Spital on line: cand sunt necesare perfuziile?

| 24 Comentarii

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Perfuziile contin in mare parte apa (peste 95%), unele zahar (glucoza), sau sare (ser fiziologic);ele sunt rareori necesare – in situatii de urgenta cand poate fi necesara echilibrarea glicemiei sau ionogramei sau cresterea tensiunii arteriale, administrarea lor nu este lipsita de unele efecte secundare, sunt utile atunci cand in solutia de perfuzie se administreaza si altceva – antibiotice, antiaritmice, diuretice, alte medicamente, iar efectul lor de „hranire” a organismului este apropiat de zero datorita continutului caloric scazut.

Oamenii au mare incredere in perfuzii, in primul rand pentru ca le considera foarte utile pentru „hranirea organismului”, apoi pentru ca le cred mai „puternice” ca metoda de tratament. De aceea, pentru a se vindeca repede, si pentru hranirea organismului, cred ca ar fi bine sa faca perfuzii

Ce sunt perfuziile?

Medicamentele care se perfuzeaza sunt diluate cu apa, deci practic perfuziile sunt reprezentate de apa (de obicei peste 90%) si altceva.

Cele mai obisnuite perfuzii administrate de medici si uneori solicitate de pacienti sunt:

 • Serul fiziologic, care contine apa 99,3% si sare (clorura de sodiu) 0,7%
 • Glucoza, care contine apa 90-95% si „zahar” (gulcoza) 5-10%

Cand sunt indicate perfuziile?

Perfuziile sunt rar indicate, de obicei in urmatoarele situatii:

 • Este indicata administrarea prin perfuzii atunci cand un medicament este din fabricatie administrabil doar prin perfuzie (la administrare pe cale bucala sau intramuscluara nu se absoarbe sau este foarte iritant.
 • Este indicat sa faci perfuzie arunci cand este nevoie de o actiune rapida a unui medicament, care se adauga in serul fiziologic sau glucoza perfuzata (soc, infarct, colica renala/biliara, tensiune scazuta, etc); ATENTIE: MEDICAMENTELE PERFUZABILE AU ACTIUNE RAPIDA, DAR ACTIUENA LOR ESTE MAI SCURTA SI POT SA AIBA SI EFECTE SECUNDARE RAPIDE SI POTENTIAL MAI GRAVE!!
 • Se pot prescrie perfuzii atunci cand pacientul are lipsa de apa (deshidratare) si nu o poate bea din diferite motive, sau lipsa sau dezechilibru de electroliti, care trebuie corectata rapid datorita riscutilor.

„Hranirea prin perfuzii” cu glucoza (considerata de pacienti „hranire artificiala„) este mai mult o gluma! O persoana obisnuita are nevoie zilnic de glucide 5g/kg, poteine si lipide cate 1g/kg, sodiu, potasiu, calciu,magneziu, clor, vitamine, etc

Un om care sta la pat are nevoie de minimum 1200 de calorii ca sa traiasca. Un litru de solutie perfuzabila de glucoza 5% are 200 de calorii, deci pentru „hranirea” unui om, ar fi nevoie de 5 litri de solutie de glucoza 5% !!. Ori, o asemenea cantitate de apa este greu de suportat de un om, care mai este si bolnav, apoi omul are nevoie zilnic nu numai de calorii (glucoza aduce organismului doar calorii), ci si de proteine si lipide, care nu se gasesc in solutiile perfuzabile uzuale . Rezervele de energie ale unui organism uman normal ca greutate, sunt suficiente pentru multe zile de nemancare, fara nici un fel de perfuzie, dar apa este necesara zilnic. Pe de alta parte, asa cum ne ferim permanent de medicamente „chimice”, artificiale, este evident ca o hranire.. naturala pe cale bucala, cu care este obisnuit organismul, este mai benefica decat una injectabila in care medicul introduce ce crede el, dar nu totdeuna are la dispozitie tot ce este necesar, sau nu poate intui nevoile organismuui din acel moment

Organismul uman are suficiente rezerve de vitamine pentru mai multe saptamani/luni, deci nu este nevoie de administrarea lor pentru „hranire”, ci doar atunci cand exista o boala data de lipsa unei vitamine (anemie Biermer, lipsa de acid folic sau vitamina D, scorbut, etc).

Administrarea de vitamine pentru „intarirea organismului” este o alta gluma!! Daca un organism este slabit de boala, trebuie tratata cauza slabirii, deci boala, altfel nu se obtine nici o „intarire a organismului” daca boala merge inainte.

In schimb apa este absolut necesara zilnic in cantitate de cel putin 1,5 litri iar daca pacientul nu o poate bea, si nu are edeme, apa trebuie introdusa prin perfuzii.Dar ,atentie, apa se produce si in urma reactiilor chimice din organism,asa cum am invatat la chimie in scoala, deci atunci cand o perioada scurta nu poti sa bei apa, organismul se poate folosi de aceasta apa metabolica proprie.

Efectele secundare ale perfuziilor.

Tratamentul perfuzabil cu glucoza si ser fiziologic (justificat sau nu din punct de vedere medical) poate fi urmat de efecte secundare:

 • Incarcarea exagerata a vaselor de sange cu apa, care la randul ei are efecte secundare
  • Suprasolicitarea inimii – si de obicei sunt cerute perfuzii la bolnavii de inima
  • Trecerea apei in plamani (edem pulmonar)
  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Suprasolicitarea rinichilor
 • Trecerea apei sub piele cu aparitia de edeme – si sunt cerute perfuzii la bolnavii cu edeme
 • Diluarea exagerata a sangelui, cu scaderea capacitatii sale de a transporta oxigen la tesuturi, scaderea concentratiei electrolitilor din sange
 • Risc de infectie – septicemie- de la cateterele pe care se administreaza perfuzia
 • Leziuni locale la locul de perfuzie (ruperea venelor, iritatiile venei sau tesutului vecin, hematoame, ulceratii, etc)
 • Scaderea poftei de mancare datorita incarcarii organismului cu glucoza

Administrarea unui medicament in perfuzie, face ca boala sa se vindece mai repede?

Dupa cum stitim pentru vindecarea ranii unui pom este nevoie de timp, vindecarea nu se face instantaneu, indiferent ce solutii folosesti.

Pentru vindecarea unei boli, unei rani, unei leziuni la un om, este de asemenea nevoie de timp. Este nevoie ca organismul sa depisteze leziunea, sa reactioneze prin unele substante, acestea sa stimuleze inmultirea unor celule, care trebuie sa se deplaseze la locul leziunii, sau sa produca la randul lor alte substante, care sa stimuleze formarea de tesut nou in locul celui distrus, iar in final sa se produca vindecarea. Este un proces de productie de tesut care evident necesita timp. Indiferent daca se administreaza medicamente sau nu, vindecarea necesita timp. Daca nu se administreaza medicamente, timpul de vindecare poate fi mai lung. Daca se administreaza medicamente, timpul de vindecare POATE FI MAI SCURT, dar nu se poate scurta sub limitele vitezei de reparare ale organismului, care este mai mare la copii si tineri sanatosi, decat la varstnicii care mai au si alte probleme de sanatate.

Asa cum borsul nu se poate face pe loc, indiferent de ingrediente (este nevoie ca fermentii sa actioneze o perioada de timp), nici o boala nu se poate vindeca pe loc, chiar cu perfuzii, sau transplant.

Perfuzia forum

Daca din geaseala nu s-a introdus bine perfuzia in vena si glucoza a intrat sub piele se intampla ceva?

In acest caz in functie de cantitatea de glucoza administrata si concentratia glucozei poate sa nu se intample nimic, sa se umfle trecator zona, sau sa se inroseasca usor, fenomene fara importanta pe termen lung.

Perfuzia cu glucoza este mai buna sau cea cu ser fiziologic?

Compozitia unei perfuzii difera in functie de necesitatile persoanei care face perfuzia. De aceea la unii este mai bine sa pui glucoza, la alti pacienti ser fiziologic sau altceva.

Cat timp trebuie sa tii regim dupa o perfuzie?

Nu trebuie sa tii regim dupa o perfuzie de obicei

Mama a fost diagnostica cu gastropareza diabetica a slabit foarte mult si continua sa vomite in fiecare zi de cateva luni i s-a dat un tratament cu medicamente este foarte atenta la ce mananca dar din pacate vomitul nu se opreste as vrea sa stiu daca exista alte metode de hranire sau ceva care sa o ajute sa ia putin in greutate pentru ca a devenit rahitica

Se poate face hranire prin perfuzie pentru perioade scurte de timp, sau prin introducerea unei sonde in stomac pe care se introduce hrana. Rahitismul nu are nici o legatura cu lipsa hranei pentru o scurta perioada de timp.

Soția mea are venele făcute praf. Cum se pot face perfuzii dacă doctorul nu-i poate găsi venele la urgență? Mă îngrozește faptul că o să o ciuruiască la infinit și fără rezultat. Am auzit despre o interventie chirurgicală pe venă. Cum se poate face această intervenție și dacă știe orice chirurg să facă acest lucru ?

In Romania nu doctorul pune perfuzii in mod obisnuit, ci asistenta medicala. In cazul in care nu este posibila abordarea unei vene de la membrele superioare sau inferioare, medicul  poate face punctia unei vene centrale  de la gat- vezi poza sau de la stinghia piciorului, acest lucru putand sa fie facut de medicii anestezisti sau chirurgi.

Autor: Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . De-a lungul anilor am fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 30 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

24 Comentarii

 1. Bună ziua!

  Mama mea (45 de ani) şi-a făcut analizele recent şi i-a ieşit deficit de fier (31, în condiţiile în care intervalul de referinţă este între 50 şi 150).
  Medicul de familie i-a spus că este o uşoară anemie cauzată de sângerările menstruale abundente (are fibrom uterin) şi i-a recomdat următorul tratament perfuzabil pe cinci zile: ringer 250 ml, venofer 1 fiola, vitamina C 1 fiola, vitamina B6 1 fiola.

  Problema este că după a treia doză de tratament local mâna i s-a înroşit şi s-a umflat. Apoi, a doua zi a început să o doară, şi-a scot branula şi a observat o suprafaţă întărită pe locul fostei branule şi continuă să o doară, să aibă temperatură local şi să nu-şi poată mişca mâna.

  Am citit pe net că ar putea fi o reacţie la administrarea paravenoasă a venoferului.
  Ce ar trebui să fac? Sunt suficiente aplicările locale cu gheaţă şi Lioton gel?

  Vă rog frumos să mă ajutaţi, dacă puteţi!

  Vă mulţumesc!

  • Orice tratament trebuie urmarit si ajustat de medicul curant, inclusiv pe parcursul sau.
   Deci, cel mai corect este sa va sfatuiti cu medicul curant
   Legea din ROmania interzice evaluarea medicala la distanta, cum este cea de pe net – art 31 din Codul deontologic medical. Ar fi .. cel putin ciudat ca eu sa recomand un tratament imaginandu-mi cam cum arata bolnavul, cam ce ar putea avea, si cam cum va merge cu tratamentul prescris de mine, sunt cam prea multe necunoscute pentru a avea un rezultat favorabil
   Cu stima

   • Înţeleg.

    Vă mulţumesc mult pentru răspuns şi pentru informaţiile interesante din articol!

    Aş fi vrut doar să aflu o părere despre reacţia la administrarea unei soluţii perfuzabile paravenos.

    Vă doresc o zi bună şi un an cu tot ce vă doriţi, domnule doctor!

    • In opinia mea unui bolnav nu ii folosesc pareri (le poate cauta pe net, ele sunt diferite si atunci ce faci… un scor de 3-2 sau 5-6?), ci are nevoie de certitudini.Asta inseamna ca medicul care isi spune parerea despre un caz medical, ori are date suficiente ca sa emita o parere cat mai aproape de realitate, ori nu isi spune parerea, pentru a nu prejudicia voit sanatatea bolnavului printr-o recomandare medicala eronata. Prefer sa fac recomandari doar acolo unde pot.
     Un an bun si dvs
     Cu stima

 2. ce se intampla daca am primit perfuzie cu glucoza expirata din luna august?

 3. Observ ca am tens ridicat 11-1/7 si culcat 8-9/6..trebuie sa fac perfuzii?inainte aveam mereu 12/7 dar beam multa cafea si cola..am tensiometru electronic.

 4. Buna seara! D-nu doctor as dori sa va intreb in cazul in care faci o perfuzie si serul in combinatie cu antibiotic intra sub piele, ca reactii adverse pot aparea ulceratii pe piele? Va intreb ptr ca am un caine mare caruia I s-a administrat ser cu antibiotic si toata partea dreapta este plina cu lichid si au inceput pur si simplu sa-i pice smocuri de par cu piele pe o zona foarte mare, in cazul asta ce credeti? Ar putea avea viata in pericol?! Stiu ca nu sunteti veterinar dar ca medic aveti o parere si as vrea sa stiu! Va multumesc si astept raspuns urgent!

 5. sotul meu a fost internat in spital si a facut in vena injectie cu antibiotice cum ar fii gentamicina cu ciprinol vena sa spart si a intrat injectia in mana a ramas cu o durere foarte mare ce se poate intampla si daca este ceva grav va multumesc

 6. buna ziua, cumnatul meu a fost recent diagnosticat cu cancer nasofaringian de cavum. I s-a extirpat tumora din gat, insa are ganglioni cancerigeni proeminenti, la care nu s-a intervenit chirugical. A inceput chimio/radio terapia la Bucuresti, de cateva zile, medicul l 0a sfatuit sa apeleze de pe acum la tub digestiv pentru hranire. aceasta datorita faptului ca pe durata radio chimioterapiei care este de 5/1, timp de 2 luni, nu va mai putea manca. Va rog sa imi spuneti ce presupune acest tub, nu am gasit prea multe lamuriri despre asta, plus ca este foarte spariat si ar vrea sa apeleze la perfuzii. Ce recomandati? multumesc

 7. am si eu o curiozitate daca ma duc la spital pt a cere sa mi se faca perfuzii cu glucoza pt ca sunt slabit si nu ma pot hrani singur. ma ajuta ? ce ziceti sau ma duc acolo si ma trezesc cu pro tvu pe cap ?

 8. Am si eu o întrebare la dv…Bunica mea are 92 de ani si sta la pat de 2 sapt ..are uterul cazut de ceva timp si din cauza vârstei nu se poate trata prin operație..este conștienta dar nu poate mânca din cauza k are limba foarte iritata..vroiam sa va întreb dk perfuzia este recomandata in cazul ei pt a o putea hidrata sau „hrăni”..Va multumesc si ast rasp Dvs !!

 9. Stimate domnule doctor, am o intrebare la care primesc sfaturi contradictorii:
  este bine sa facem perfuzii cu glucoza si ub „comlex”B, LA DOUA LUNI DUPA TRANSPLANT”
  Multumesc mult, Maria Budu

 10. Foarte bune informatiile. Multumim!

 11. Soția mea are venele făcute praf. Cum se pot face perfuzii dacă doctorul nu-i poate găsi venele la urgență? Mă îngrozește faptul că o să o ciuruiască la infint și fără rezultat. Am auzit despre o interbentie chirurgicală pe venă. Cum se poate face această intervenție și dacă știe orice chirurg să facă acest lucru ?

 12. buna ziua. as dori sa stiu daca din geaseala nu s-a introdus bine perfuzia in vena si glucoza a intrat sub piele se intampla ceva?

 13. buna am nevoie de un sfat mama mea are 54 de ani a fost diagnostica cu gastropareza diabetica a slabit foarte mult si continua sa vomite in fiecare zi de cateva luni i s-a dat un tratament cu medicamente este foarte atenta la ce mananca dar din pacate vomitul nu se opreste as vrea sa stiu daca exista alte metode de hranire sau ceva care sa o ajute sa ia putin in greutate pentru ca a devenit rahitica va rog sa imi spuneti cum sa o ajut

 14. Foarte bune informatiile, mai ales ca pe un forum citeam niste sfaturi ,ca ar trebuie ce-i slabi sa apeleze la perfuzii ca sa se ingrase,minim 6 pe zi.
  :)) Multumim

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.