Hepatita = inflamatia ficatului (indiferent de cauza), hepatita cronica = inflamatia ficatului care dureaza de cel putin sase luni, diagnosticul se pune pe baza cresterii transaminazelor,descoperii cauzei si evaluarii starii ficatului prin biopsie sau metode similare, iar tratamentul se face de catre medicul hepatolog sau gastroenterolog (medicul de boli infectioase nu trateaza decat hepatita acuta virala care este rara si simptomul sau principal este icterul, specialitatea sa nefiind de medic de boli de ficat)

Ce inseamna hepatita cronica

Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului de diferite cauze (virusuri, alti microbi, substante toxice, alcool, fenomene autoimune, etc).

Hepatita cronica este o boala inflamatorie a ficatului cu durata mai mare de 6 luni.

Diagnosticul de hepatita cronica

Pentru a pune diagnosticul de hepatita cronica, sunt necesare urmatoarele elemente:

 • Simptomele bolnavului (sunt nespecifice, nu se poate pune diagnosticul doar pe baza simptomelor)
 • Analize de laborator care sa arata transaminaze crescute (de obicei, dar exista si hepatita cronica cu transaminaze normale), dar si hemograma, GGT, colesterol, fosfataza alcalina
 • Analize care se demonstreze prezenta cauzei boli (factorului etiologic) -virusuri, alcool, autoimunitate, etc -
 • Biopsia hepatica cu examinarea tesutului recoltat la microscop, care sa evidentieze inflamatia tesutului hepatic.
 • Explorari relativ recente, care tind sa inlocuiasca biopsia hepatica:
  • Fibrotest
  • Fibroscan
  • Actitest

Fara TOATE aceste elemente, nu se poate pune diagnosticul sigur de hepatita.

De aceea, nu pot raspunde la intrebari de genul “am transaminazele… ce fel de hepatita am?” Nu pot raspunde, deoarece nu am TOATE elementele necesare unui diagnostic corect.

De mentionat ca relativ frecvent, se porneste la diagnosticul unei hepatite cronice de la cresterea transaminazelor.

Important este si faptul ca deseori cresterea transaminazelor este data de incarcarea ficatului cu grasime, afectiune numita steatohepatita.

Hepatita cronica – FORUM:

1.Daca am avut in familie hepatita cronica pot sa fac si eu?

In orice familie in care a existat o boala (indifernet care, inclusiv hepatita), ceilalti membrii ai familei au risc sa faca aceeas iboala din urmatoarele motive:

 • Traiesc in acelasi mediu, care poate cauza boala
 • Au aceleasi obiceiuri alimentare (de exemplu consum de elcool, condimente, tututn, etc) si de viata
 • Pot sa ia di nfamilei unii microbi (de exemplu tuberculoza, virusuri, ciuperci)
 • Pot mosteni genetic o sensibilitate la boala respectiva.

Deci puteti (sau nu) avea si dvs hepatita.

2.Sunt un roman stabilit in Italia , sant bolnav de hepatita “c” din anul 1998 .Am incercat diferite cure cu INTERFERON SI RIBAVIRINA ,iar din 2004 nu am mai facut nici o terapie .Ultima cura a fost cu PEGINTERFERON ALFA – 2B + RIBAVIRINA .De trei ori pe saptamana ,dar a trebuit sa renunt pt . ca ma simteam f slabit ,obosit ,cu dureri articulare si emicranii foarte dese .In prezent am GOT=164 ,GPT=172. VIREMIE =3.360.000 .VREAU UN SFAT ,O PARERE DE SPECIALIST DIN PARTEA DV.DESPR STAREA MEA DE SANATATE .DE CURAND AU APARUT SI VARICE PE ESOFAG .AM NUMAI 35 DE ANI SI UN COPIL DE 9 ANI ,VREAU UN RASPUNS REALIST DIN PARTEA DV .

Pare sa fie o hepatita care nu a raspuns la tratament, posibil cu evolutie catre ciroza hepatica, dar, nu am toatele elementele necesare pentru stabilirea acestei ultime supozitii de diagnostic (ecografie, colesterol, protrombina, fibrinogen, etc) – vedeti aici despre diagnosticul de ciroza.

3. Am facut colestaza de sarcina la ambele sarcini in ultimul trimestru, cu valori mari ale transaminazelor TGP= 700, TGO 200.
Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face pentru ficatul meu :) si daca e pericol in urma acestor valori….ce le-am avut doar in sarcini.Daca trebuie sa fac alte investigatii.

Aveti aici datele despre bolile hepatice si sarcina.

4. Daca am transaminazele mari, am hepatita cronica sigur?

Nu

5. Am virusul C, am hepatita sigur?

Nu este sigur

6. Se poate pune ecografic diagnosticul de hepatita?

Cititi articolul de mai sus,  precizeaza exact cum se pune diagnosticul de hepatita.

7.Daca am transaminaze mari si consum alcool, este o problema? Pot sa mor?

Este o mare problema, poate fi o hepatita acuta sau cronica alcoolica. Este posibila si evolutia catre ciroza si cancer si eventual deces.

Daca aveti probleme de  ficat si postarile de pe site nu v-au lamurit, puteti solicita o programare la consultatie , endoscopie sau colonoscopie completand formularul de mai jos

Calendar is loading...
- - Dati click pe oricare casuta verde pentru a solicita programarea, apoi completati formularul de mai jos

captcha

Preturile serviciilor medicale sunt postate aici

Share

About

avatar Medic primar boli interne Medic primar gastroenterologie hepatologie. Competenta in endoscopie digestiva exploratorie si terapeutica Doctor in medicina Absolvent al Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” Iasi cu "magna cum laude", sef de promotie cu media generala 10. De-a lungul anilor a fost medic stagiar la spitalele Cantacuzino, Colentina, medic medicina generala la dispensarul rural Dorobantu Jud Calarasi. Apoi au urmat concursurile: medic rezident in specialitatea expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de munca Bucuresti, medic cercetator stiintific in specialitatea medicina interna la Institutul National de Medicina Sportiva Bucuresti , medic rezident prin concurs la spitalele Cantacuzino, Carol Davila, Colentina si Fundeni din Bucuresti. In 1991 devine medic specialist boli interne Spitalul Fundeni - asistent universitar prin concurs la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti , Facultatea de medicina – Clinica de medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni . In perioadele 1992 – 1995 si 1997-1998 este si medicul personalului angajat in Spitalul Fundeni. In prezent este medic primar boli interne, gastroenterologie si hepatologie , specializare in endoscopie digestiva superioara , colonoscopie din 1992 si secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (asociatia profesionala a medicilor hepatologi din Romania) din 1994. In anul 2001 a promovat prin concurs in functia de sef de lucrari la Universitatea de medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti Clinica Medicala Fundeni. In peste 30 de ani de practica medicala a efectuat cca 150. 00 de consultatii medicale , 40.000 endoscopii digestive superioare , 20.000 de colonoscopii si peste 1000 de biopsii hepatice LOC DE MUNCA Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti - sef de lucrari Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicina Interna Telefon 021.311.36.70 interior 1293 (ora 8-9 sau, 13-14) CABINET PRIVAT Zona Mihai Bravu / Arena Nationala Programare consult boli interne, ficat si fiere, gastroenterologie LUNI - VINERI ORELE 9-17 TEL: 021.326.7661 sau 0764671233 , sau programaredrditoiu@yahoo.com

9 thoughts on “Diagnosticul de hepatita cronica

 1. avatar alex says:

  buna am fost diagnostitcat cu hepatita cronica in urma unei ecografi abdominale as vrea sa stiu daca se poate diagnostica in urma acestei ecografi

 2. avatar girleanu gina says:

  buna seara,am 36ani in ani 90 am avut hepatita virala si pe26.01 2012 am fost dianosticata cu hepatita cronica si infectie urinala primele analize sunt;VSH 24;WBC 09.08; RBC 05.10;HGB 14.75;HCT 46.21;MCV 90.57; MCH 28.92; MCHC 31.91; RDW 11.30;PLT 00429;MPV09.34 GLICEMIE 80,UREE 30,ALT/TGP 26,AST/TGO 18,BILIRUBINA TOTALA 0.3, CALCIU 9.7,COLESTEROL 167, TRIGLICERIDE 159, ACID URIC 3.1, MAGNEZIU 2.14,CREAT 0.8, iar pe 30 cind am repetat analizele VSH 16, WBC 09.33,RBC 04.72,HGB 14.22, HCT 43.16, MCV91.53, MCH 30.15,MCHC 32.94, RDW 11.42, PLT 00342, MPV 08.83, GLICEMIE 77, UREE 26, ALT/TGP 37, AST/TGO 23, BILIRUBINA TOTALA 0.7, CALCIU 8.6, COLESTEROL 196, TRIGLICERIDE 72, ACID URIC 4.3. MAGNEZIU 1.96, AMYLASE 55, ALP 126, CREAT 0.7 SI URMEZ TRATAMENTUL URMATOR:CETEBE 1/2PE ZI,VITAMINA E 1 PE ZI, SILIMARINA 35mg 1/2PE ZI, MECOPAR 1PE ZI VA ROG SA-MI SPUNETI CE PARERE AVETI DV. ASTEPT RASPUNS.VA MULTUMESC.

 3. avatar Viorel says:

  Buna, o intrebare:am tansaminazele crescute,de regula sint normale dar acum la o analiza mi-au iesit marigot=76,gpt=116 le- am mai avut mari acum vreo 7-8 luni,dar in rest valori normale.ce poate fi si mai ales ce tratament recomandati?Multumesc!

 4. avatar Roxana says:

  Am facut colestaza de sarcina la ambele sarcini in ultimul trimestru, cu valori mari ale transaminazelor TGP= 700, TGO 200.
  Va rog sa-mi dati un sfat ce pot face pentru ficatul meu :) si daca e in pericol in urma acestor valori….ce le-am avut doar in sarcini.Daca trebuie s afac alte investigatii.
  Multumesc

 5. avatar Dr AV Ditoiu says:

  Transaminazele pot creste creste intr-o zi la >1000ui

 6. avatar HURDUBAE IOAN says:

  POT CRESTE TRANSAMINAZELE LA VALORI DE TGO 57 u/l si TGP 350 u/l intr-un an de zile? VA MULTUMESC
  Daca imi puteti spune si in ce zona aveti cabinetul medical.

 7. avatar nicoleta grosu says:

  am avut iin familie bolnav de hepatita cronica eposibil sa am si eu

 8. avatar Dr AV Ditoiu says:

  In mod normal, pentru diagnosticul unor simptome este necesara:

  1.Descrierea simptomelor de bolnav.
  2. Chestionarea bolnavului de catre medic referitor la simptomele descrise (cand apar, cum apar, succesiune, de ce se insotesc, etc) sau alte simptome nespuse de bolnav.
  3. Examinarea bolnavului
  4. Efectuarea unor analize
  5. Prescrierea unui tratament de proba si urmarirea evolutiei sub tratament.
  6. Efectuarea altor explorari (ecografie, endoscopie, radiologie, etc).

  Cu cat ai mai multe dintre elementele de diagnostic mentionate, cu atat sansa unui diagnostic corect este mai mare.
  Cu datele de la punctul 1, pe care le furnizeaza utilizatorii de net, sansa de diagnostic corect este de cca 15-20%.
  CONCLUZIA

  : nu se poate pune diagnosticul pe net doar pe baza povestirilor.

 9. avatar EMILIAN FLEICA says:

  Buna seara ,sant un roman stabilit in Italia , sant bolnav de hepatita “c” din anul 1998 .Am incercat diferite cure cu INTERFERON SI RIBAVIRINA ,iar din 2004 nu am mai facut nici o terapie .Ultima cura a fost cu PEGINTERFERON ALFA – 2B + RIBAVIRINA .De trei ori pe saptamana ,dar a trebuit sa renunt pt . ca ma simteam f slabit ,obosit ,cu dureri articulare si emicranii foarte dese .In prezent am GOT=164 ,GPT=172. RNA -QUANTITATIVO =3.360.000EMATOCRITO =47,5%,BILIRUBINA TOTALA =0,71,DIRECTA=0,24,INDIRECTA =0,47,FIER=22ng/ml.VREAU UN SFAT ,O PARERE DE SPECIALIST DIN PARTEA DV.DESPR STAREA MEA DE SANATATE .DE CURAND AU APARUT SI VARICE PE ESOFAG .AM NUMAI 35 DE ANI SI UN COPIL DE 9 ANI ,VREAU UN RASPUNS REALIST DIN PARTEA DV .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Indexul subiectelor de pe site