Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie în Clinica Sante str Magura Vulturului 87. Tel 0758 751 841

Spital on line: cand sunt necesare perfuziile?

Dr Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog Bucuresti

Perfuziile contin in mare parte apa (peste 95%), unele zahar (glucoza), sau sare (ser fiziologic);ele sunt rareori necesare – in situatii de urgenta cand poate fi necesara echilibrarea glicemiei sau ionogramei sau cresterea tensiunii arteriale, administrarea lor nu este lipsita de unele efecte secundare, sunt utile atunci cand in solutia de perfuzie se administreaza si altceva – antibiotice, antiaritmice, diuretice, alte medicamente, iar efectul lor de „hranire” a organismului este apropiat de zero datorita continutului caloric scazut.

Oamenii au mare incredere in perfuzii, in primul rand pentru ca le considera foarte utile pentru „hranirea organismului”, apoi pentru ca le cred mai „puternice” ca metoda de tratament. De aceea, pentru a se vindeca repede, si pentru hranirea organismului, cred ca ar fi bine sa faca perfuzii

Ce sunt perfuziile?

Medicamentele care se perfuzeaza sunt diluate cu apa, deci practic perfuziile sunt reprezentate de apa (de obicei peste 90%) si altceva.

Cele mai obisnuite perfuzii administrate de medici si uneori solicitate de pacienti sunt:

 • Serul fiziologic, care contine apa 99,3% si sare (clorura de sodiu) 0,7%
 • Glucoza, care contine apa 90-95% si „zahar” (gulcoza) 5-10%

Cand sunt indicate perfuziile?

Perfuziile sunt rar indicate, de obicei in urmatoarele situatii:

 • Este indicata administrarea prin perfuzii atunci cand un medicament este din fabricatie administrabil doar prin perfuzie (la administrare pe cale bucala sau intramuscluara nu se absoarbe sau este foarte iritant.
 • Este indicat sa faci perfuzie arunci cand este nevoie de o actiune rapida a unui medicament, care se adauga in serul fiziologic sau glucoza perfuzata (soc, infarct, colica renala/biliara, tensiune scazuta, etc); ATENTIE: MEDICAMENTELE PERFUZABILE AU ACTIUNE RAPIDA, DAR ACTIUENA LOR ESTE MAI SCURTA SI POT SA AIBA SI EFECTE SECUNDARE RAPIDE SI POTENTIAL MAI GRAVE!!
 • Se pot prescrie perfuzii atunci cand pacientul are lipsa de apa (deshidratare) si nu o poate bea din diferite motive, sau lipsa sau dezechilibru de electroliti, care trebuie corectata rapid datorita riscutilor.

„Hranirea prin perfuzii” cu glucoza (considerata de pacienti „hranire artificiala„) este mai mult o gluma! O persoana obisnuita are nevoie zilnic de glucide 5g/kg, poteine si lipide cate 1g/kg, sodiu, potasiu, calciu,magneziu, clor, vitamine, etc

Un om care sta la pat are nevoie de minimum 1200 de calorii ca sa traiasca. Un litru de solutie perfuzabila de glucoza 5% are 200 de calorii, deci pentru „hranirea” unui om, ar fi nevoie de 5 litri de solutie de glucoza 5% !!. Ori, o asemenea cantitate de apa este greu de suportat de un om, care mai este si bolnav, apoi omul are nevoie zilnic nu numai de calorii (glucoza aduce organismului doar calorii), ci si de proteine si lipide, care nu se gasesc in solutiile perfuzabile uzuale . Rezervele de energie ale unui organism uman normal ca greutate, sunt suficiente pentru multe zile de nemancare, fara nici un fel de perfuzie, dar apa este necesara zilnic. Pe de alta parte, asa cum ne ferim permanent de medicamente „chimice”, artificiale, este evident ca o hranire.. naturala pe cale bucala, cu care este obisnuit organismul, este mai benefica decat una injectabila in care medicul introduce ce crede el, dar nu totdeuna are la dispozitie tot ce este necesar, sau nu poate intui nevoile organismuui din acel moment

Organismul uman are suficiente rezerve de vitamine pentru mai multe saptamani/luni, deci nu este nevoie de administrarea lor pentru „hranire”, ci doar atunci cand exista o boala data de lipsa unei vitamine (anemie Biermer, lipsa de acid folic sau vitamina D, scorbut, etc).

Administrarea de vitamine pentru „intarirea organismului” este o alta gluma!! Daca un organism este slabit de boala, trebuie tratata cauza slabirii, deci boala, altfel nu se obtine nici o „intarire a organismului” daca boala merge inainte.

In schimb apa este absolut necesara zilnic in cantitate de cel putin 1,5 litri iar daca pacientul nu o poate bea, si nu are edeme, apa trebuie introdusa prin perfuzii.Dar ,atentie, apa se produce si in urma reactiilor chimice din organism,asa cum am invatat la chimie in scoala, deci atunci cand o perioada scurta nu poti sa bei apa, organismul se poate folosi de aceasta apa metabolica proprie.

Efectele secundare ale perfuziilor.

Tratamentul perfuzabil cu glucoza si ser fiziologic (justificat sau nu din punct de vedere medical) poate fi urmat de efecte secundare:

 • Incarcarea exagerata a vaselor de sange cu apa, care la randul ei are efecte secundare
  • Suprasolicitarea inimii – si de obicei sunt cerute perfuzii la bolnavii de inima
  • Trecerea apei in plamani (edem pulmonar)
  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Suprasolicitarea rinichilor
 • Trecerea apei sub piele cu aparitia de edeme – si sunt cerute perfuzii la bolnavii cu edeme
 • Diluarea exagerata a sangelui, cu scaderea capacitatii sale de a transporta oxigen la tesuturi, scaderea concentratiei electrolitilor din sange
 • Risc de infectie – septicemie- de la cateterele pe care se administreaza perfuzia
 • Leziuni locale la locul de perfuzie (ruperea venelor, iritatiile venei sau tesutului vecin, hematoame, ulceratii, etc)
 • Scaderea poftei de mancare datorita incarcarii organismului cu glucoza

Administrarea unui medicament in perfuzie, face ca boala sa se vindece mai repede?

Dupa cum stitim pentru vindecarea ranii unui pom este nevoie de timp, vindecarea nu se face instantaneu, indiferent ce solutii folosesti.

Pentru vindecarea unei boli, unei rani, unei leziuni la un om, este de asemenea nevoie de timp. Este nevoie ca organismul sa depisteze leziunea, sa reactioneze prin unele substante, acestea sa stimuleze inmultirea unor celule, care trebuie sa se deplaseze la locul leziunii, sau sa produca la randul lor alte substante, care sa stimuleze formarea de tesut nou in locul celui distrus, iar in final sa se produca vindecarea. Este un proces de productie de tesut care evident necesita timp. Indiferent daca se administreaza medicamente sau nu, vindecarea necesita timp. Daca nu se administreaza medicamente, timpul de vindecare poate fi mai lung. Daca se administreaza medicamente, timpul de vindecare POATE FI MAI SCURT, dar nu se poate scurta sub limitele vitezei de reparare ale organismului, care este mai mare la copii si tineri sanatosi, decat la varstnicii care mai au si alte probleme de sanatate.

Asa cum borsul nu se poate face pe loc, indiferent de ingrediente (este nevoie ca fermentii sa actioneze o perioada de timp), nici o boala nu se poate vindeca pe loc, chiar cu perfuzii, sau transplant.

Perfuzia forum

Daca din geaseala nu s-a introdus bine perfuzia in vena si glucoza a intrat sub piele se intampla ceva?

In acest caz in functie de cantitatea de glucoza administrata si concentratia glucozei poate sa nu se intample nimic, sa se umfle trecator zona, sau sa se inroseasca usor, fenomene fara importanta pe termen lung.

Perfuzia cu glucoza este mai buna sau cea cu ser fiziologic?

Compozitia unei perfuzii difera in functie de necesitatile persoanei care face perfuzia. De aceea la unii este mai bine sa pui glucoza, la alti pacienti ser fiziologic sau altceva.

Cat timp trebuie sa tii regim dupa o perfuzie?

Nu trebuie sa tii regim dupa o perfuzie de obicei

Mama a fost diagnostica cu gastropareza diabetica a slabit foarte mult si continua sa vomite in fiecare zi de cateva luni i s-a dat un tratament cu medicamente este foarte atenta la ce mananca dar din pacate vomitul nu se opreste as vrea sa stiu daca exista alte metode de hranire sau ceva care sa o ajute sa ia putin in greutate pentru ca a devenit rahitica

Se poate face hranire prin perfuzie pentru perioade scurte de timp, sau prin introducerea unei sonde in stomac pe care se introduce hrana. Rahitismul nu are nici o legatura cu lipsa hranei pentru o scurta perioada de timp.

Soția mea are venele făcute praf. Cum se pot face perfuzii dacă doctorul nu-i poate găsi venele la urgență? Mă îngrozește faptul că o să o ciuruiască la infinit și fără rezultat. Am auzit despre o interventie chirurgicală pe venă. Cum se poate face această intervenție și dacă știe orice chirurg să facă acest lucru ?

In Romania nu doctorul pune perfuzii in mod obisnuit, ci asistenta medicala. In cazul in care nu este posibila abordarea unei vene de la membrele superioare sau inferioare, medicul  poate face punctia unei vene centrale  de la gat- vezi poza sau de la stinghia piciorului, acest lucru putand sa fie facut de medicii anestezisti sau chirurgi.

Despre mine

Sunt Dr Ditoiu M Alecse Valerian, medic primar boli interne, gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva, sunt doctor in medicina.

Dupa terminarea facultatii cu summa cum laude, primul pe tara cu medica generala zece (sef de promotie), am facut

 • 3 ani de stagiatura in Bucuresti,
 • 3 ani la tara la dispensar
 • apoi am intrat prin concursuri succesive la Centrala Industriei Medicamentelor si Preparatelor Cosmetice, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca, Institutul national de Medicina Sportiva, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti si Institutul clinic Fundeni Bucuresti am luctat cca 30 de ani, adica pana in iunie 2019.

In cel mai mare spital din Romania, Spitalul Fundeni am ingrijit tot ce se poate, cazuri de complexitate diferita – de la cele mai simple, pana la complicatii extreme- specifice acestei institutii medicale.

La Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti timp de 30 de ani  am pregatit pentru profesia medicala mii de studenti la medicina (unii au ajuns acum profesori, sefi de sectie sau directori de spital), medicii rezidenti si specialisti.

Unde lucrez acum?

In prezent imi folosesc aceasta vasta experienta medicala avand un cabinet de consultatii gastroenterologie si hepatologie in Clinica Sante din Bucuresti.

Ce bolnavi vin la consultatii?

Cam 90% dintre bolnavii pe care ii vad la cabinet nu au fost niciodata la mine la spital, iar 10% sunt o parte dintre bolnavii pe care i-am urmarit si la spital (ceilalti au ramas in urmarirea spitalului).

Multi dintre bolnavi au mai fost si la alti medici si vor o a doua opinie medicala, , unii vin din alte tari (evident sunt romani) unde locuiesc acum, si nu prea sau adaptat la asistenta medicala de acolo (in special din Anglia, Germania, Suedia, Norvegia, Irlanda, Moldova, SUA, Canada, si mult mai putini din Franta, Spania sau Italia).

Foarte multi sunt tineri, unii studenti, cu probleme nu foarte grave dar persistente, dar vad si pacienti cu mari probleme de sanatate, in special bolnavi hepatici.

Cel mai des solicita consultatii bolnavi cu gastrita, probleme cu colecistul – frecvent pietre la fiere-ulcer, boala de reflux gastroesofagian, ciroza, steatoza hepatica, hepatita cronica virala B sau C, dar deseori nu au un diagnostic si vin pentru simptome persistente- dureri abdominala, balonare, diaree sau constipatie, scadere in greutate, scaune cu sange, greata, transaminaze mari, noduli in ficat sau modificari de fiere gasite la ecografie, etc.

Ma asteptam ca, dupa ce am vazut zeci de ani bolnavi cu cela mai diverse, grave si ciudate boli in spitalul Fundeni, activitatea de acum sa mi se para banala si plictisitoare. Partea interesanta este ca acum activitatea mi se pare parca mai atractiva, asta pentru ca am timp suficient sa cunosc in detaliu situatia medicala a bolnavilor si sa cunosc si omul nu numai bolnavul si pe de alta parte, bolile fiind mai putin grave, bolnavii pleaca mai ….veseli de la mine, este desigur  mai placut sa dai vesti bune decat proaste…

Datorita numarului mare de solicitari la cabinet, perioada de asteptare este de 5-15 zile de la solicitare. In caz de urgenta, incercam sa face programarea cat  mai repede, uneori chiar in ziua solicitarii, pe locurile celor care- din diferite motive- nu pot veni la consult (de obicei este un astfel de loc zilnic).

Activitate pe net

De peste 10 ani am mai multe siteuri care ofera gratuit informatii medicale celor interesati in mii de articole redactate la un nivel de intelegere mediu www.hepatite.ro, www.despreboli.ro, www.clinicagastroenterologie.ro, www.hepatolog.ro  si www.helpme.ro. Sunt mii de ore de munca de adunare a materialelor, redactare, verificare si reverificare a textelor si punere la zi a articolelor medicale (care trebuiesc aduse la zi permanent).

Va urez sanatate maxima si… sa nu aveti nevoie de medic, decat pentru controalele de rutina

Pentru cei care totusi considera ca au nevoie  de experienta mea pentru o a doua opinie medicala pentru problemele de sanatate, programarea se face la numarul de telefon de pe site 0758 751 841,  sau direct apasand butonul din josul ecranului stanga al telefonului mobil.
In dreapta aveti butonul cu harta localizarii clinicii, sau prin formularul de solicitare programare on line care este in partea dreapta sus a paginii de web
Daca doriti sa gasiti informatii despre problema dvs de sanatate, tastati pe Google drditoiu si va puteti informa de pe siteu-rile mele

50 de comentarii la „Spital on line: cand sunt necesare perfuziile?

 1. Bună ziua, tatăl meu a fost diagnosticat cu o tumora la caile biliare, în urma unor biopsii luate în timpul unor drenaje biliare a ieșit ca nu este neoplazie! Acum tatăl meu s-a internat pentru rezecția tumorii, dar domnul doctor în urma unor investigații făcute nu ne-a dat un pronostic prea bun! Exista riscul sa moara după operație! Dacă renunță la operație, putem sa ii mai delungim viata numai cu stent uri biliare! Are o vârstă și ne este frica ca inima și ficatul vor ceda, pe când cu acele drenaje biliare el se simte foarte bine!

  • BUna ziua
   Nu am inteles cu ce va pot ajuta.
   Prognosticul unui bolnav il stabileste mult mai bine medicul care are toate datele pacientului, decat altul catre stie despre pacient doar doua fraze.
   Deci, este de preferat sa ii puneti aceste intrebari medicului curant, care va poate explica de ce lucrurile trebuiesc facute intr-un fel sau alt fel
   Cu stima

 2. Buna ziua, domnule doctor Ditoiu. Va rog frumos sa ma ajutati cu o schema de tratament cu arginina pentru o pacienta bolnava de cancer colorectal cu multiple metastaze (hepatice, pulmonare, ovariene, carcinomatoza peritoneala), ascita. A facut chimioterapie o perioada indelungata si acum este in situatia in care nu mai are niciun fel de tratament. Medicul oncolog ne-a spus sa il cautam cand o sa-i fi mai rau, nu ne-a spus nimic despre cum sa-i fie mai bine. Ia spironolactona 2×50/zi si furosemid 1×40/zi pentru ascita, starea este acceptabila date fiind conditiile, mananca, se deplaseaza prin casa, dar as vrea sa o ajut si m-am gandit la niste perfuzii cu arginina. Deja ii dau zilnic Sargenor, aspartat de arginina, solutie buvabila 2 fiole/zi si va rog mult sa-mi spuneti cate perfuzii cu arginina ar fi recomandate, pe luna. A facut deja 8 pefuzii, flacoane de 500 de ml, nu a avut nicio reactie secundara, si starea de oboseala s-a mai ameliorat putin. Va multumesc frumos.

 3. Buna seara!
  Va rog mult sa-mi spuneti daca exista perfuzii care se fac pentru inlocuirea hranei unui pacient cu carcimatoza peritoneala care sa nu contina glucoza. Este hranit 80% cu perfuzii care contin 19%glucoza ceea ce mi se pare crima avand in vedere ca are cancer. Va multumesc!

  • Orice perfuzie care hraneste organismul, hraneste toate celule din organism, inclusiv pe cele canceroase. Lipsa de hranirea a organismului cu scopul de a nu hrani celulele canceroase, duce la moartea celulelor normale in primul rand – cele canceroase fiind mai rezistente decat cele normale murind ultimele.
   Exista numeroase solutii perfuzabile de hranire, medicul curant poate face o schema care sa i se potriveasca fiecarui bolnav, cu caracteristicile sale
   Cu stima

 4. Buna ziua,

  Se poate folosi perfuzia de glucoza pentru o batranica care de cateva zile a inceput sa nu mai manance, bea doar apa, zice ca nu are dureri, doar ca nu mai poate manca, nici pofta de mancare nu mai are si momentan este doar pe lichide, supe si nici alea nu le mananca prea mult(doar cateva linguri). Acum o luna a fost externata din spital, a fost bine cam o saptamana si dupa aceea a inceput sa stea la pat. La spital i-au iesit analizele bune, singura problema cu care ar fi gasit-o ar fi un chist (febrom ovarian cam de 7 cm cu recomandarea de-al scoate, dar fiind prea batrana si neavand dureri de burta si posibil ca acest chist sa fie de multi ani, dar doar acum descoperindu-l, am hotarat ca sa nu se mai faca aceasta operatie). Intre timp a fost tintuita la pat si de o saptamana nu se mai poate misca de la brau in jos, fiind netransportabila si sta doar intr-o anumita pozitie in pat.
  Vreau sa va intreb daca ar fi indicat sa ii facem perfuzii cu glucoza sau ce anume ar trebui sa ii mai dam, ca refuza mancarea din motiv ca nu mai poate inghitii.
  Va multumesc, o zi buna!

 5. Varsta 35 ani. La 16 ani am fost operat de chist hidatic la ficat.Si am inteles ca am fost si in jurul varstei de doi ani in Spital tot cu probleme la ficat ( mi s-a dat ceva greu de mancat ). Am mereu transaminazele usor marite,ficatul marit si dureri din cand in cand,oboseala. Nu fumez,nu beau. Odihna nu prea merge ca lucrez si am si doi copii acasa.Regim iar greu ca sunt gurmand 🙂 Ce ramane de facut ca sa nu ajung la ciroza? Liv 52 si alte chestii din astea are rost sa iau mereu?

  • Diagnosticul corect al unui bolnav se pune pe baza urmatoarelor elemente
   !, Anamneza(discutia cu bolnavul referitor la simptomele bolii)
   2. Examinarea bolnavului
   3.Prescrierea si interpretarea explorarilor
   4. Proba terapeutica.
   Fara respectarea acestui protocol, riscul de a gresi diagnosticul si indicatiile sunt foarte mari. Nu este suficient sa stii varsta, sexul si cateva simptome, pentru a face un bilant medical corect si complet. Daca eu as spune unui mecanic „Toyota RaAV4, 1600cmc, 1987, zgomot la motor, merge greu, putere mica, nu trage la deal, este grav, ce sa fac cat costa reparatia?”, credeti ca imi spune ce are masina?
   Tocmai de aceea, legea din Romania interzice evaluarea si recomadnarile medicale fara consultul pacientului
   Date medicale TEORETICE despre transaminaze, durerea din dreapta, ciroza, gasiti pe site
   Cu stima

 6. Buna seara.Sotului meu i-au plecat pe uretere pietrele de la rinichi iar alartaieri i-au pus perfuzie cu clorura de sodiu in care i-au pus calmante cei de la urgenta.
  Azi-dimineata a fost iarasi la urgenta tot pentru aceeasi problema si,i-au pus din nou perfuzie cu aceeasi solutie.Durerile au scazut in intensitate dar se simte foarte rau.Are temperatura 38 cu 4 si dureri de cap,greata si stare de rau general.Tensiunea arteriala 120/78/75. Are 130 kg si 1,90 inaltime si probleme cu tensiunea (de obicei cam mare dar nu mai ia pastile,lua tritace).Ce este de facut,sa mergem iar la urgenta? Daca putem face ceva la domiciliu va rog din suflet sa-mi spuneti,multumesc mult.

 7. Buna ziua ;am si eu o problema grava ,mama mea a facut tratament cu ciprinol timp de 17 zileȘ 2 fiole de 100mg /10 ml dimineata si doua seara,dupa tratament chira si in timpul lui i_a venit sa vomite,iar acuma a cazut de tot la pat ,ostare de lesin aproape ,are senzatii de voma si nu varsa ,dureri de cap,ameteli,insomnii.Ce e de fcaut cat mai repede in situatia actuala.

 8. Buna ziua, tatal meu a fost operat de ocluzie intestinala, s-a descoperit ca era infundat si in partea de jos a stomacului…este hranit doar prin perfuzii, are sonda gastrica si poate bea apa, intrebarea este poate avea scaun daca nu mananca?

 9. Stimate domnule doctor,
  tatal meu de 83 de ani a suferit un AVC si are semipareza la mana si piciorul stang. Acum, la jumatate de an dupa eveniment a fost internat pentru tratarea unei bronsite si i s-a administrat perfuzii inclusiv impotriva deshidratarii. Mananca foarte putin si imi fac griji daca dupa externare va fi capabil sa se hraneasca acasa. Credeti ca – cel putin – pentru hidratare ar fi posibil sa ii administreze mama mea ACASA perfuzii?
  Multumesc anticipat.

 10. Bună ziua. Am o întrebare. Dacă mi s-a administrat o injecție cu cefort ce a mers paravenos ar trebui repetata doza sau se va absorbi din țesut? Mulțumesc mult

 11. Bună ziua!

  Mama mea (45 de ani) şi-a făcut analizele recent şi i-a ieşit deficit de fier (31, în condiţiile în care intervalul de referinţă este între 50 şi 150).
  Medicul de familie i-a spus că este o uşoară anemie cauzată de sângerările menstruale abundente (are fibrom uterin) şi i-a recomdat următorul tratament perfuzabil pe cinci zile: ringer 250 ml, venofer 1 fiola, vitamina C 1 fiola, vitamina B6 1 fiola.

  Problema este că după a treia doză de tratament local mâna i s-a înroşit şi s-a umflat. Apoi, a doua zi a început să o doară, şi-a scot branula şi a observat o suprafaţă întărită pe locul fostei branule şi continuă să o doară, să aibă temperatură local şi să nu-şi poată mişca mâna.

  Am citit pe net că ar putea fi o reacţie la administrarea paravenoasă a venoferului.
  Ce ar trebui să fac? Sunt suficiente aplicările locale cu gheaţă şi Lioton gel?

  Vă rog frumos să mă ajutaţi, dacă puteţi!

  Vă mulţumesc!

  • Orice tratament trebuie urmarit si ajustat de medicul curant, inclusiv pe parcursul sau.
   Deci, cel mai corect este sa va sfatuiti cu medicul curant
   Legea din ROmania interzice evaluarea medicala la distanta, cum este cea de pe net – art 31 din Codul deontologic medical. Ar fi .. cel putin ciudat ca eu sa recomand un tratament imaginandu-mi cam cum arata bolnavul, cam ce ar putea avea, si cam cum va merge cu tratamentul prescris de mine, sunt cam prea multe necunoscute pentru a avea un rezultat favorabil
   Cu stima

   • Înţeleg.

    Vă mulţumesc mult pentru răspuns şi pentru informaţiile interesante din articol!

    Aş fi vrut doar să aflu o părere despre reacţia la administrarea unei soluţii perfuzabile paravenos.

    Vă doresc o zi bună şi un an cu tot ce vă doriţi, domnule doctor!

    • In opinia mea unui bolnav nu ii folosesc pareri (le poate cauta pe net, ele sunt diferite si atunci ce faci… un scor de 3-2 sau 5-6?), ci are nevoie de certitudini.Asta inseamna ca medicul care isi spune parerea despre un caz medical, ori are date suficiente ca sa emita o parere cat mai aproape de realitate, ori nu isi spune parerea, pentru a nu prejudicia voit sanatatea bolnavului printr-o recomandare medicala eronata. Prefer sa fac recomandari doar acolo unde pot.
     Un an bun si dvs
     Cu stima

 12. Observ ca am tens ridicat 11-1/7 si culcat 8-9/6..trebuie sa fac perfuzii?inainte aveam mereu 12/7 dar beam multa cafea si cola..am tensiometru electronic.

 13. Buna seara! D-nu doctor as dori sa va intreb in cazul in care faci o perfuzie si serul in combinatie cu antibiotic intra sub piele, ca reactii adverse pot aparea ulceratii pe piele? Va intreb ptr ca am un caine mare caruia I s-a administrat ser cu antibiotic si toata partea dreapta este plina cu lichid si au inceput pur si simplu sa-i pice smocuri de par cu piele pe o zona foarte mare, in cazul asta ce credeti? Ar putea avea viata in pericol?! Stiu ca nu sunteti veterinar dar ca medic aveti o parere si as vrea sa stiu! Va multumesc si astept raspuns urgent!

 14. sotul meu a fost internat in spital si a facut in vena injectie cu antibiotice cum ar fii gentamicina cu ciprinol vena sa spart si a intrat injectia in mana a ramas cu o durere foarte mare ce se poate intampla si daca este ceva grav va multumesc

 15. buna ziua, cumnatul meu a fost recent diagnosticat cu cancer nasofaringian de cavum. I s-a extirpat tumora din gat, insa are ganglioni cancerigeni proeminenti, la care nu s-a intervenit chirugical. A inceput chimio/radio terapia la Bucuresti, de cateva zile, medicul l 0a sfatuit sa apeleze de pe acum la tub digestiv pentru hranire. aceasta datorita faptului ca pe durata radio chimioterapiei care este de 5/1, timp de 2 luni, nu va mai putea manca. Va rog sa imi spuneti ce presupune acest tub, nu am gasit prea multe lamuriri despre asta, plus ca este foarte spariat si ar vrea sa apeleze la perfuzii. Ce recomandati? multumesc

 16. am si eu o curiozitate daca ma duc la spital pt a cere sa mi se faca perfuzii cu glucoza pt ca sunt slabit si nu ma pot hrani singur. ma ajuta ? ce ziceti sau ma duc acolo si ma trezesc cu pro tvu pe cap ?

   • Buna seara!! Am si eu o rugaminte,daca ma puteti ajuta,in urma cu o luna m-a prins gripa,aveam febra,dureri de gat,musculare,frisoane,simptome specifice unei viroze,am luat acasa cefalexina de 500mg,cu nutofen forte si cv prafuri de raceala,peste 3 zile m-am dus la spital,deoarece tot mai faceam un pic de febra dar am inceput sa tusesc si ma durea capul…Acolo fara nici un consult o doctorita mi-a facut internarea,dar nu mi-a administrat nimic decat perfuzii cu glucoza,calciu,vit b1,b,12,b6 timp de 7 zile ,si mi-a spus sa continui tot cu tratamentul de acasa,in primele 2 zile mi-a bagat si cate 250 mg de manitol..Vreau sa va spun ca de atunci ma simt ft ametita,slabita fara pofta de mancare,ceea ce nu simteam inainte de perfuzii. Va rog daca ma puteti ajuta sa ies din starea asta….

    • Orice logica spune ca un bolnav trebuie sa fie vazut de medic pentru a se putea aprecia situatia lui medicala, si trebuie revazut de medic pentru a se aprecia evolutia starii lui medicale. De altfel legea din ROmania interzice evaluarea medicala la distanta- cum este cea de pe net datorita risculu ide eroare. Daca acest tip de .. asistenta medicala ar fi posibil, medicii de familie si-ar face portaluri in care ar consulta pe net, spre binele si comoditatea pacientilor si a lor
     . Cu stima

 17. Am si eu o întrebare la dv…Bunica mea are 92 de ani si sta la pat de 2 sapt ..are uterul cazut de ceva timp si din cauza vârstei nu se poate trata prin operație..este conștienta dar nu poate mânca din cauza k are limba foarte iritata..vroiam sa va întreb dk perfuzia este recomandata in cazul ei pt a o putea hidrata sau „hrăni”..Va multumesc si ast rasp Dvs !!

 18. Stimate domnule doctor, am o intrebare la care primesc sfaturi contradictorii:
  este bine sa facem perfuzii cu glucoza si ub „comlex”B, LA DOUA LUNI DUPA TRANSPLANT”
  Multumesc mult, Maria Budu

 19. Soția mea are venele făcute praf. Cum se pot face perfuzii dacă doctorul nu-i poate găsi venele la urgență? Mă îngrozește faptul că o să o ciuruiască la infint și fără rezultat. Am auzit despre o interbentie chirurgicală pe venă. Cum se poate face această intervenție și dacă știe orice chirurg să facă acest lucru ?

 20. buna ziua. as dori sa stiu daca din geaseala nu s-a introdus bine perfuzia in vena si glucoza a intrat sub piele se intampla ceva?

 21. buna am nevoie de un sfat mama mea are 54 de ani a fost diagnostica cu gastropareza diabetica a slabit foarte mult si continua sa vomite in fiecare zi de cateva luni i s-a dat un tratament cu medicamente este foarte atenta la ce mananca dar din pacate vomitul nu se opreste as vrea sa stiu daca exista alte metode de hranire sau ceva care sa o ajute sa ia putin in greutate pentru ca a devenit rahitica va rog sa imi spuneti cum sa o ajut

Lasă un comentariu

programari
Catre clinica