Dr Ditoiu AV, medic gastroenterolog - hepatolog la Spitalul Fundeni, Sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Cabinet privat de gastroenterologie
Dr Ditoiu-activitate medicala

Endoscopia digestiva superioara: forum

Dr Alecse Valerian Ditoiu, Spitalul Fundeni

Endoscopia digestiva desi neplacuta este suportabila, durerea este minima, iar daca nu se face anestezie imediat dupa endoscopie este posibila alimentatia normala. Intrebarile provin de la pacientii mei sau din cautarile dvs pe site.

Materialul se va completa pe parcurs:

1. Se poate bea dupa endoscopia digestiva superioara?

Da, se poate bea apa chiar imediat dupa endoscopia digestiva superioara.

2. La cat timp dupa endoscopia digestiva superioara se poate manca?

Se poate manca imediat dupa endoscopia digestiva superioara

3. Endoscopia digestiva superioara doare?

Endoscopia digestiva superioara se poate insoti de o usoara jena la inghitire, daca explorarea a fost mai dificila dar nu creeaza probleme. De obicei bolnavul are greata, dar nu si durere.

4. Cat dureaza o endoscopie digestiva superioara?

Durata endoscopiei digestive superioare este in functie de manevra care se efectueaza odata cu endoscopia (polipectomie, biopsie, ligaturea de varice, etc); in general durata este sub 10 minute, dar poate dura si doua minute.

5. Daca ai dureri de stomac este nevoie sa faci endoscopia digestiva superioara?

Nu totdeauna trebuie sa faci endoscopia digestiva superioara daca ai DOAR dureri de stomac; medicul poate decide un tratament de proba, care daca este eficient, poate face ca endoscopia sa nu mai fie necesara.

6. Cu cat timp inainte de endoscopia digestiva superioara nu trebuie sa mananci?

In principiu cu 6 ore inainte de endoscopia digestiva superioara nu se mananca, iar masa trebuie sa fie mai usoara.

7. Am facut endoscopie digestiva superioara si mi-au gasit alimente in stomac, desi si nu mancasem, de ce?

Probabil aveti o tulburare a evacuarii continutului stomacului, sau ati mancat alimente greu digerabile la ultima masa, am avut astfel de cazuri

8. Ce inseamna sa faci endoscopie digestiva superioara?

Prin endoscopie digestiva superioara (esofago-gastro-duodenoscopie numita impropriu si gastroscopie) se exploreaza partea superioara a tubului digestiv – faringe, esofag, stomac si duoden- cu un sistem de iluminare si captare de imagini bazat pe fibre optice flexibile. Imaginea se poate vedea doar de catre medicul explorator (fibroscopie, este un sistem de explorare mai vechi, pe cale de disparitie), sau se poate afisa pe un ecran, fiind vizibila de mai multi medici; imaginea se poate inregistra pe un suport electronic (CD, stick de memorie) sau se poate imprima pe hartie.

9.  Ce diferenta este intre endoscopia digestiva superioara si examenul radiologic cu bariu?

Unele modificari mai mici de mucoasa nu se vad la examenul cu bariu, examenul cu bariu nu poate preciza natura leziunilor, si nu permite prelevarea de biopsii. Deci, endoscopia digestiva este superioara examenului cu bariu.

10. Cum se numeste endoscopia stomacului?

Endoscopia stomacului se numeste gastroscopie, cea a esofagului esofagoscopie si cea a duodenului – duodenoscopie. Toate trei explorarile sa fac odata, numindu-se global endoscopie digestiva superioara.

11. Este bine sa faci endoscopie digestiva sau sa iei capsula endoscopica?

Endoscopia permite o explorare mai amanuntita si repetata a tractului digestiv superior, prelevarea de biopsii si este mai ieftina (cea cu capsula costa cca 1000 euro). Capsula este mai usor de suportat.

12. La cat timp poti repeta  endoscopia digestiva superioara?

Endoscopia digestiva superioara sau colonoscopia se pot repeta oricand, chiar in aceeasi zi daca este nevoie.

13. Ce poti manca dupa endoscopia digestiva superioara?

Dupa endoscopia digestiva superioara poti manca obisnuit. Daca s-a facut si biopsie trebuie evitat alcoolul, condimentele , mancarurile prea fierbinti, prajelile.Doua ulcere

14.Buna ziua,tocmai am fost diagnosticata cu 2 ulcere,de emotie nu am mai fost in stare sa intreb ce inseamna mai exact ,puteti sa imi spuneti si mie va rog frumos ce inseamna !

Doua ulcere inseamna ….doua rani pe organul respectiv – vezi foto

15.Am 21 de ani si-am facut endoscopie digestiva superioara si mi-a fost pus diagnosticul de reflux biliar in cantitate destul de mare, asa exprimandu-se doamna doctor. Care ar putea fi cauzele acestui lucru si ce tratament ar fi cel mai indicat?

Reflux biliar = trecerea bile in stomac; poate cauza ulcer sau gastrita – vezi poza. Cauzele si tratamentul – in cazul dvs – le poate preciza doar medicul dvs.

16. Mi s-a gasit la endoscopia digestiva superioara o tumora de cca 5cm pe mica curbura. Ati vazut asa ceva, cum evolueaza?

Am avut astfel de cazuri, evolutia tumorii la o persoana tine de foarte multi factori, deci nu se poate preciza doar stiind ca exista o tumora. In principiu la o astfel de tumora eu fac biopsie (sau o scot endoscopie daca este posibil), iar in functie de examenul histopatologic, recomand interventie chirurgicala sau tratament cu medicamente.

17. Am facut endoscopie digestiva superioara la stomac, mi s-a spus ca am gastrita. Poate sa dea in ulcer?

Uneori gastrita poate evolua catre ulcer, am avut astfel de situatii.

18. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.

Daca aveti probleme digestive, inclusiv sangerari, trebuie sa faceti ca atunci cand aveti probleme cu masina: sa mergeti la un specialist (gastroenterolog respectiv mecanic) iar acesta dupa examinare sa va spuna ce trebuie sa faceti

19. Unde se poate face endoscopie digestiva in Bucuresti?

Sunt foarte mute cabinete de stat sau private unde se poate face endoscopie digestiva superioara; daca doriti la noi puteti face o programare – clinica este in Vatra Luminoasa, pe langa Arena Nationala.

20. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.

Pentru ca o sangerare din stomac sa se elimine prin anus ca sange rosu (nu negru ca pacura ca de obicei), este nevoie de o mare cantitate de sange, care de obicei se insoteste de simptome serioase (ameteli, dureri abdominale, greata, etc). Aveti pe site cauzele de scaun cu sange

21.Am facut o endoscopie si ma simt rau, am dureri balonari, greata, ce sa fac? Sa vin la unconuslt la dvs?

Daca aveti probleme dupa endoscopie, cel mai .. normal lucru este sa mergeti  la medicu lcare a facut endoscopia, iar acesta dupa examinare sa va spuna ce trebuie sa faceti

22,Buna ziua, anul trecut am facut o gastroscopie cu biopsie, la cat timp se poate repeta biopsia?

Biopsia se poate repeta ori de cate ori trebuie, repetarea nu are efecte secundare suplimentare fata de a prima biopsie

Daca aveti probleme gastroenterologice puteti solicita o programare la consultatie ,  completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
Powered by Booking Calendar

ATENTIONARE

Recomandarile de pe site sunt generale, ele trebuind sa fie personalizate de un medic consultant pentru fiecare pacient, si modificate in functie de evolutia situatiei; o recomandare perfect valabila in acest moment poate fi eronata in situatia bolnavului de peste cateva ore sau chiar daunatoare, de aceea datele postate pe site sunt doar informative pentru pacienti, si nu inlocuiesc recomandarile date de medicul  dvs curant gastroenterolog.

Dr Ditoiu Alecse Valerian

Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie (media generala 10) . Fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic rezinent in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , apoi la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In prezent sunt medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara colonoscopie la Institutul clinic Fundeni si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania). In peste 35 de ani de practica medicala am efectuat cca 100. 000 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 10.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice

38 thoughts on “Endoscopia digestiva superioara: forum

 1. Sotul meu are hemofilie de tip A cu factor VIII < 0,03. Are dg Boala von Willebrand. Poate sa faca endoscopie digestiva ?

 2. Buna ziua.am facut o endoscopie sí este deja a doua zi de la interventie si nu ma simt bine! Am dureri abdominale .astazi am avut si diaree. Nu apar urme de sange sí nici nu vomit.insa am doar starea de voma si aceste dureri care uneori imi dau senzatia ca mà sufoc! Am nevoie de un sfat. .mentionez ca am facut si un test de biopsie.pe filmare se vede acolo unde se recolteaza proba cum curge sange. Sunt foarte speriata. Dupa toata aceasta experienta nu am nimic la stomac din rezultatul endoscopiei..dar m am ales cu aceste stari. Este ca un calvar

 3. Buna seara.As dori daca se poate un Domn Doctor sami raspunda si mie la rezultatele ce leam facu la endoscopie. Bulbul duodenal cu parcelara severa ce inseamna va rog frumos sami raspunda cineva va multumesc.

 4. BUna ziua,

  Anul trecut am facut o radioscopie la stomac cu rezultatul urmator: stomac cu fornix mic cu moderata hipersecretie, pliuri paralele,evacuare pilorica ritmica,bulb si cadru duodenal cu edem de mucoasa,staza pe L3,moderata aerocolie.Anul acesta am facut o endoscopie in urma caruia medicul mi-a spus ca nu am nici o problema la stomac si ca durerile pe care la am pot fi si de la coloana.Ma balonez mai tot timpul.
  Multumesc pentru raspuns.

 5. Bună ziua, am o problemă din luna Noiembrie 2016 și m-am tot chinuit să văd ce am. Am făcut în repetate rânduri analize , ecografii abdominale iar rezultatele analizelor și eco au ieșit foarte bune dar mie îmi era tot rău. Stări de vomă , scaune dese, am ținut regim alimentar o perioadă deoarece inițial fusesem diagnosticata cu enterlocolita ,dar după o perioadă de regim durerea a revenit. Și am ajuns din nou in spital. Analize peste analize toate bune. Recent am fost la un control la eco la un medic intern pentru gastro și am fost diagnosticata cu sprindere de pensă. Domnul doctor mi-a sugerat sa fac si o endoscopie ceea ce mi-a si facut iar pe rezultat mi-a scris pilor permeabil, dar nu mi-a explicat concret de la ce apare, ce pot să fac in acest caz ?

 6. Buna ziua am facut un ct iar diagnosticul este de Diverticul esofagian la nivel esofagului toracic proximal imagine diverticulara cu perete subtire localizata la nivelul conturului anterolateral drept cu diametrul axial maxim de 12mm

   1. Protocolul de diagnostic, urmarire, indicatii de tratament medicamentos sua chirurgical a unui bolnav, il face medicul curant, tot el poate spune daca pacientul este vindecat total sau partial, agravat, ce riscuri are etc, pentru ca acest medic are toate datele pentru a judeca corect situatia medicala rspectiva.
    Evaluarea medicala pe net este interzisa prin lege, tocmai datorita riscului de eroare dat de necunoasterea pacientului in lipsa consultului medical http://www.despreboli.ro/analize-si-explorari-medicale/2010/diagnostic-online-gratis-4683/
    Cu stima

 7. Buna ziua , am facut o endoscopie superioara iar in antrul a gasit petesii submucoase , edem si congestie prepilorice , Stomac , corpul gastric cu mucoada cu minim edem si congestie si relux biliar moderat , pilor : hiperemic, discret , deformat , permeabil ,Bulb duodenal si D2 : libere ,cu mucoasa atrofica si parcelar cu aspect granitat , eu sunt diagnosticata cu boala celiaca marsh 3a , oare ce se mai poate ascunde in spatele acestor termeni ? Sunt foarte stresata 🙁 , iar biopsia vine abea peste 10 zile . Acum 3 luni am facut un entero ct care a iesit ok iar acum.6 luni inainte de dieta fara gluten rezultatele au fost acestea: Esofag :linia z ascensionata , stomac :corpul gastric cu mucoasa cu edem si congestie si reflux biliar important ,Antrul cu edem si congestie prepilorice , pilor permeabil. BUlb duodenal si D2 Libere cu atrofie vilozitara exprimata testul helicobacter negativ si atunci si acum .

 8. Buna ziua,

  Prietena mea in varsta de 27 de ani a facut un ecograf si o endoscopie in urma cu cateva saptamani si i s-a gasit o tumora mica(proximativ 2 cm) si niste ulceratii pe stomac. Medicul i-a prescris niste medicamente pe care sa le ia inainte de masa si niste pliculete pe care sa le ia dupa masa( a zis ca ajuta tractul digestiv). A tinut acest tratament aproximativ 10 zile, la sugestia farmacistei, deoarece medicul nu a specificat durata.
  Precizez ca prietena mea a inceput sa manance putin, ( 6 -7 guri de mancare) iar dupa aceea nu mai poate manca deoarce i se face greata, iar daca forteaza putin nota ( 2 -3 inghitituri), vomita.
  Are crampe din cand in cand, dar durerea este suportabila, zice ea.
  Scaunul este de culoare normala, fara mucus si nici diaree.
  Doamna doctor a zis ca ar fi indicat sa revina la o endoscopie dupa aproximativ 6 luni si a mentionat ca poate fi orice si ca nu este un motiv grav de ingrijorare.
  In urma cu aproximativ un an, a avut niste probleme si a fost la medicul de familie care i-a dat un regim alimentar care consta in marea majoritate in lactate( nu cunosc bacteria gasita, dar a zis ca este prezenta in stomac, iar la ea numarul era destul de ridicat).
  Sunt destul de ingrijorat de starea sanatatii ei, iar din cate stiu eu nu prea este normal sa ai umflaturi in stomac.

  Va multumesc

 9. Bună ziua .Am fost diagnosticat cu Heliobacter si am urmat tratamentul cu cele două antibiotice de două ori dar degeaba de 3ani iau Controloc de 20 zilnic si nu am nici o problemă dar nu stiu dacă fac bine vă rog să mă lămuriți dumneavoastră dacă este bine si ce ar trebui să mai fac .vă mulțumesc cu respect.

 10. Buna ziua
  am fost acum o luna jumate la o endoscopie la cabinet la dvs si am urmat tratamentul precris .intrebarea mea este in legatura cu almagelul .cit timp trebuie sa-l iau? se face o pauza?
  va multumesc
  Andrei Gabriela

 11. buna ziua
  am hepatita cu virus B depistata de 5 ani ,am terminat tratamentul cu interferon in decembrie ,si din luna noiembrie am dureri foarte intense in retrosternal.Am fost internata la cardiologie am facut angio-CT si nu exista risc de boala cardiovasculara .Cu toate acestea dg este de angina instabila si urmez tratament cu plavix,metropolol,preductal si diltiazem,mentionez ca si cu acest tratament crizele nu inceteaza sa apara la un interval de 2-3 saptamani.Credeti ca o endoscopie digestiva superioara ar fi de folos poate durerilr retrosternale sunt de alta natura decat cardiaca?as vrea sa stiu daca se poate face avand in vedere tratamentul pe care il urmez .

 12. Buna ziua .am facut si eu o endoscopie superioara .si mi-a gasit 2 cicatrice proeminente de 2-3 mm , hiper aciditate .am repetate endocopia dupa 5 luni .a spus ca cicatricele sunt fara semn de evoluptie (2 mm) ,si a inceput sa ma cam doara rinichii . E momentul sa ma sperii?Multumesc anticipat.

  1. Am uitat sa mentionez :esofac cu calibrul normal,doua mici zone de metaplazie ,cu diametre 2-3 mm .fara semne de evolutivitate.margini netede .linia z pastrata ,fara leziuni in prezent .pilor normal .duoden 2 normal.multumesc.

 13. Spuneti-mi, va rog, daca am sangerari rectale cu sange rosu destul de deschis la culoare, am facut colonoscopie, fiind normala, e cazut sa fac si endoscopie superioara? Am dureri de burta jos.

 14. Buna ziua,tocmai am fost diagnosticata cu 2 ulcere,de emotie nu am mai fost in stare sa intreb ce inseamna mai exact ,puteti sa imi spuneti si mie va rog frumos ce inseamna ! Va multumesc !

 15. Pingback: Gastroenterologie si hepatologie Bucuresti: boli de ficat, fiere si gastroenterologice » Blog Archive » Durerea abdominala, cauze
 16. Bunaziua! Am 21 de ani si-am facut endoscopie digestiva superioara si mi-a fost pus diagnosticul de reflux biliar in cantitate destul de mare, asa exprimandu-se doamna doctor. Care ar putea fi cauzele acestui lucru si ce tratament ar fi cel mai indicat? Va multumesc anticipat

 17. Pingback: Blog de gastroenterolog/hepatolog (boli de ficat,fiere,alte boli digestive » Blog Archiv » Hemaragiile digestive, diagnostic si tratament
 18. Pingback: Boli de ficat si fiere - gastroenterologia si hepatologia clinica » HEMORAGIA DIGESTIVA, CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *