, sau fara nici un fel de simptom.

R e g i m u l  a l i m e n t a r  in  gastrita

Dieta este aceasi pentru urmatoarele boli:

  • Esofagita, BRGE
  • Hernie hiatala
  • Gastrita
  • Ulcer gastric
  • Ulcer duodenal
  • Simptome de ulcer/gastrita cu endoscopie normala
  • Cancer gastric sau esofagian

Ce nu trebuie sa mananci cand ai aciditate gastrica crescuta

In crizele dureroase si imediat dupa ele (in total 3-6 saptamani) se contraindica urmatoarele alimente:

  • Supele si ciorbele de carne
  • Prajelile, inclusiv painea prajita
  • Rantasurile
  • Condimentele (ardei iute, piper, kechup, sare de lamaie), muraturi, lamaie, otet
  • Dulciurile concentrate (dulceata, gem, prajituri, marmelada, rahat, ciocolata, etc)
  • Legume si fructe crude (nefierte), inclusiv salate
  • Cafea, alcool, cola, pizza, mancaruri fast-food
  • Grasime animala (unt samantana, slanina, untura), afumaturi
  • Fumat
  • Alcool de orice fel, inclusiv berea
  • Mancaruri prea fierbinti sau reci
  • Mesele prea rare si bogate (se recomanda 4-5 mese pe zi mai reduse cantitativ)
  • Bauturile gazoase de orice fel, inclusiv apa minerala

Acest regim trebuie tinut si in sezonul „ulceros” urmator crizei (primavara sau toamna), timp de 3-4 saptamani, pentru a preveni reaparitia simptomelor.

De mentionat ca FARA REGIM, deseori tratamentul NU ARE EFECT.

Ce se poate manca daca ai gastrita sau gastroduodenita?

In caz de aciditate gastrica crescuta se pot consuma urmatoarele alimente

  • Supe si ciorbe de legume, cu bors
  • Cartofi natur sau piure, fierti, salata orientala fara otet
  • Lapte, lactate, branzeturi
  • Carne fiarta sau fripta
  • Tocanite fara prajeala
  • Compoturi nu foarte dulci
  • Apa plata
  • Paine veche de o zi, NU PRAJITA ( creste aciditatea)
  • Mancarea poate fi sarata normal (daca pacientul nu are si alta boala in care regimul este fara sare)

Ce trebuie sa faci cand ai problemele cu stomacul ce sa iei sa te faci bine?

Daca aveti gastrita sau ulcer care pare sa nu se mai vindece, nu trebuie nici sa fiti disperat, dar nici sa neglijati problema, cel mai intelept este sa mergeti la un specialist gastroenterolog sau hepatolog pentru o evaluare corecta a situatiei. Este normal sa avem grija si de organismul nostru, mai ales ca …. chiar daca am avea bani, nu avem piese de schimb. Experienta mea medicala imi permite sa afirm ca pentru orice problema medicala trebuie cautata rezolvarea potrivita la specialistul potrivit .

Inapoi la prima pagina

Calendar is loading...

0 Replies to “Regimul alimentar (dieta) in ulcer sau gastrita”

  1. Textele postate pe site sunt originale, am muncit sute de ore sa le aduc la formatul actual, si le pun la dispozitia dvs neconditionat. Din pacate din lipsa de timp (lucrez si la spital si la universitatea de medicina Carol Davila BucuresTi si in privat), si din motive tehnice, NU OFER CONSULTATII PE NET. Postez intrebarile dvs deoarece ele pot ajuta alti utilizatori, si din ele mai extrag si subiecte pe care le postez pe site.
    Multumesc pentru intelegere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *